Ulft, Netherlands

Winterswijk voldoet aan 'dringend beroep' van COA

Winterswijk houdt voorlopig vijfhonderd vluchtelingen in het azc en voldoet daarmee aan een 'dringend beroep' van het COA. De proef met honderd extra asielzoekers wordt tot minimaal 1 september volgend jaar verlengd.
Domien Esselink | 12 oktober 2022 16:35 | Aangepast op 12 oktober 2022 16:35
Het college van Winterswijk heeft wel een harde afspraak gemaakt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA): mocht er in de buurt te veel overlast ontstaan van asielzoekers, dan gaat de capaciteit terug naar vierhonderd vluchtelingen. "Dan wordt de afspraak ontbonden", zei wethouder Elvira Schepers dinsdagavond. "Dat hebben we de omwonenden in het overleg ook laten weten. Ik hoop dat het COA haar lesje heeft geleerd en de afspraken nu wel nakomt."

Omwonenden zijn dinsdagavond ingelicht door wethouder Elvira Schepers. De buurt rondom het azc heeft een brief in de bus gehad van de gemeente, waarin tevens wordt vermeld dat er nog meer afspraken zijn gemaakt met het COA. Zo zijn óók de extra honderd plekken alleen bestemd voor gezinnen en mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap. En: 'Niet-kwetsbare' mensen uit veilige landen worden niet geplaatst.' "Dat wil zeggen: alleenstaande mannen uit veilige landen hebben we liever niet op het azc", aldus Schepers.

Activiteitencentrum
De omwonenden worden uiterlijk 1 maart volgend jaar ingelicht over de voortgang van de opvang, dus of er na 1 september 2023 voor vierhonderd of vijfhonderd bewoners voor het azc wordt gekozen. In de afspraken met het COA is tevens opgenomen dat er een activiteitencentrum komt voor de bewoners van het azc. Schepers: "Dat moet veel overlast voorkomen. Denk maar aan de avonden dat er buiten djembé wordt gespeeld. Dat geluid draagt ver. Daarbij is het ook zo dat je dan bij slecht weer voor kinderen een speelplek binnen hebt."

'Goed gesprek'
De wethouders sprak van een 'goed gesprek' met het omwonenden comité. "Ze zijn kritisch en dat is normaal, maar ik ben blij dat ze openstaan voor de afspraken die zijn gemaakt. Dat doet het COA in heel Nederland niet, maar dit is het enige open azc zonder hekken en slagboom. Het azc gaat op in de buurt. En ik wil heel dicht bij de buurt blijven staan, ik neem hun klachten serieus."
Foto: REGIO8

Lees meer over:

Winterswijk|COA|azc|Vluchtelingen|

Lees ook

Duitse windmolens achter je huis, inwoners Ratum zijn verbijsterd

Inwoners van buurtschap Ratum bij Winterswijk voelen zich volledig overvallen. Er ligt een plan voor...

Montferland door het stof nadat Nieuw-Dijk wordt overvallen met vluchtelingen

Inwoners van Nieuw-Dijk werden volledig overvallen door het plan van Montferland om vijftig Oekraïne...

Saris wil Achterhoekse stem van NSC in de Tweede Kamer zijn

Ilse Saris, namens het CDA in Winterswijk hét stemmenkanon bij de gemeenteraadsverkiezingen, hoopt o...

Directeur van ziekenhuis in Winterswijk vertrekt naar Rotterdam

De directeur van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk stopt komend voorjaar. Inge de...

Kind ernstig gewond na incident in woning Winterswijk

Een kind is donderdagochtend ernstig gewond geraakt bij een incident in een woning in Winterswijk. E...

Automobilist raakt onwel en ramt voertuigen op andere weghelft

Een automobilist is maandagmiddag op twee andere voertuigen gebotst op de weg tussen Winterswijk en ...