“Laat ik als eerste zeggen dat we blij zijn met het aantal mensen dat de vragenlijst heeft ingevuld. Zo’n dertig procent van de mensen die uitgenodigd zijn heeft gereageerd”, zegt De Vries. Hij neemt de resultaten van de enquête serieus en wil er ook naar handelen. Zo heeft 78 procent van de respondenten zorgen over de opvang. Een groot gedeelte van deze mensen heeft vooral zorgen over de veiligheid. De Vries: “Dat wisten we natuurlijk al. Maar daar gaan we dan ook maatregelen voor nemen.”
De burgemeester onthult hoe ze de opvang van asielzoekers aan willen pakken. “We gaan een plan maken dat losstaat van het COA. We nemen de opvang van de gemeente Rheden als voorbeeld”, zegt De Vries. De gemeente heeft zo meer de regie over de locatiekeuze en de opvang van vluchtelingen in het algemeen. “We werken wel samen met het COA, je hebt ze nodig voor een azc”, aldus De Vries. “Het COA zorgt voor de sociaal-medische begeleiding en de voorzieningen. Verder doen we alles zelf.”
Geen druk op voorzieningen
Veel respondenten gaven in de vragenlijst aan dat ze zich zorgen maken om de druk op de voorzieningen die ontstaat door de komst van een azc. “Die zorg ontnemen we met de manier hoe we het azc in willen richten. Er komen namelijk eigen voorzieningen en bijvoorbeeld een eigen huisarts voor de vluchtelingen, daar is het COA verantwoordelijk voor. Hierdoor worden bijvoorbeeld de huisartsen in Didam niet belast en overlopen”, aldus De Vries.
Zoektocht naar locatie
Op basis van de uitkomsten van de enquête is Montferland op zoek naar een geschikte locatie voor het azc. “Het uitgangspunt is nu dat we op zoek zijn naar meerdere kleine locaties in het buitengebied in plaats van één grote locatie. Dat is op basis van wat de inwoners willen”, zegt de burgemeester. Er komt wel één hoofdlocatie waar alle voorzieningen voor de vluchtelingen komen.
Eigen beveiliging en dagbesteding
“Omdat we zelf de regie houden en niet het COA, zijn we ook in de lead met betrekking tot de beveiliging van de locatie. Als we dit goed organiseren is de zorg bij de inwoners over de veiligheid ook weggenomen”, zegt De Vries. Daarnaast moet de gemeente zelf de dagbesteding regelen. “Dit doen we gelijk vanaf dag één. We moeten de mensen bezig houden zodat ze niet rond gaan zwerven en niets te doen hebben. Want niets te doen hebben kan in mijn optiek tot criminaliteit leiden.”
Positief verrast
De Vries is positief verrast over het aantal inwoners dat in de enquête heeft aangegeven te willen helpen bij de opvang. “14 procent lijkt misschien niet veel, maar dat zijn ruim driehonderd mensen. Op tweehonderdvijftig asielzoekers is dat toch een flink aantal.” Daarnaast hebben een aantal sportverenigingen zich gemeld bij de gemeente. Zij willen ook hun steentje bijdragen in de opvang.
‘Stop ze bij De Vries in de tuin’
Een aantal respondenten hebben de vraag waar de opvanglocatie mogelijk kan komen, beantwoord met ‘bij De Vries in de tuin’. De burgemeester heeft nog wel een boodschap voor deze mensen. “Ik kan vertellen, ik heb ze ongeveer al in de tuin. Op zo’n honderd meter van mijn huis staat een azc met vijfhonderd vluchtelingen.”
Dinsdag 15 april is er een online informatieavond waar de gemeente de resultaten aan de inwoners wil toelichten. Die avond is er ook een mogelijkheid tot het stellen van vragen. De rapportage van de enquête is openbaar geworden nadat REGIO8 hier een bericht over publiceerde.