Ulft, Netherlands

Zoektocht naar 'Maestro van de grensstreek' gestart

Foto: Christa van Dee
Wie wordt de 'Maestro van de grensstreek'? Zeven onervaren dirigenten uit de Achterhoek en Duitsland, onder wie burgemeesters en wethouders, gaan met elkaar de strijd aan. De winnaar mag op 5 mei in Emmerik het bevrijdingsconcert 'Ode aan de vrijheid' dirigeren. Zondagmiddag kwamen de kandidaten voor het eerst bijeen in Kultuurhuus Heitkamp voor een repetitie.
Anton Adelaar | 11 maart 2024 15:23 | Aangepast op 11 maart 2024 15:23
Maestro van de grensstreek is een initiatief van de fictieve gemeente EMOJI, een samenwerking tussen de gemeenten Emmerik, Oude IJsselstreek en Montferland. Dirigent Robert Wijnands uit Stokkum dirigeert zowel in Nederland als in Duitsland een aantal muziekverenigingen en kwam met dit idee om het populaire Nederlandse tv-programma, dat overigens in Duitsland nog onbekend is, na te bootsen. De kandidaten bestaan uit bekende Achterhoekers en Duitsers. Dit zijn Annette Arntzen (Huthum), Francina te Booij ('s-Heerenberg), Ot Bresser (Gendringen) en Freddy Heinzel (Emmerik). Maar ook burgemeesters Peter Hinze (Emmerik) en Harrie de Vries (Montferland), en wethouder Janine Kock (Oude IJsselstreek) doen mee.

Zondagmiddag kwamen de kandidaten in 's-Heerenberg bijeen voor de eerste repetitie. "Het was echt een geweldige dag. Er hing een hele goede sfeer. Iedereen kwam enthousiast binnen en was tegelijkertijd een beetje gespannen. Eerst hebben we gezellig met z'n allen een kop koffie gedronken en aan elkaar voorgesteld", vertelt coördinator Christa van Dee. De repetitiedag stond onder leiding van Robert Wijnand en hij was enthousiast: "We begonnen met een introductie. Ik heb een verhaal verteld over dirigeren en gaf de kandidaten een baton (dirigeerstokje, red.). Het was echt een beginnersles. Later komen er nog individuele lessen en repetities met het orkest."

Onwennig
"Het was heel onwennig in het begin", merkte Christa. "Een kandidaat zei: 'Waarom moet ik dit doen? Het orkest kijkt toch nooit naar de dirigent?' Maar ze kijken meer naar jou dan je denkt", zegt de coördinator. "De meeste mensen waren inderdaad in het begin wat sceptisch", bevestigt Robert. "Ze hoeven gelukkig niet per se noten te kunnen lezen, maar moeten wel hun geluidsfragmenten goed leren zodat ze weten welk instrument wanneer komt. En dirigeren is niet alleen maar zwaaien. Het is nog te pril om te zeggen wie het al aardig onder de knie hebben", zegt de dirigent.

Finale
Robert heeft veertien muziekstukken uitgekozen. Elke kandidaat heeft er twee gekregen. Tijdens de eerste avond in Emmerik doen alle kandidaten één muziekstuk. Uiteindelijk gaan er vier kandidaten door naar de finale in Ulft. Dan spelen ze allebei de stukken. De deelnemers kunnen de geleerde dirigeervaardigheden in praktijk brengen op vrijdag 26 april in het Stadstheater in Emmerik. De vier besten mogen op zondag 28 april in Ulft strijden om de eerste plek. De winnaar mag uiteindelijk op 5 mei in Emmerik het bevrijdingsconcert dirigeren.

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Komt het toch goed in de Montferlandse politiek? Burgemeester doet handreiking

De messen waren door Montferlandse raadsleden geslepen voorafgaand aan de vergadering van donderdaga...

Met tegeltaxi staat niets groenere tuinen in Montferland in de weg

Achterhoekse gemeenten worstelen al jaren met de grote hoeveelheid tuinen die helemaal dicht getegel...

Afsluitingen door werk tussen ’s-Heerenberg en Duitse grens

Weggebruikers moeten vanaf midden juni rekening houden met de nodige afsluitingen tussen de Duitse g...

Montferlandse Balduk hoog op Europese kieslijst CDA

Merel Balduk (24), de fractievoorzitter van CDA Montferland, staat op plek zeven van die partij bij ...

Wielrenner gaat ervandoor na botsing met fietser in 's-Heerenberg

Bij een botsing tussen een wielrenner en een fietser woensdagmiddag aan de rand van 's-Heerenberg, i...

Wethouder Janine Kock is dé Maestro van de grensstreek

Zeven bekende inwoners uit de gemeentes Oude IJsselstreek, Montferland en Emmerik mengden zich om de...