Ulft, Netherlands

‘Pittige avond’ verwacht in Bronckhorst, windmolens toch welkom?

Het beloofd woensdag op zijn zachtst gezegd een beladen avond te worden in het gemeentehuis in Hengelo. De gemeenteraad van Bronckhorst moet beslissen of zij meegaan met het rapport van Energy Watch. Volgens dit onderzoek zijn windmolens bij Eldrik eigenlijk de enige optie, om de RES doelen te halen, zes van de zeven partijen willen met de windmolens aan de gang.
Viggo Zweverink | 18 december 2024 16:23 | Aangepast op 18 december 2024 16:23
“Ik denk dat wij vanavond een pittige avond hebben, ik hoop dat er veel inwoners zijn, want er ligt een amendement voor van D66, gesteund door andere partijen”, zegt Robbert van Velsen, fractievoorzitter van de GBB. “Dat amendement draait wel in tegen wat we als raad al hebben vastgesteld.” In het amendement van D66 en mede-indieners valt te lezen dat de gemeente de regie moet nemen om grootschalige opwek van elektriciteit mogelijk te maken, en de revenuen terug vloeien in de gemeenschap. Hiervoor moet het moratorium op de windmolens per 1 januari vervallen, de maximale tiphoogte van 150 meter en de afstand van tien keer de ashoogte tot een dorpskern eerst geschrapt worden, zo valt te lezen in het amendement van D66.

De indiener van het amendement voelt een zorgplicht naar de inwoners van de gemeente: ‘De te verwachten besluitvorming rondom nieuwe normen voor windmolens door de Tweede Kamer in 2025 moet maatgevend zijn, waarbij het gaat om geluidsoverlast, slagschaduw, minimale afstand van woonkernen en andere zaken die nadelig kunnen zijn voor inwoners.’

Coalitie
Niet alleen belooft het een belangrijke avond te worden voor Keppel en omgeving. Ook voor de coalitie lijkt er het een en ander op het spel te staan. Het amendement van alle partijen behalve GBB, heeft hoe dan ook een bommetje onder de samenwerking van de coalitiepartijen gelegd. Van Velsen is voorzichtig met uitspraken over de gevolgen voor de samenwerking: “Dat gaan we vanavond wel zien in het debat.”

Meningsverschil
Volgens Rob Weverink, fractievoorzitter van coalitiepartij CDA en mede-indiener van het amendement hoeft de coalitie en het college niet onder het grote meningsverschil te lijden. “We hebben goed overleg met elkaar”, aldus de fractievoorzitter, die van mening is dat het college hoe dan ook moet blijven zitten. “Een eventuele motie van wantrouwen gaat het niet halen.”

Spannend
Weverink geeft aan dat als het amendement wordt aangenomen het nog helemaal niet betekent dat er ook echt windmolens gaan komen. “Het wordt heel spannend, denk ik. Wij vinden het belangrijk dat er nu eindelijk duidelijkheid komt”, laat Weverink weten. “We moeten nu starten met het gebiedsproces, maar het is nog helemaal niet zeker dat er windmolens komen. Als er plannen ingediend worden waar we niks mee kunnen of waar het lokaal eigenaarschap niet klopt, dan komen ze er niet te staan.” In het geval dat de Achterhoek als laagvlieggebied wordt aangewezen is er een kleine kans dat er alsnog windmolens kunnen komen, maar dat is niet waarschijnlijk.

Tegenwind Keppel
Jan-Laurens Lasonder, voorzitter Tegenwind Keppel, legt uit hoe het kan dat inwoners inmiddels hun vertrouwen zijn verloren in de Bronckhorster politiek. “Mijn eerlijke antwoord is dat er tot nu toe niet naar ons geluisterd is behalve door de GBB, in het ingediende amendement van de D66 wordt geen woord gerept over de gezondheidszorgen van de burgers die tijdens inspraakmomenten zijn geuit”, zegt Lasonder. “De mensen hier zijn ernstig teleurgesteld in de politiek, zij zijn negen keer naar het gemeentehuis gekomen en ze krijgen niet het idee dat ze worden gehoord.”

Stokje steken
Lasonder sluit niet uit dat inwoners naar de rechter stappen, om een stokje voor de plannen te kunnen steken. Ook het ‘terugvloeien’ van revenuen in de gemeenschap voelt voor Lasonder niet verantwoord. “Het voelt alsof ze mensen willen afkopen voor de gezondheidsschade die ze gaan lijden”, laat Lasonder weten. Of de politici in Bronckhorst zelf inzien hoe groot de breuk in het vertrouwen van burgers is betwijfelt Lasonder. “Partijen hebben toch mensen nodig die op ze gaan stemmen, ik denk dat ze denken dat de verkiezingen nog ver weg zijn.”

Het Rijk en de provincie Gelderland doen momenteel nog onderzoek naar de gevolgen van de windmolens. De onderzoeken naar de gezondheidsrisico’s en de milieugevolgen zullen naar verwachting in 2025 zijn afgerond.

Lees ook

Fietser overleden na aanrijding met busje bij Vragender

Bij een zeer ernstig verkeersongeval in het buitengebied van Vragender is donderdagmiddag een fietse...

Deelnemers Swim to Fight oefenen in water van Hessenbad Hoog-Keppel

De deelnemers van Swim to Fight Cancer Achterhoek kunnen vanaf woensdag elke week gratis trainen in ...

Riolering gooit roet in het eten bij werkzaamheden J.F. Kennedylaan in Doetinchem

De gemeente Doetinchem is momenteel bezig met het tweede deel van de werkzaamheden aan de J.F. Kenne...

Brand in bijgebouw aan Wilhelminastraat in Didam

Bij een bijgebouw van een woning aan de Wilhelminastraat in Didam is woensdagavond brand uitgebroken...

VNG Jaarcongres in 2026 naar de Achterhoek: Oost Gelre en Winterswijk gastgemeenten

In 2026 strijkt het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) neer in de ...

Samen gas geven tekent Beltrum: laatste stellen nemen hun intrek in huizen van collectief bouwproject Buurseman

Het is het vierde CPO-project in Beltrum: bewoners bouwden aan een nieuwe straat, Buurseman, waar ze...