“Ik was bereid om mee te betalen aan het plaatsen van lekvrije silo’s”, zegt terreineigenaar Reinoud Arts. “Een voorwaarde dat mijn
privéaansprakelijkheid er af zou gaan, was niet bespreekbaar voor de gemeente.” Nu de stekker uit de onderhandeling is gehaald geeft Arts de gemeente geen toestemming om lekvrije silo’s op het terrein te plaatsen. Daarmee kunnen de 1300 vaten met daarin giftig blusschuim voorlopig niet worden overgepompt.
De gemeente laat in een schriftelijke reactie weten het te betreuren dat een snelle oplossing van de huidige situatie op deze manier wordt bemoeilijkt. "Een onwenselijke situatie wat de gemeente betreft." Verder laat de gemeente weten dat het zich heeft ingespannen om te komen tot goede afspraken over zowel de korte als de lange termijn oplossing. "Het overpompen van de vloeistof loopt hierdoor zelfs vertraging op. Wij beraden ons nu op de noodzakelijke vervolgstappen." De gemeente wilde de inhoud van de vaten tijdelijk opslaan in lekvrije silo's, omdat er meerdere vaten op het terrein lekkages vertonen. Daarna wordt naar een lange termijn oplossing gezocht.
Weinig medelijdenDe gemeenteraad had donderdagavond, tijdens de raadsvergadering waarin twee moties over de gifvaten aan de orde kwamen, weinig medelijden met terreineigenaar Reinoud Arts. Een meerderheid van de raad staat achter de ingeslagen juridische weg van het college. "Als Arts een ton wil meebetalen aan het geheel, dan komen de rest van de kosten alsnog bij de inwoners van Doetinchem terecht", aldus Marius Weijers van de VVD. Alleen de PvdA en de SP drongen aan op snel ingrijpen. "De gemeente had de vaten al lang veilig kunnen stellen", is Govert-Jan Pontier van de PvdA van mening. "De kosten komen daarna wel."
Juridische strijdHet geschil tussen de terreineigenaar en de gemeente moet nu juridisch worden uitgevochten. “Het lijkt er op dat de gemeenschap met de kosten wordt opgezadeld”, zegt Arts. “Nu ga ik het juridische gevecht aan totdat alle verantwoordelijken die fouten hebben gemaakt worden aangesproken.” Arts wijst daarin in de richting van de Omgevingsdienst Achterhoek die al vanaf 2012 controles uitoefende op het terrein, maar pas in 2019 begon met handhaven. De gemeente gaf onlangs aan via een onafhankelijk onderzoek er achter te willen komen hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan. De gemeente heeft nog wel toestemming gekregen van Arts om een noodcontainer te plaatsen, waarin het overtollige regenwater op het terrein kan worden overgepompt. “De twee containers die de gemeente er een tijd geleden heeft neergezet zijn vol”, zegt Arts.
Foto: REGIO8