Ulft, Netherlands

Werkgevers, families en clubs moeten armoede signaleren in Doetinchem

Doetinchem geeft een slinger aan de armoedebestrijding met een nieuwe insteek voor het project De Rondkomers. De gemeente wil met name de omgeving van mensen die in armoede zitten activeren, want het vragen om hulp blijkt vaak een te grote brug te zijn voor mensen onder de armoedegrens.
Jasper Hazelaar | 1 februari 2024 15:58 | Aangepast op 1 februari 2024 15:58
“Wij kunnen de expertise bieden, maar mensen melden zich niet zomaar”, is de boodschap van Jacqueline Könning, coördinator van De Rondkomers. “Mensen moeten zelf geholpen willen worden.” Het project De Rondkomers bestaat bijna vijf jaar, er was zelfs een toneelstuk, maar de gemeente kiest nu voor een andere insteek. Doetinchem hoopt vooral de directe omgeving van mensen aan te spreken. Die mensen, familieleden, clubgenoten of werkgevers, kunnen een belangrijke rol spelen in het begeleiden van mensen naar de gemeente.

Op basis van de huidige kaders leven er in Doetinchem ongeveer 3.500 huishoudens in armoede, blijkt uit gemeentelijke cijfers. Meer dan de helft daarvan, 1.400, zijn gezinnen met kinderen. Wethouder Jorik Huizinga ziet een dalende trend in absolute aantallen, maar waarschuwt voor zwaardere problematiek. “De hoogte van schulden is vaak groter, de problemen verergeren”, waarschuwt de wethouder, die onder meer het gebrek aan kaders voor online gokken als probleem zit.

‘Duurt vaak zes jaar’
Doetinchem wil met het project vooral duidelijk maken dat de deur van het gemeentehuis openstaat voor mensen die met geldzorgen zitten. Want problemen worden vaak alleen maar erger in de loop der jaren, des te belangrijker dat burgers eerder aankloppen. “Het duurt nu vaak zes jaar voordat mensen met schulden zich melden”, weet Huizinga. “We willen dat het binnen drie jaar lukt.”

Schulden wegwerken met gemeente
Het schrikbeeld dat mensen met schulden onder een zwaar regime komen te staan als het op terugbetalen aankomt, wil wethouder Huizinga wegnemen. Hij heeft ook een concreet doel. Als mensen met schulden aankloppen, hoe groot ook, moet dat via een gemeentelijke betalingsregeling binnen drie jaar worden weggewerkt. “Dat is nog niet zo”, weet Huizinga. “Maar dat is wel een doel dat ik ons als gemeente opleg.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Armoede|Politiek|Doetinchem|

Lees ook

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Inwoners willen meer relaxen en loungen in centrum Doetinchem

Het idee om verschillende zit- en relaxvlonders te plaatsen in de Doetinchemse binnenstad, is tijden...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...