"Heel fijn dat de gemeente ons daarin gaat ondersteunen", vindt Wilfried Lubbers, voorzitter van fusievereniging SV Zeddam-Sint Joris. Hoewel de clubs spelen als één team hebben ze nog altijd een eigen accommodatie en bestuur, maar dat moet gaan veranderen. "De belangrijkste keuze is die van de locatie", aldus Lubbers. Het onderzoek moet duidelijkheid geven wat de beste optie is. Opties zijn voetballen op beide sportparken, een volledige verhuizing naar Zeddam dan wel Braamt, of het bouwen van een geheel nieuwe accommodatie. Hoewel een nieuw complex de voorkeur van Lubbers heeft, moet het onderzoek duidelijkheid scheppen over de kosten en de mogelijke effecten op de leefbaarheid.
Met de bijdrage aan het onderzoek naar de fusie, hoopt Montferland clubs in de gemeente aan het denken te zetten: "Wij dwingen verenigingen nergens toe", benadrukt wethouder Rob Visser van Montferland. "Maar ik denk wel dat het heel goed is dat verengingen zich realiseren dat je, in een samenleving die ontgroent, heel goed gaat kijken naar hoe je de toekomst ingaat." Voorzitter Lubbers onderkent de noodzaak: "Je ziet dat andere clubs misschien wel halsstarrig doorgaan op een oude voet, maar het wordt steeds lastiger om elftallen goed gevuld te krijgen. In de samenwerking zien wij dat we een hoop problemen die op ons afkwamen kunnen oplossen."
Clusters rond ’s-Heerenberg en Didam
De bijdrage aan het onderzoek is ook een mogelijkheid voor andere Montferlandse clubs. "Als er andere clubs zijn die dat ook zouden willen, willen we graag met ze meedenken", aldus Visser. Gevraagd naar de fusiemogelijkheden binnen Montferland wijst wethouder Visser naar twee clusters. Rondom ’s-Heerenberg zouden clubs als MvR (’s-Heerenberg), VVL (Lengel) en Stokkum moeten samenwerken. Nabij Didam gaat het om Sprinkhanen (Nieuw-Dijk), DVC’26 (Didam) en SV Loil. "Ik denk dat daar met name een opgave zou kunnen liggen", besluit Visser.
Foto: REGIO8