Ulft, Netherlands

Zwarte Cross ondanks incidenten tevreden over 25e editie van festival

De Zwarte Cross kijkt naar eigen zeggen terug op een geslaagde editie van het festival, met bijna 240.000 bezoekers verspreid over vier dagen. De ongevallen die op het festivalterrein plaatsvonden staan daar voor de organisatie los van, maar zorgen wel voor een ‘donkere rand’.
Tim Rondeel | 24 juli 2023 16:54 | Aangepast op 24 juli 2023 16:54
“Zoals in de verklaring staat, hebben we ‘Do Your Own Stunt’ direct afgesloten en is het niet meer toegankelijk geweest voor het publiek”, vertelt woordvoerder Rens den Hartog namens de organisatie over het incident waarbij een 47-jarige man uit Amsterdam vrijdag ernstig gewond raakte. “Daarna is het weekend redelijk vlekkeloos verlopen.” Wel raakte een 41-jarige deelnemer aan de cross zaterdag nog gewond toen hij, terwijl hij op een wagen zat, met zijn hoofd tegen een loopbrug botste. De man uit Noord-Brabant is volgens de festivalorganisatie inmiddels weer thuis.

Verspreid over vier dagen vonden 237.500 bezoekers de weg naar het festivalterrein. Dat zorgde voor drukte bij bepaalde podia en voor lange rijen bij met name de wc’s voor vrouwen. “Dat zag je bijvoorbeeld bij de Dansvloer, een ontzettend populaire plek”, aldus Den Hartog. “Via onze schermen proberen we bezoekers attent te maken op de rest van het programma. Ook sturen we een pushmelding via de app om mensen te bewegen ergens anders te gaan kijken, maar bezoekers kunnen er natuurlijk zelf voor kiezen om in een rij te blijven staan.”

Raddraaiers tegenhouden
Een doel dat de Zwarte Cross zichzelf had gesteld, was om meer grip te krijgen op festivalgangers die overlast veroorzaken. Dan ging het onder meer om vormen van geweld, discriminatie, wildplassen en het gooien met bier. De organisatie had extra meldpunten ingericht. “En er waren extra beveiligers en weidecoördinatoren”, vertelt Den Hartog, die denkt dat meer mensen de weg daarnaartoe hebben gevonden. “Ik kan dat niet in exacte aantallen uitdrukken, maar wat ik gehoord heb, heeft het goed gewerkt.”

Extra dag?
Zoals elk jaar was het festival in Lichtenvoorde ver van te voren uitverkocht. Groeien qua terrein is volgens Den Hartog niet mogelijk, wat betekent dat er wordt gesproken over het toevoegen van een extra festivaldag. “Het is nog te vroeg om te zeggen of dat een mogelijkheid is, maar qua bezoekerscapaciteit zitten we aan onze grens”, vertelt de woordvoerder. “Een extra dag zou misschien een oplossing zijn om het festival uit te breiden.” De data voor volgend jaar staan ieder geval al vast, van donderdag 18 tot en met zondag 21 juli.

Bekijk hier de hoogtepunten van de afgelopen dagen op de Zwarte Cross:

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Zwarte Cross|

Lees ook

Festival Zwarte Cross in korte tijd bijna volledig uitverkocht

Met op het hoogtepunt bijna honderdduizend wachtenden is de Zwarte Cross is zaterdag binnen korte ti...

Zwarte Cross presenteert nieuwe slogan: ‘Make Schik, Not War’

De Zwarte Cross heeft een nieuwe slogan gepresenteerd voor de komende editie van het festival in Lic...

De Paloma's laten Zwarte Cross ontploffen met populaire piratenmuziek

De Achterhoekse formatie De Paloma's bracht tijdens de Zwarte Cross verschillende piratenhits ten ge...

Spitsuur op gemeentehuis door voorwerpen van Zwarte Cross

Op het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde zijn de afgelopen dagen honderden gevonden voorw...

Bestuurders lopen tegen lamp bij alcoholcontrole na Zwarte Cross

De politie controleerde maandagochtend traditiegetrouw festivalgangers van de Zwarte Cross op het ri...

Moshpits en modder op laatste dag van de Zwarte Cross

Vier dagen lang cross, theater, muziek, spektakel en heel veel bier. De Zwarte Cross heeft de verwac...