"Ik vind dit echt een heel clichématige aanpak. Met zo'n titel moet je wel goed weergeven wat de Achterhoek is", aldus de oud-burgemeester tegenover
Omroep Gelderland. "Dit zijn extremen, best interessante mensen, maar daar moet je het niet bij laten." Volgens Van Beem, die sinds drie jaar met pensioen is als burgemeester, wordt zijn geliefde streek voor gek gezet ten overstaan van de hele natie. "Dit is echt een overmaat aan buitenissige types. Zo ontstaat een verkeerd beeld en daar hebben we toch al last van. Alsof hier alleen maar rust en ruimte zou zijn en verder alleen maar Normaal en de Zwarte Cross. Allemaal prima elementen, maar je moet ook andere dingen laten zien."
De PvdA'er, die acht jaar eerste burger was van Neede en daarna nog eens twaalf jaar van Winterswijk, somt zonder enige aarzeling een heel rijtje van die dingen op. "Er wonen hier ook moderne mensen, er zijn prachtige bedrijven, schitterende musea. Dat komt allemaal niet goed uit de verf in dit programma", bromt hij. 'Typisch...' volgt telkens drie weken lang een bepaalde wijk of omgeving ergens in Nederland. Het programma bestaat sinds 2018. Eerder waren in het programma de Arnhemse wijk Klarendal, de Veluwe, Groesbeek, Apeldoorn en de Betuwe te zien. En nu dus de Achterhoek.
EO verbaasd over kritiek
Bij de EO reageren ze woensdagavond verbaasd op de kritiek. "Arrogant? Dat verwijt doet mij zeer", zegt eindredacteur Tenco van der Hee tegen Omroep Gelderland. "We willen juist een podium bieden aan mensen die je anders nooit op televisie ziet. Niet die mensen die dag in, dag uit aan tafel zitten bij de talkshows. Het gaat erom dat wij mensen die normaal geen toegang hebben tot de media laten shinen." Van Hilversumse of Randstedelijke arrogantie is volgens hem zeker geen sprake. "Absoluut niet. Dat is niet hoe wij programma's willen maken."
Niet representatief
Van der Hee snapt wel waar de kritiek vandaan komt. "Ik begrijp goed dat mensen denken dat het om een representatief programma gaat, maar het woord typisch is bedoeld als karakteristiek, markant. Mensen moeten niet kijken met het idee dat ze een representatief beeld gaan zien van de Achterhoek. Per serie kiezen we ongeveer 15 mensen uit, van wie we een portret maken. Dat kan nooit representatief zijn, je kunt nooit het hele verhaal vertellen."
Foto: Omroep Gelderland/EO