“Twaalf jaar geleden is in drie dagen tijd zo ongeveer besloten dat we vanuit het niks naar Doetinchem gingen”, zegt de oud-wethouder daar over. “En binnen vier maanden waren we verhuisd. We zijn nu twaalf jaar verder, dus het is voor mij ook een afronding van een periode uit mijn leven, ons leven.” Hij werd door anderen ook geadviseerd om de tijd te nemen zijn afscheid te laten bezinken. “Eerst een punt er achter zetten en daarna zien we wel weer.” Toch hoeft Drenth zich niet te vervelen in de periode dat hij ‘in between jobs’ is. Hij is secretaris in het bestuur van de Special Olympics, het evenement voor sporters met een verstandelijke beperking. “Daar blijf ik ook in zitten tot het begin juni geweest is en dat is al over twee maanden, dus dat is even alle hens aan dek.” Maar ook daarna hoeft hij niet stil te zitten. “Je bent niet zomaar van de aardbodem verdwenen, ik doe nog wel meer dingen er naast. Maar het is wel goed om even heel goed na te denken wat wil je nu, wat ga je nu doen.”
De vraag die op dit moment het meest aan hem gesteld wordt is of hij Jan Jacob van Dijk, eventueel tijdelijk tot aan de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar, opvolgt als Gedeputeerde. Van Dijk stopt per 1 juni omdat hij een andere baan heeft en is net als Drenth van het CDA. “A ga ik daar niet over, daar gaat de fractie in de Staten over en die moeten daar ook routes voor bepalen. Maar de eerste stap die daar vooraan zit is wat wil ik zelf?, wil je door in het openbaar bestuur en zo ja wat dan?” Feit is dat hij, wanneer hij voor een nieuwe baan zou moeten vertrekken, dat met pijn in het hart doet. “Misschien is het ergste van het hele besluit wel dat er misschien wel verhuisd moet worden. Waar vind je nou toch zo’n mooie plek terug? Wij wonen fantastisch: een van de mooiste gebieden van Nederland, een van de meest complete stadjes, alles op loopafstand, vriendelijke mensen.”
TerugkijkenTwaalf jaar wethouderschap brengt hoogte- en dieptepunten met zich mee, maar dat benoemen valt niet mee. Drenth laat een stilte vallen voor hij antwoord geeft. “Misschien is het hoogtepunt wel dat ik zie dat heel veel mensen overal de schouders onder willen zetten en dat er een grote samenwerking is ontstaan. Dat de gemeente niet een instituut is en de inwoners een groep van mensen, maar dat ze veel meer proberen om samen dingen te doen. En daar komen mooie dingen uit.” Wanneer het over de dieptepunten gaat, noemt hij geen bestuurlijke zaken maar het menselijk leed dat in de afgelopen twaalf jaar onvermijdelijk deel ging uit maken van zijn werk. “Alles wat gebeurd is rondom Koos Kuiper (die moest vertrekken nadat een onvindbaar dossier over de Tebecai-affaire in een kast op zijn werkkamer werd gevonden, red.), het overlijden van Koos, het overlijden van twee raadsleden. Ik heb met de gemeentesecretaris wel eens verzucht ‘wat is er hier in huis aan de hand?, omdat weer een van de medewerkers overleden was. Want er zijn er nogal wat weggevallen in de laatste twaalf jaar.” Het uiteenvallen van het door hen samengestelde college ziet hij niet als een dieptepunt, mede ook door hoe het opgelost werd. “Eigenlijk gebeurde toen waar je heel trots op kunt zijn en volgens mij ook heel blij mee moet zijn als inwoners van Doetinchem, dat het in de raad dan niet een politiek steekspel wordt, maar iedereen dan gewoon kijkt ‘hoe gaan we dit fixen met elkaar?’” Terugkijkend zou Drenth dan ook niks anders willen doen. “Er gaat vast iets fout, maar dan maken we het beter. Niet bang voor zijn.”
Foto: REGIO8