Arts is niet tot overeenstemming gekomen met de gemeente over de financiële afwikkeling van het overpompen en vindt dat hij ten onrechte als schuldige wordt neergezet. "Dat is Rutgers", zegt de grondeigenaar over de eigenaar van het bedrijf dat handelde in de vaten met brandblusschuim, maar failliet is gegaan. "Ik krijg nu een mes in de rug van de burgemeester en de wethouder, maar de gemeente heeft het negen jaar gedoogd", zegt Arts. "Ik heb de vaten er niet neergezet en heb juist op controle van de vaten aangedrongen, maar ze hebben het anderhalf jaar laten lopen.
Arts zegt de situatie op zijn terrein niet te hebben vertrouwd: "Er zou zeep in de vaten zitten, die biologisch afbreekbaar zou zijn", zegt Arts. "Enige zelfreflectie bij de gemeente zou op zijn plaats zijn, maar ze doen alsof ze gek zijn. De ware aard van de gemeente komt bovendrijven; het milieu interesseert ze niet, het gaat ze om één ding en dat is geld." Wat verwacht Arts van de gang naar Raad van State? "Ik verwacht een eerlijke rechtszaak; ik heb op tijd aan de bel getrokken, heb aangedrongen op controles en heb de wet niet overtreden."
Overpompen opgeschovenDe gemeente wilde maandag starten
met het overpompen, maar schuift het werk nu op. “Reinout Arts confronteert ons nu met het feit dat we geen toegang tot het terrein krijgen”, aldus een woordvoerder van Doetinchem. “Wij verwachten dat de rechter ons gelijk geeft, maar om zeker te zijn hebben we de werkzaamheden uitgesteld tot donderdag 10 december.” De rechter buigt zich dinsdagmiddag over de kwestie.
Foto: REGIO8