Ulft, Netherlands

Vulcanus mag filters plaatsen, maar boetes blijven boven hoofd hangen

Foto: REGIO8
IJzergieterij Vulcanus krijgt van Doetinchem de ruimte om twee nieuwe schoorstenen te bouwen mét een filter, maar blijft onder een vergrootglas liggen vanwege de uitstoot. Het bedrijf uit Langerak hangt twee boetes van 50.000 euro boven het hoofd als het niet voldoet aan de milieunormen.
Jasper Hazelaar | 2 april 2024 15:56 | Aangepast op 2 april 2024 15:56
“We moeten een situatie creëren, waarbij het bedrijf op een gezonde manier zich kan voortzetten, maar ook inwoners in een gezonde omgeving kunnen wonen”, aldus wethouder Ingrid Lambregts tijdens de raadsvergadering. Op dit moment voldoet Vulcanus niet aan de eisen. Er is sprake van geuroverlast voor de directe omgeving. Ook blijkt uit metingen dat er te veel benzeen en PAK wordt uitgestoten. De ijzergieterij heeft een investering van 1,9 miljoen euro in gedachten om wél aan de eisen te kunnen voldoen.

De gemeenteraad van Doetinchem heeft daar nu groen licht voor gegeven. Onderdeel van het nieuwe bestemmingsplan is dat Vulcanus ruimte krijgt om maximaal twintig meter de hoogte in te bouwen als het gaat om ‘voorzieningen die nodig zijn om aan wettelijke milieunormen te voldoen’. Bij de ijzergieterij gaat het om twee koolfiters in schoorstenen. De verwachting is dat het bedrijf na plaatsing voldoet aan de normen voor uitstoot.

‘Inwoners trekken aan kortste eind’
Alleen GroenLinks stemde tegen het vernieuwde bestemmingsplan. “Tot september heeft het bedrijf toestemming voor dezelfde overlast als voorheen”, gaf fractievoorzitter Denny Lieberwerth aan. “Daarna is er verminderde overlast tot het tweede filter uiteindelijk is geïnstalleerd, ervan uitgaande dat Vulcanus zich hier moeiteloos aan houdt. Het is duidelijk dat onze eigen inwoners aan het kortste eind trekken, wij zullen hier in geen duizend jaar mee instemmen.”

Raad van State-proof?
Wel hadden raadsleden zorgen over de ‘Raad van State-proofheid’ van de plannen. Stappen inwoners, of het bedrijf zelf, niet naar de hoogste bestuursrechter om zaken af te dwingen. “Ik heb goede hoop dat er geen aanleiding is om naar de Raad van State te gaan”, aldus wethouder Lambregts, die zich stoorde aan Lieberwerth. “Ik betreur echt dat GroenLinks aangeeft dat zij het gevoel hebben dat het plan niet ten goede komt aan het belang van onze inwoners. Het college ziet dat anders.”

Boetes boven het hoofd
Er hangen de ijzergieterij twee dwangsommen boven het hoofd, allebei opgelegd door de Omgevingsdienst Regio Arnhem. Het eerste koolfilter moet voor 1 september werken, anders wordt de eerste boete van 50.000 euro geïnd. Een jaar later moet ook het tweede koolfilter zijn geïnstalleerd, anders kan er opnieuw een dwangsom van 50.000 euro volgen. Als Vulcanus daarna nog niet voldoet aan de eisen, kan het bedrijf door een last onder bestuursdwang helemaal worden stilgelegd.

Sceptisch
Zover komt het als het aan de ijzergieterij zelf ligt niet. “Ik begrijp dat mensen een beetje sceptisch zijn”, zegt Herman Ponstein, directeur en eigenaar van Machine Fabriek Elburg, waar de Vulcanus sinds 2019 onder valt. “Ik heb ook aan bewoners uitgelegd dat ik verre afstand neem van alles wat er voor 1 april 2019 is gebeurd, toen waren wij nog geen eigenaar. Als directeur van Vulcanus kan ik zeggen dat ik geen reden kan bedenken waarom we ons niet aan verplichtingen zouden halen.”

Spannende septembermaand
Dat betekent dat de eerste filterinstallatie voor 1 september werkt. Inwoners van Langerak merken volgens de directeur weinig van het werk: “We hebben een groot terrein, de spullen worden daar gebracht en in de zomervakantie wordt alles netjes aan elkaar geknoopt.” September wordt een spannende maand. “Dan wordt gemeten of de praktische situatie overeenkomt met de theoretische”, legt Ponstein uit, die ook hoop heeft dat de geuroverlast een stuk minder wordt. “Wij hebben daar het volste vertrouwen in.”

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Meer groen, minder auto's, maar meer bezoekers; dat is kortgezegd het plan van de gemeente om de bin...

Promotie ver weg voor De Graafschap na thuisverlies tegen ADO

Promotie naar de eredivisie lijkt ver weg voor De Graafschap. ADO Den Haag was dinsdagavond op een s...

'Europapa' van Joost galmt vanuit de Catharinakerk door Doetinchem

De klanken van het nummer ‘Europapa’ galmden dinsdagmiddag door de binnenstad van Doetinchem. Stadsb...

Auto volledig uitgebrand op parkeerplaats in Doetinchem

Een auto is zondagmiddag volledig uitgebrand op een parkeerplaats in Doetinchem. Er zaten tijdens de...

Geliefde speelfontein keert terug in centrum van Doetinchem

De bekende speelfontein staat vanaf volgende week weer in het centrum van Doetinchem. De PlayFounta...

Twee volleyballers langer door bij Active Living Orion

Jannes van der Ham en Lubos Bartunek gaan volgend seizoen proberen de landstitel te verdedigen met A...