"De betegelde tuintjes gaan ons aan het hart", aldus wethouder Ria Ankersmit. "We willen dat regenwater niet via de tegels het riool inloopt, maar juist de grond ingaat. Vandaar deze actie. Iedere inwoner kon een boom aanvragen uit een aantal soorten. Van ons krijgt men de boom, zij doen een tegel uit de tuin en zo bereiken we dan samen het doel bereikt." Ook Berend Jan Bussink, heemraad bij Waterschap Rijn en IJssel, wil graag het water vasthouden, in plaats van afvoeren: "Als we het langer vasthouden, betekent het dat we er ook langer van profiteren. Daardoor blijft de groene omgeving hier, in de mooie Achterhoek, langer gewaarborgd, ook voor de volgende generaties."
De gemeente en het waterschap werken al langer samen, waarna beiden besloten de handen ineen te slaan voor dit project. "Binnen ons gebied hebben we de gemeentes opgezocht om samen te kijken naar oplossingen die bijdragen aan het bieden van weerstand tegen klimaatverandering", legt Bussink uit. "De ene gemeente doet het met bloemen in de tuin en hier in Oude IJsselstreek hebben we de aftrap gegeven door ruim 400 bomen in het gebied te planten.
Water vasthouden
Volgens Bussink is een boom zeer geschikt om ervoor te zorgen dat water langer wordt vastgehouden: "Bomen hebben schaduwwerking en zorgen voor bladmassa. Dat komt ten goede van de biodiversiteit. Al die dingen dragen bij aan het laten zakken van de tempratuur. Daardoor verdampt er minder water."
Andere kernen volgen
In Varsseveld werden de eerste 422 bomen uitgedeeld, waarna ook alle inwoners van andere kernen een gratis boom kunnen aanvragen. "Dat doen we in fases", legt Ankersmit uit. "In Februari en maart komt er weer een oproep in een andere kern. Daar vragen we dan naar de belangstelling voor een boom en zo komen alle kernen aan de beurt."
Foto: REGIO8