Ulft, Netherlands

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

REGIO8
Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sinds 2019 staat het gemeentelijk monument leeg. De appartementen worden gerealiseerd in het middenschip van de kerk, het gedeelte waar de mensen zitten. De toren, die stamt uit 1890, blijft bestaan.
Bart Sollman | 18 april 2024 13:55 | Aangepast op 18 april 2024 13:55
De roep om meer woningen in Azewijn is er al langer, de gemeente Montferland besloot daarop de volgorde van bouwplannen los te laten. Simpel gezegd, particuliere initiatiefnemers kunnen echt aan de gang met de bouwplannen in het dorp. “Er is gewoon een grote behoefte aan nieuwbouw en de gemeente weet ook dat er veel onrust is in Azewijn”, zei voorzitter van de dorpsraad Bert de Vries eerder. Hiermee doelt hij vooral op de wens voor nieuwe woningen voor lokale jongeren en senioren. De zeventien betaalbare appartementen die in de kerk komen vallen zeker in deze categorie.

De kerk is eigendom van een projectontwikkelaar. De gemeente heeft de toren en de omliggende pleinen overgenomen om het voortbestaan te garanderen. De pleinen, die ook eigendom van de kerk waren, worden opnieuw ingericht om er voor de inwoners te zijn. Ze worden onder andere gebruikt voor de organisatie van de kermis. Met de koop van de pleinen en kerktoren voldoet de gemeente aan de wens van de inwoners.

Grote brand
Hoewel de huidige toren al uit 1890 dateert, zijn het schip en koor, het gedeelte waar het altaar staat, pas in 1950 gebouwd. Het oorspronkelijke schip en koor zijn in de tweede wereldoorlog in vlammen opgegaan. In 1945 is het gebouw in brand gestoken door terugtrekkende Duitse soldaten. De punt van de toren stortte tijdens deze brand in.

Vleermuizen?
Het is nog niet duidelijk wanneer de verbouwing van start gaat. Het streven is om zo snel mogelijk na het verkrijgen van de omgevingsvergunning te starten met de verkoop van de appartementen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het nog niet zeker dat er binnen afzienbare een vergunning ligt: "Er wordt op dit moment echter onderzoek verricht naar vleermuizen in de kerk. Vleermuizen zijn beschermde diersoorten, dus hierdoor kunnen vergunningentrajecten behoorlijk vertragen." Er zijn op dit moment nog geen concrete aanwijzingen dat er vleermuizen of andere dieren in de kerk zitten.

Inloopavond
7 februari dit jaar werd het plan van de gemeente gespresenteerd in Azewijn. De interesse vanuit het dorp was groot. "Er werd overwegend positief gereageerd. Wel ligt voor een enkeling het bouwen van de bergingen achter de begraafplaats gevoelig. Dat stuk grond behoort echter niet meer tot de begraafplaats, omdat het door de parochie aan de ontwikkelaar is verkocht", aldus een woordvoerder van Montferland. Eerst zou er op die locatie achter de begraafplaats een woning komen, dat was eind vorig jaar al van de baan. Als 70% van de appartementen is verkocht, begint de bouw.

Lees meer over:

Azewijn|Montferland|Kerk|

Lees ook

Komt het toch goed in de Montferlandse politiek? Burgemeester doet handreiking

De messen waren door Montferlandse raadsleden geslepen voorafgaand aan de vergadering van donderdaga...

Met tegeltaxi staat niets groenere tuinen in Montferland in de weg

Achterhoekse gemeenten worstelen al jaren met de grote hoeveelheid tuinen die helemaal dicht getegel...

Montferlandse Balduk hoog op Europese kieslijst CDA

Merel Balduk (24), de fractievoorzitter van CDA Montferland, staat op plek zeven van die partij bij ...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...