Ulft, Netherlands

Vordenaar speurt naar nieuwe fruitrassen

Er bestaan honderden oude en zeldzame soorten appels en peren. Vordenaar Hennie Rossel speurt al meer dan 25 jaar met veel succes naar nieuwe en 'vergeten' fruitrassen, dit voorjaar zijn er weer enten van rassen uit 'zijn' collectie te koop voor particulieren.
Serena Speet | 6 januari 2022 14:36 | Aangepast op 6 januari 2022 14:36
"Zo behoud je het Achterhoekse culturele erfgoed", vertelt Hennie Rossel tegen Omroep Gelderland. Rossel is van oudsher plantenviroloog en was als zodanig werkzaam in Suriname en Afrika, maar is inmiddels alweer 25 jaar in de Achterhoek actief met het op naam brengen van onbekende en zeldzame fruitrassen - appels, peren, pruimen en ander fruit. Dat doet de 77-jarige Vordenaar met twee redenen: behoud van het cultureel erfgoed van de Achterhoek én het vastleggen van al die oude rassen in een zogeheten genenbank. Hij heeft inmiddels honderden rassen vastgelegd en beschreven. Variërend van de Anna van Zieuwent en de Bohnapfel tot de Alexander III en de Beurre Clairgeau. "Ik ben erg geïnteresseerd in cultureel erfgoed. En bij oude fruitrassen zijn ooit gemaakt door mensen en is dus ook erfgoed. Om dat te bewaren moet je een aantal dingen doen en bij fruit moet je ze als levende bomen bewaren."

Al die ontdekkingen zijn vastgelegd in de zogeheten Rossel Collectie. Een bijzondere en unieke hoeveelheid van meer dan 400 verschillende soorten. En die collectie moet natuurlijk niet alsnog verloren gaan. Dus besloten de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Kenniscentrum Nelles om Rossel te helpen de fruitrassen terug te planten - en zo 'in leven te houden'." Belangstellenden in de Achterhoek kunnen een exemplaar krijgen van één of meer rassen. Dat zorgt niet alleen voor meer biodiversiteit in de regio, maar ook voor het behoud van Achterhoeks erfgoed. "Uiteindelijk is het de bedoeling dat die rassen niet wéér verloren gaat", zegt Rossel.

Oude fruitbomen
De belangstelling is groot: op het moment is de intekenlijst op de site van SLG vol. Er is een reservelijst in het leven geroepen. De oude fruitrassen zijn beschikbaar voor grondeigenaren en voor hobbyfruittelers. Wie minimaal tien fruitbomen afneemt, is daarmee een 'Rossel Collectieboomgaard'. De Vordenaar zal de komende tijd kijken welke assortiment past bij welke deelnemer en locatie. Wie zo'n oude appel- of perenboom heeft, moet overigens niet denken dat hij ze altijd zo kan oppeuzelen. "Vroeger waren ze bedoeld als wintervoorraad voedsel. Die worden pas lekker als je ze schilde, droogde en opkookte. Dat was heerlijk, maar wie kent dat nog?"

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Vorden|Bronckhorst|

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

Olburgenaar Munneke benoemd als Officier in de Orde van Oranje Nassau

Marten Munneke uit Olburgen heeft zaterdag uit handen van minister Pia Dijkstra een hoge onderscheid...

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Bronckhorst vraagt inwoners mee te denken over nieuwe burgemeester

Bronckhorst vraagt inwoners om mee te denken over een nieuwe burgemeester. De opvolgster van Mariann...

Reizigers kunnen in de toekomst een kop koffie halen op station Vorden

Als het aan Stichting VORST (Vorden Station) ligt krijgt het verpauperde stationsgebouw in Vorden, d...