Ulft, Netherlands

Montferland wil volgorde bouwplannen in Azewijn loslaten en kerktoren kopen

Het college van Montferland wil de zogenaamde ‘prioritering’ voor woningbouwplannen in Azewijn loslaten. Op dit moment komen bouwplannen volgens de gemeente niet van de grond, wat reden is om de volgorde los te laten én om in te springen bij het project rond de kerk.
Jasper Hazelaar | 30 november 2023 09:34 | Aangepast op 30 november 2023 09:34
"Het dorp was even stil", zegt Bert de Vries, voorzitter van de Dorpsraad Azewijn, over de inloopbijeenkomst waar het college van Montferland dinsdagavond de plannen kwam toelichten. "Maar we zijn positief verrast, want er is gewoon een grote behoefte aan nieuwbouw en de gemeente weet ook dat er veel onrust is in Azewijn." De onrust komt onder meer door de mogelijke komst van windmolens en de beoogde groei van bedrijventerrein DocksNLD bij ’s-Heerenberg. Nieuwe woningen voor lokale jeugd en senioren zouden een meer dan welkom doekje voor het bloeden zijn.

Door de prioritering vanuit Montferland weg te halen, kunnen particuliere initiatiefnemers echt aan de gang met de bouwplannen in het dorp. Zo liggen er twee bouwplannen voor in totaal ongeveer veertig woningen aan de Ompertsestraat. Ook wil een initiatiefnemer aan de gang met woningen aan bij de kruising van de Marssestraat met de Brummelhof. "De particuliere ontwikkelaars werden ook positief overvallen", geeft De Vries aan. "Nu is het aan hun om stappen te zetten. De gemeente heeft wel gezegd, dat als ze niks doen, dan gaan ze zelf proberen gronden te werven."

Kerk in Azewijn
Het bouwplan dat tot nu toe de hoogste prioritering kende, gaat om de H. Mattheuskerk in het dorp. Een projectontwikkelaar wil vijftien of zestien appartementen verwezenlijken in de leegstaande kerk, terwijl het gebouw intact blijft. Op het achterste deel van de begraafplaats zou een twee-onder-een-kapwoning komen, maar die is van de baan. Er komt nu een openbaar voetpad langs de kerk te liggen. Het kerkplein blijft in de toekomst ook beschikbaar voor activiteiten voor het dorp, zoals de kermis.

Kerktoren kopen
Omdat het oorspronkelijke plan voor de kerk tot nu toe niet van de grond is gekomen, wil de gemeente hier inspringen. “Wij zijn met de ontwikkelaar van de kerk in gesprek om de toren en omliggende percelen (waaronder het Pastoor van Halplein en Mattheusplein) van hem over te nemen en strakke afspraken te maken over de voortgang van de ontwikkeling, teneinde appartementen in de kerk en het openbaar gebied zo snel mogelijk te realiseren conform de wens van de burgerparticipatie”, aldus een gemeentelijke woordvoerder.

Wanneer van de grond?
Montferland hoopt dat door de stap de woningbouw sneller van de grond komt, maar houdt wel een slag om de arm. “Aangezien de gronden van de woningbouwlocaties in Azewijn geen gemeentelijk eigendom zijn, heeft de gemeente zelf geen regie over de ontwikkeling en is daarin voor de voortgang dus afhankelijk van betreffende eigenaren”, geeft de woordvoerder aan. “Alle initiatieven bevinden zich nog in de beginfase van de planvorming. Het is op dit moment nog niet aan te geven welk plan het eerst gereed zal zijn.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Azewijn|Montferland|Woningbouw|

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Burgemeester De Vries loog meermaals over breken geheimhouding

Burgemeester Harry de Vries van Montferland is door eigen handelen één van de middelpunten in een po...

Na veel gepuzzel is er toch plek voor Montferland in de Achterhoek

Negen raadsleden uit Montferland sluiten maandagavond voor het eerst aan bij de vergadering van de A...