De hulpverlener van verslavingsinstelling IrisZorg nodigde de jonge vrouw op zaterdagavond 22 augustus 2020 bij hem thuis uit, omdat ze op dat moment ruzie had met haar moeder en op straat zwierf. Daarmee vervaagde voor hem de grens tussen een hulpverlenersrelatie en een vriendschappelijke relatie, erkende de man voor de meervoudige strafkamer: “Het was niet meer helder en dat was niet professioneel." Hij bood het meisje, volgens hem op haar verzoek, wodka aan. En daarna de designerdrug 3MMC (Miauw), en begon haar na 'stevig knuffelen' in de nek te zoenen. Maar hij had haar niet betast, zoals het meisje had aangegeven, vertelde hij: "Die aantijgingen verwerp ik."
Hij was twee jaar lang de hulpverlener van het meisje dat kampte met een drugsverslaving. Ze kon goed bij hem terecht om haar verhaal te vertellen en daardoor ontstond er meer dan een hulpverlenersrelatie, althans, in zijn beleving. "Ik verwijt haar niets”, gaf de Winterswijker aan. “Ik neem de volledige verantwoordelijkheid. Het overkwam me, maar dit had nooit mogen gebeuren. Het was niet professioneel."
Vertrouwen verloren
Hij stopte toen het 'verstijfde' meisje vertelde dat ze een vriend had en ze ging daarop, hevig geschrokken, weg. Ze was niet aanwezig bij de zitting en heeft verklaard dat ze het vertrouwen in mannelijke hulpverleners is verloren. Ze was ook positief over de hulpverlening door de verdachte en stelde in een verklaring die door haar advocate Priscilla Buchele werd voorgelezen, dat de Winterswijker wat haar betreft niet meer in de hulpverlening werkzaam mag zijn.
Voorwaardelijke celstraf
De officier van justitie sprak van een 'authentieke, betrouwbare verklaring' van het slachtoffer en ging mee in de vordering van haar advocaat van 2.500 euro wegens immateriële schade. Hij hield het bij een werkstraf van 150 uur, met daaraan gekoppeld een ambulante behandeling van de verdachte bij GGNet. Een met een proeftijd van drie jaar en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden.
'Geen sprake van misbruik'
De man is door de affaire werkloos en heeft ook zijn raadslidmaatschap bij het CDA in Winterswijk opgezegd. "Hij wordt dagelijks geconfronteerd met wat hij heeft gedaan", betoogde zijn advocate Petra Hoezen. "Natuurlijk is de vertrouwensrelatie geschaad, maar er is geen sprake van misbruik. Hij heeft geen dwang gebruikt en heeft geen druk uitgeoefend. Het is uiteraard erg wat er is gebeurd, maar we moeten het niet erger maken dan wat er feitelijk is gebeurd. Was dit bij wijze van door een buurman gedaan, hadden we hier misschien niet gezeten."
Spijt
Hoezen vond de gevangenisstraf te fors en dat gold ook voor de vordering; 'maximaal duizend euro voor de immateriële schade'. De emotionele Winterswijker betuigde in een laatste woord spijt: "Dit komt recht uit mijn hart. Ik vraag nederig om vergeving en ik hoop dat ze de kracht vindt om verder te gaan met haar leven."
De uitspraak van de rechter is over twee weken, op dinsdag 8 maart.
Foto: REGIO8 (archief)