‘’Het doel is om aandacht te vragen voor de situatie waar lokale omroepen in verkeren. Veel omroepen hebben moeite om de touwtjes aan elkaar te knopen, terwijl wij het heel belangrijk vinden dat deze pijler in het publieke bestel volwassen aandacht gaat kregen’’, vertelt directeur Marc Visch van de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen. De NLPO zet zich in voor de professionalisering van lokale omroepen en de vorming van streekomroepen. In overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten is er in een eerder stadium ingezet op vermindering van het aantal van 260 lokale omroepen tot zo’n tachtig streekomroepen.
Meer Achterhoeks nieuwsIndien de petitie leidt tot de gewenste gelden krijgt de journalistiek in de Achterhoek een boost. ‘’Met dat geld kunnen wij programma’s maken met verdieping en kunnen wij onderzoeksjournalistiek instellen. Het betekent gewoon meer nieuwsvoorziening voor de Achterhoek’’, stelt directeur Peter Berendsen van REGIO8, recent verkozen tot
Omroep van het Jaar 2017.
Rol van gemeenten De Kamerleden die de petitie in ontvangst namen dragen de lokale journalistiek een warm hart toe. ‘’Volgens mij is het na de afgelopen jaren, waarin er toch best wel een kaalslag bij regionale en lokale media heeft plaatsgevonden, echt tijd om weer te bouwen aan een journalistiek die echt de waakhondfunctie kan vervullen’’, vindt Peter Kwint van de SP. ‘’We maken ons zorgen over de kwaliteit, de ene gemeente maakt er werk van en de andere niet. Wij vinden dat ook gemeenten de verantwoordelijkheid moet nemen om de lokale omroep goed te financieren’’, vult Harry van der Molen namens het CDA aan. Of er geinvesteerd gaat worden, moet blijken uit het nieuwe regeerakkoord.
Foto: REGIO8