Ulft, Netherlands

Oekraïners dankbaar bij herdenking van drie jaar oorlog in kerk 's-Heerenberg

Foto: REGIO8
Oekraïners die vanwege de oorlog in hun eigen land in de Achterhoek wonen kwamen maandagavond naar de Pancratiuskerk in 's-Heerenberg om stil te staan bij inval van Rusland drie jaar geleden. Naast een avond vol zang, gedichten en persoonlijke verhalen willen de Oekraïners benadrukken hoe dankbaar ze zijn dat ze hier veilig opgevangen worden.
Bart Sollman | 25 februari 2025 12:35 | Aangepast op 25 februari 2025 12:35
“Echt heel erg bedankt. We hebben niet vaak de mogelijkheid om die dank uit te spreken. Maar geloof me, elke ochtend als ik wakker word heb ik dat gevoel van dankbaarheid dat we hier veilig zijn”, zegt Oekraïense Tetiana Mikhieienko. landgenote Anna Tokar vult aan: “Nederland is echt een mooi land. De mensen zijn super aardig en we voelen ons hier echt welkom.” Net als veel andere Oekraïense jongeren twijfelt ze om terug te gaan naar haar land als de oorlog ten einde is. “We hebben hier een integratie gehad, ik ga hier naar school. Het doet pijn om te zeggen, maar ik zie mijn toekomst eigenlijk in Nederland”, zegt Tokar.

In de gemeente Montferland wonen zo'n 300 ontheemden, 74 daarvan wonen bij stichting Montferland helpt van Fons van Pul. De stichting heeft de avond op poten helpen zetten. De oorlog blijft de vluchtelingen dagelijks bezig houden, zo merkt Van Pul: “Deze avond is opgezet voor en door Oekraïners. Ik merk dat er nu misschien nog meer behoefte is aan zo’n avond dan voorgaande jaren. Er speelt op dit moment zoveel in de politiek, mensen houden het nieuws angstig in de gaten.” Tokar ziet met leder ogen aan wat er in haar land gebeurd: “Het is heel angstig wat er de afgelopen jaren gebeurd is. Ik denk heel vaak aan alle mensen die daar nog zitten.”

Nederlandse steun
VVD Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski was aanwezig bij de dienst, ze heeft Asiel en Migratie in haar portefeuille. Ze hoopte de aanwezigen steun te geven en sprak klare taal over de rol van Nederland: “Poetin is hier de agressor. Hij is de oorlog begonnen. We moeten als Nederland onze onvoorwaardelijke steun aan Oekraïne uitspreken.” De oorlog en het lot van de mensen gaan Rajkowski aan het hart. Zelf is ze de dochter van Poolse ouders. Haar opa komt uit Oekraïne.

Gruwelverhalen
Gedurende de avond werden de verschrikkelijke verhalen en ervaringen uit de oorlog weer gedeeld, hier kwam ook de nodig emotie bij kijken. “Ik heb het verhaal verteld van een gezin dat vluchtte uit Marioepol. Voor die mensen was het te heftig om zelf te delen. Het is zo belangrijk dat we die gruwelverhalen blijven delen en laten zien wat er speelt in ons land”, zegt Mikhieienko.

Lees ook

Nieuw festival net over de Duitse grens gaat culinaire hoogstandjes bieden

‘Mooiage’ heet het nieuw georganiseerde foodfestival waar ook Duitse en ook Nederlandse muziekarties...

Inwoners van Hummelo kunnen voor het eerst 'hun' kerktoren beklimmen

Inwoners van Hummelo en andere geïnteresseerden konden donderdag de meer dan honderdvijftig jaar oud...

Raad Lochem stemt in met voorstel om woningsplitsing mogelijk te maken

Woningen in Lochem kunnen voortaan gesplitst en gedeeld worden. De gemeenteraad ging dinsdag unaniem...

Man raakt bekneld bij eenzijdig ongeval op N18 bij Harreveld

Bij een eenzijdig ongeval nabij Harreveld op de N18 is donderdagochtend een persoon gewond geraakt. ...

Water drinken gestimuleerd in de Achterhoek: ‘Ik gun het iedereen dat zij lekker in hun vel zitten’

Van 10 juni tot en met 16 juni is het de Achterhoekse Waterweek. Deze actieweek wordt voor het eerst...

Gemeente Montferland sluit grens Beek voorlopig niet meer af: ‘We gaan eerst evalueren’

Nu de grenswegen tussen Beek en Elten weer open zijn kan de gemeente Montferland terugkijken. Om na ...