Ulft, Netherlands

 

Winterswijk voldoet aan 'dringend beroep' van COA

Winterswijk houdt voorlopig vijfhonderd vluchtelingen in het azc en voldoet daarmee aan een 'dringend beroep' van het COA. De proef met honderd extra asielzoekers wordt tot minimaal 1 september volgend jaar verlengd.
Domien Esselink | 12 oktober 2022 16:35 | Aangepast op 12 oktober 2022 16:35
Het college van Winterswijk heeft wel een harde afspraak gemaakt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA): mocht er in de buurt te veel overlast ontstaan van asielzoekers, dan gaat de capaciteit terug naar vierhonderd vluchtelingen. "Dan wordt de afspraak ontbonden", zei wethouder Elvira Schepers dinsdagavond. "Dat hebben we de omwonenden in het overleg ook laten weten. Ik hoop dat het COA haar lesje heeft geleerd en de afspraken nu wel nakomt."

Omwonenden zijn dinsdagavond ingelicht door wethouder Elvira Schepers. De buurt rondom het azc heeft een brief in de bus gehad van de gemeente, waarin tevens wordt vermeld dat er nog meer afspraken zijn gemaakt met het COA. Zo zijn óók de extra honderd plekken alleen bestemd voor gezinnen en mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap. En: 'Niet-kwetsbare' mensen uit veilige landen worden niet geplaatst.' "Dat wil zeggen: alleenstaande mannen uit veilige landen hebben we liever niet op het azc", aldus Schepers.

Activiteitencentrum
De omwonenden worden uiterlijk 1 maart volgend jaar ingelicht over de voortgang van de opvang, dus of er na 1 september 2023 voor vierhonderd of vijfhonderd bewoners voor het azc wordt gekozen. In de afspraken met het COA is tevens opgenomen dat er een activiteitencentrum komt voor de bewoners van het azc. Schepers: "Dat moet veel overlast voorkomen. Denk maar aan de avonden dat er buiten djembé wordt gespeeld. Dat geluid draagt ver. Daarbij is het ook zo dat je dan bij slecht weer voor kinderen een speelplek binnen hebt."

'Goed gesprek'
De wethouders sprak van een 'goed gesprek' met het omwonenden comité. "Ze zijn kritisch en dat is normaal, maar ik ben blij dat ze openstaan voor de afspraken die zijn gemaakt. Dat doet het COA in heel Nederland niet, maar dit is het enige open azc zonder hekken en slagboom. Het azc gaat op in de buurt. En ik wil heel dicht bij de buurt blijven staan, ik neem hun klachten serieus."
Foto: REGIO8

Lees meer over:

Winterswijk|COA|azc|Vluchtelingen|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Schaatsen kan op ijsbaan in Winterswijk

De eerste dag van de astronomische winter is een feit en precies op deze dag kan er al geschaatst wo...

Opvang Oekraïense vluchtelingen in Montferland

Gemeente Montferland brengt geschikte plekken in beeld om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. ...

Renovatie manage in Winterswijk gaat door

Sharon en Olaf Lobato kunnen verder met hun renovatieplannen voor Stal Jachthuis in Winterswijk. De ...

Vier voertuigen botsen nabij Winterswijk

Vier bestuurders zijn zaterdag op elkaar gebotst op de weg van Duitsland naar Winterswijk. Hoewel er...

Asielzoekers weer welkom op camping in Zelhem

Camping De Betteld wordt vanaf november opnieuw ingericht als een opvanglocatie voor asielzoekers. O...

Action wil elke zondag open, Winterswijk wijst verzoek af

De Action in Winterswijk spiegelt zich aan vrijetijdsmarkt Obelink en wil elke zondag open, maar Wi...