Ulft, Netherlands

Onderzoek naar mentale hulp voor jongeren

In opdracht van de Achterhoek Board wordt de ketenaanpak van jongeren met mentale problemen in de regio onderzocht. Door de coronacrisis zou meer jeugd in de problemen komen en het vangnet laat momenteel volgens de indieners van de motie nog teveel gaten zien.
Jasper Hazelaar | 31 maart 2021 09:36 | Aangepast op 31 maart 2021 09:36
“De ketenaanpak is er wel, maar vooral op papier”, vindt Gerloeske Brezet, raadslid van D66 Aalten. Samen met onder meer de Achterhoekse fracties van CDA, VVD en PvdA diende ze maandagavond tijdens de vergadering van de Achterhoek Raad een motie in om het onderzoek uit te laten voeren door een van de thematafels. Ze gebruikte haar persoonlijke situatie op de middelbare school om de noodzaak duidelijk te maken. “Bij ons op het Schaersvoorde hebben kinderen een mentor die kan doorverwijzen naar een zorgcoördinator waarna wordt opgeschaald qua hulp”, legt Brezet uit. “Ik had de laatste drie jaar op de middelbare school niet eens les van mijn mentor. Dan mis je een belangrijke signalerende functie. Als die eerste schakel mist, valt eigenlijk de hele keten weg.”

Overheden, onderwijs en maatschappelijke organisaties moeten volgens de Aaltense samen de keten sluiten, zodat jongeren met psychische problemen niet tussen wal en schip vallen. Het onderzoek, waar onder meer het Preventieplatform Jeugd, Achterhoek VO en het Graafschap College bij betrokken worden, moet duidelijk maken hoe goed de keten nu functioneert. Tijdens de vergadering werd gevraagd in hoeverre het een taak is voor de Achterhoek Board, maar Brezet vindt van wel: “Je overziet alles, waardoor je goed van elkaar kan leren. Afhankelijk van de uitkomsten kijken we dan waar de acties liggen.”

Achterhoekse aanpak?
De uitkomsten van het onderzoek moeten in het laatste kwartaal van dit jaar beschikbaar zijn. Dan blijft de vraag of de Achterhoek Board er iets mee kan, of dat de uitkomsten als input dienen voor beleid van gemeenten. “Misschien kunnen we Achterhoek breed starten met een integrale aanpak, maar mogelijk liggen de acties wel bij gemeenten”, schetst Brezet. “Het is in ieder geval belangrijk dat we kijken naar de echte werkelijkheid.”

Foto: REGIO8 (archief, jongerenontmoetingsplek)

Lees ook

Veertig meter hoog uitkijkplatform moet Aa-meer Bocholt aanlokkelijker maken

Bocholt wil graag een uitkijkplatform van veertig meter hoog bij het Aa-meer. Hiervoor pleitte het C...

Franse aanvaller Kaninda tekent contract bij De Graafschap

Nathan Kaninda heeft zijn eerste contract bij De Graafschap getekend. De 21-jarige Franse aanvaller ...

Zwarte Cross nog zeker vijf jaar in Lichtenvoorde

De gemeente Oost Gelre en de organisatie van de Zwarte Cross hebben dinsdagmiddag een nieuwe samenwe...

Geen gewonden bij kop-staartbotsing Hamelandroute bij Aalten

Er heeft dinsdagmiddag een kop-staartbotsing plaatsgevonden in de buurt van Aalten. De bestuurders w...

Twee personen aangehouden na politieachtervolging in Doetinchem

Twee personen zijn dinsdagmorgen na een politieachtervolging aangehouden in Doetinchem op verdenking...

Informatieavond in Borculo over incident met gifwolk, vragen in Lochem

De inwoners van Borculo en omgeving worden nog bijgepraat over het incident bij Friesland Campina op...