Ulft, Netherlands

Zonnebloemlint brengt 2500 euro op voor voedselbank

De Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) Berkel & Slinge heeft 2500 euro gedoneerd aan Voedselbank Oost-Achterhoek. Het geld is opgehaald door middel van het zonnebloemlint, dat deze zomer op twaalf kilometer aan landbouwgrond in Berkelland stond.
Serena Speet | Nick Hermsen | 23 december 2022 11:21 | Aangepast op 23 december 2022 11:21
"Dat wilden we graag doneren aan een goed doel om de medemens in ons gebied een steuntje in de rug te geven", vertelt Gerben Kemink, projectleider van het zonnebloemlint, over het bedrag. "We willen niet dat het naar een grote partij gaat, maar dat het echt in het gebied blijft." Het was het tweede jaar dat het zonnebloemlint in Berkelland te zien was, met als doel de boer en de burger dichter bij elkaar te brengen. Het lint van zonnebloemen loopt langs de weilanden van boeren in het buitengebied, wat moet zorgen voor een mooier aanzicht en meer biodiversiteit. Waar vorig jaar vijf kilometer aan lint door de gemeente liep, was dat dit jaar meer dan verdubbeld.

Boeren die meededen met het zonnebloemlint kregen een vergoeding, die konden ze zelf houden of doneren. "Eigenlijk heeft 95 procent van alle boeren in ons gebied het gedoneerd aan het goede doel", zegt Kemink trots. Vorig jaar werd duizend euro opgehaald, de VAN Berkel & Slinge is maar wat blij met de ruime verdubbeling van dat bedrag en ook de voedselbank is tevreden. "Dat kunnen we in deze tijd goed gebruiken", aldus Manita van den Berg, van Voedselbank Oost-Achterhoek.

Tien gezinnen per week
De Voedselbank Oost-Achterhoek ziet wekelijks meer dan tien nieuwe gezinnen die niet meer rond kunnen komen. De cheque van 2500 duizend euro kwam dan ook als geroepen, want de kosten stijgen voor hun ook. "We zijn van één dag uitgifte naar twee dagen gegaan", vertelt Van den Berg. Ook moet de voedselbank meer auto's hebben om de producten op te halen en meer kratten aanschaffen. "Aan alle kanten moeten we gaan kijken wat we kunnen doen, maar we willen absoluut geen wachtlijst", vertelt Van den Berg. "Dus je moet alles steeds bijstellen en hopen dat we zo door kunnen gaan."

Volgend jaar weer
De natuurbeheerder is blij met het opgehaalde bedrag en hoopt volgend jaar opnieuw een zonnebloemlint door Berkelland te creëren om mensen te helpen. "Dit is echt een goed doel waar we nu aan gedoneerd hebben", vindt Kemink. "En we hopen dat we volgend jaar een vergelijkbaar doel vinden."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Motorcrosser gewond na valpartij op crossbaan in Lievelde

Op de crossbaan in Lievelde is zondagmiddag een motorrijder gewond geraakt tijdens een wedstrijd. Er...

Automobilist raakt gewond bij aanrijding in Lichtenvoorde

Een automobilist is zondag aan het begin van de middag gewond geraakt bij een ongeval met twee voert...

DI-RECT, Jonna Fraser en bijzonder nieuw dialecttrio op Zwarte Cross

Boh Foi Toch-frontman Hans Keuper vormt op de Zwarte Cross een gelegenheidsformatie met Hendrik Jan ...

Verenigingen in Berkelland gecompenseerd voor ophalen oud papier

De verenigingen die oud papier ophalen in Berkelland krijgen zo snel als mogelijk de eindafrekening ...