"Hij is nu nog veilig", aldus wethouder Janine Kock over de staat van de oversteek over de Oude IJssel. "Maar we moeten ook weer vijftig jaar vooruit kunnen met een goede brug. Vandaar dat er een nieuwe moest komen." Bij het ontwerp van de nieuwe oversteek stond het hergebruik van materialen hoog in het vaandel. De basis van de nieuwe brug zal bestaan uit delen van de oude brug en andere oude bouwmaterialen die een nieuw leven krijgen. "De brug die hier ligt, komt voor meer dan 85 procent weer terug", legt René Plaggenburg van uitvoerder Dusseldorp uit. "Het ijzer waar de brug van gebouwd is, wordt verstevigd in de fabriek en wordt opnieuw geconserveerd. Uiteindelijk komt deze weer terug op de plaats. De leuningen van de nieuwe brug zullen gemaakt worden van sloopmateriaal dat vrijkomt bij onder meer de sloop van de Buizenfabriek in Silvolde."
Plaggenburg geeft aan dat het de eerste circulaire brug is die zij bouwen en ziet het project als een leerproces voor bouwen in de toekomst. Bij de bouw wordt ook techniekopleiding Anton Tijdink betrokken. "Het heeft een opleidingsdoel voor de scholen hier", legt Plaggenburg uit. "Maar ook voor de mensen in ons bedrijf. We zullen naar een circulaire economie moeten. Als China en Japan net zoveel beton gaan gebruiken als wij doen, dan komen we zand tekort op de wereld. Dat kan toch niet waar wezen, dat we de wereld voor de toekomstige generatie achterlaten in deze toestand."
Half miljoen euro
In totaal trekt de gemeente 480.000 euro uit voor de realisatie van de nieuwe brug bij de Dokter Ariënsstraat. "Dat is ook het bedrag dat we vooraf aan alle gegadigden hebben meegegeven. Daar zit dan ook voor vijftig jaar aan onderhoudskosten bij inbegrepen." Op 7 juni starten de werkzaamheden, die volgens Plaggenburg in het najaar afgerond moeten zijn: "Dan wordt de brug eruit gehesen en gaat hij naar een fabriek. In de eerste week van oktober wordt hij weer teruggelegd, waarna de oplevering begin november zijn."
Foto: REGIO8