Ulft, Netherlands

Onenigheid over uittredingskosten Laborijn

Er bestaan grote verschillen van inzicht over de uittreding van Oude IJsselstreek uit de sociale dienst Laborijn. Aalten, Doetinchem en Montferland willen het op hoofdpunten snel eens worden over het uittredingsvoorstel, terwijl er voor de uittredende gemeente teveel onduidelijkheden zijn.
Regio8 | 8 mei 2020 16:27 | Aangepast op 8 mei 2020 16:27
Basis van het uittredingsvoorstel is het rapport van onderzoeksbureau BDO dat heeft gekeken naar de kosten van uittreding. Deze komen voor Oude IJsselstreek volgens het bureau te liggen op zes miljoen euro. Oude IJsselstreek is van mening dat de kosten tot uittreding rond de drie miljoen euro liggen. Daarnaast vindt de gemeente dat er nog teveel onduidelijkheden zitten in het onderzoeksrapport. “Er moet eerst een uittredingsvoorstel komen, zodat wij onze positie kunnen bepalen en waarover gediscussieerd kan worden”, geeft wethouder Bert Kuster van Oude IJsselstreek aan.

De andere drie gemeenten, Aalten, Doetinchem en Montferland, willen er juist snel op hoofdlijnen uitkomen met Oude IJsselstreek. “Wees gewoon helder waar jullie problemen liggen, dan kan er makkelijker een uittredingsvoorstel worden gemaakt”, geeft wethouder Ted Kok aan. Dat vindt ook wethouder Frans Langeveld van Doetinchem. “Ik mis het gevoel en de overtuiging dat we er uit gaan komen. Maak ons duidelijk waar de bottlenecks zitten”, geeft Langeveld aan. “Jammer dat het draait om de procedures.”

Zienswijze van veertien pagina's
Nu ligt er een veertien pagina’s tellende zienswijze van Oude IJsselstreek, waarbij de gemeente de frictiekosten voor het personeel en de duidelijkheid voor SW-medewerkers van Laborijn als belangrijke punten noemt. Oude IJsselstreek heeft als wens dat de sociale werkvoorziening bij Laborijn blijft, net zoals Montferland dat op dit moment heeft. De andere drie gemeenten beschouwen dit als een apart proces en willen eerst het uittredingsvoorstel definitief maken.

Bal ligt bij dagelijks bestuur
Rond eind mei komen de gemeenten weer bijeen om over het uittredingsvoorstel te praten. Het dagelijks bestuur van Laborijn werkt nu aan een uittredingsvoorstel, maar voorzitter Jorik Huizinga heeft het gevoel dat de richting ontbreekt. “Wij moeten samen de schouders er onder zetten en samen een oplossing vinden. Ik zou het beschamend vinden als we dit bij anderen moeten zoeken”, aldus Huizinga. Dat beaamt ook wethouder Martin Som van Montferland: “We zijn samen verantwoordelijk om dit in goede banen te leiden voor Laborijn en de deelnemende gemeenten.

Foto: REGIO8

Lees ook

Kamerøje van Nathals Live brengt voor tweede keer ode aan het Oosten

Voor de tweede keer wordt het Sourcycentrum in Zieuwent vrijdag en zaterdag omgetoverd tot de rockte...

GroenLinks en PvdA Doetinchem samen op kieslijst verkiezingen 2026

Ook in Doetinchem gaan de fracties van PvdA en GroenLinks in 2026 samen op de kieslijst voor de geme...

Gewonde bij frontale botsing in buitengebied Harreveld

Bij een frontale aanrijding in het buitengebied van Harreveld is woensdagavond een persoon gewond ge...

Van referendum tot aan bemiddeling ambassade: grensbewoners blijven druk uitoefenen om Duitse windjoekels te weren

Nederlandse en uit enkele gemeenten ook Duitse inwoners aan de grens zetten alles op alles om de meg...

Vijfde zaaldeel ’t Timpke in Borculo mogelijk, maar moet school 2 miljoen betalen

Wethouder Hans van der Noordt van Berkelland wil een vijfde zaaldeel voor sporthal ‘t Timpke mogelij...

Burgemeester De Vries neemt extra maatregelen voor raadsvergadering

De afgelopen week heeft de gemeente Montferland in het middelpunt van een mediastorm gestaan na een ...