"Het kerkgebouw is heel beeldbepalend in een kern, met cultuurhistorisch en emotionele waarden. Die willen we graag in stand houden”, vertelt voorzitter dorpsbelangen Wim Klompenhouwer. “Dan moeten we wel iets bedenken zodat de kerk tot leven komt. Zoals vroeger, dat we van het kerkgebouw naar café Mulder liepen. Wij denken weer ouderwets met dit idee, om weer terug te kunnen van kerk naar kroeg. Alleen is de kroeg nu 't Dorpshuus. En we hebben er een hekel aan om nat te worden, vandaar deze overkapping."
Financieel is het project mogelijk gemaakt vanuit Leader Achterhoek, een Europees subsidieprogramma, gericht op het versterken van het platteland en lokale sponsoring. Volgens Klompenhouwer was dat niet de belangrijkste factor in de realisatie. “Zeker de maatschappelijke betrokkenheid van de ondernemers, die maken dit mogelijk”, vertelt Klompenhouwer. “En ons grootste kapitaal de vrijwilligers.”
Betrokken bedrijf
Een van de bedrijven die erbij betrokken is geweest, is staalconstructiebedrijf Tiggelovend-Kok uit Etten. "Het is toch een maatschappelijk project hier in de regio", vertelt Patrick Teeuwsen van Tiggelovend-Kok. "Wij vinden dat als bedrijf ook belangrijk, dat zulke maatschappelijke projecten ook gerealiseerd worden in Oude IJsselstreek. En dat wij ons deel daar aan bij mogen dragen is natuurlijk uitmuntend."
Belangrijke rol voor de kerk
In Vasselder zien ze dat de kerk nog steeds een belangrijke rol heeft en breed inzetbaar is. “Binnenkort wordt er bijvoorbeeld een kerstconcert gegeven”, vertelt Klompenhouwer. “Er zijn heel veel dingen mogelijk in combinatie met ‘t Dorpshuus. De kerk en 't Dorpshuus versterken elkaar omdat ze naast elkaar liggen. Ze kunnen gebruik kunnen maken van de voorzieningen, stoelen, licht, geluid en het sanitair bij 't Dorpshuus. Samen bij elkaar is het een unieke twee-eenheid.”
Foto: REGIO8