Ulft, Netherlands

 

Zonnepark Zieuwent kan alsnog doorgaan, raad krabbelt terug

De komst van een zonnepark in Zieuwent is na dinsdagavond toch weer een stap dichterbij gekomen. Voor de zomer besloot de gemeenteraad van Oost Gelre nog om geen verklaring van geen bedenkingen af te geven, maar twee maanden later blijkt er toch wel een meerderheid te zijn in de gemeenteraad.
Davie Klein Gunnewiek | 21 september 2022 09:17 | Aangepast op 21 september 2022 09:17
Het overvolle stroomnet was afgelopen juli de voornaamste reden dat raadsleden van de VVD, de Onafhanlijken Oost Gelre (OOG) en Nieuwe Liberalen Oost Gelre (NLOG) tegen het plan voor het zonnepark waren.Bijzonder, omdat de gemeenteraad alleen planologisch moest kijken of het zonnepark viel te realiseren. “U beslist nu nog niet over de bouwplannen en de daadwerkelijke aansluiting op het stroomnetwerk”, zei wethouder Jos Hoenderboom twee maanden geleden. “Met dit plan willen we nu alleen mogelijk maken dat de vergunning voor de aanleg van het zonnepark straks kan worden gedaan.”

Het zonnepark aan de rand van Zieuwent, met ongeveer vijfduizend zonnepanelen, zou stroom moeten gaan opwekken voor ongeveer 750 huishoudens. De stroomkabel voor het zonnepark werd onlangs al getrokken. Omdat de gemeente Oost Gelre in een juridisch gevecht leek te komen met de initiatiefnemer van het zonnepark werd de verklaring van geen bedenkingen dinsdagavond opnieuw aan de gemeenteraad voorgelegd.

'Betere alternatieven'
Voorafgaand aan het debat probeerden zowel voor- als tegenstanders de gemeenteraad nog een advies mee te geven. “Het draait hier alleen maar om geld“, zegt een buurtbewoner. “Er zijn betere alternatieven, mooie natuur wordt vernietigd”, reageert een andere buurtbewoner uit Zieuwent. De ontwikkelaar van het zonnepark Karel Hulshof haalde vooral uit naar de VVD en OOG die voor de zomer tegen het plan hadden gestemd.

Voortschrijdend inzicht
We hadden in het begin duidelijker moeten zijn, dan was het wellicht nu niet nodig geweest om het punt terug op de agenda te zetten”, aldus wethouder Hoenderboom. “Powerplay”, vindt Bertie Bosker van de NLOG. “Alleen omdat er met een rechtszaak wordt gedreigd staat het punt nu weer op de agenda.”

Bij de tegenstanders in de raad bleken de meningen ten opzichte van twee maanden geleden nu toch te zijn gedraaid. “Wij zijn altijd wel voor het zonnepark geweest”, zegt fractievoorzitter Ronald Willering van OOG. “In het plan ontbrak het echter aan goede gronden.”

Door voortschrijdend inzicht kijkt ook Kees Porskamp van de VVD nu heel anders aan tegen het plan voor het zonnepark. “Er zijn geen ruimtelijke argumenten om tegen het plan te stemmen”, aldus Porskamp. Toch bleef zijn partij verdeeld, twee partijgenoten stemden alsnog tegen.

Vergunning aanvragen
Nu de gemeenteraad alsnog akkoord is gegaan met de verklaring van geen bedenkingen kan de vergunning voor het zonnepark worden aangevraagd. De zorgen die er nog waren over het overvolle stroomnetwerk werden door de wethouder voor een groot deel weggenomen.

“Mocht bij terug levering van de stroom blijken dat het net vol is, komt er een transportbeperking voor het zonnepark”, aldus Hoenderboom. “Niet voor inwoners met eigen zonnepanelen, zodat zij niet meer kunnen terug leveren.”

Lees meer over:

Zonneparken|Zieuwent|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Landgoed Keppel wil zeven woningen realiseren

Tim Rondeel | 26 jan 2023 11:42

Lees ook

Realisatie van zonnepark in Zieuwent terug op de agenda

Wethouder Jos Hoenderboom stelt de gemeenteraad van Oost Gelre opnieuw voor om een 'verklaring van g...

Longa'30 wint derby van RKZVC met 0-1 in Zieuwent

Dorpsclub RKZVC uit Zieuwent heeft zaterdag niet voor een verrassing kunnen zorgen in de Derby van h...

Suzan en Freek krijgen een eigen documentaire

Muzikanten Suzan Stortelder en Freek Rikkerink krijgen een eigen documentaire over hun tijd als muzi...

Scooterrijder aangereden door busje nabij Zieuwent

Een scooterrijder is maandagmiddag aangereden nabij een garagebedrijf in Zieuwent. Ondanks de impact...