Ulft, Netherlands

 

Voor het eerst overblijfsel gevonden van het beruchte schip de Phoenix

Voor het eerst is er een overblijfsel gevonden van het beruchte schip de Phoenix, dat op 21 november 1847 is vergaan in de Verenigde Staten. Op die stoomboot zaten 154 Nederlandse emigranten - waarvan 84 Winterswijkers - die hun heil wilden zoeken in Sheboygan, Wisconsin.
Davie Klein Gunnewiek | 21 november 2022 12:36 | Aangepast op 21 november 2022 12:36
Het schip vloog zes kilometer voor het bereiken van de eindbestemming in brand op Lake Michigan. De boot zonk naar de bodem van het ijskoude meer. Van de 154 Nederlandse passagiers, die hoopten op een beter leven aan de andere kant van de grote oceaan, overleefden slechts 24 mensen de scheepsramp. Tien van hen kwamen uit Winterswijk. Maandag 21 november is het precies 175 jaar geleden dat het beruchte schip zonk. Jaren is er tevergeefs gezocht naar restanten van het schip. Nooit werd er iets gevonden, tot deze zomer. Toen werd de schoorsteen van het schip aangetroffen op de bodem van het meer. Dat alles gebeurde nadat podcastmaker Joske Meerdink van Omroep Gelderland - geboren en getogen Winterswijkse - per toeval op het verhaal van de Phoenix stuitte.

Tijdens een avondwandeling in de winter van 2020 in haar dorp kwam ze het monument van de ramp tegen. Het bord vertelt over de scheepsramp van 1847. Op de achterkant staan allerlei bekende Winterswijkse achternamen. Het verbaasde haar dat ze het verhaal niet kende. Meerdink merkte dat de ramp met de Phoenix bij haar dorpsgenoten ook vrij onbekend was. Voor haar was dat het moment om te besluiten in het verhaal te duiken en het vliegtuig te pakken naar de Verenigde Staten.

Shipwreck hunting
Meerdink ontdekte tijdens haar onderzoek het fenomeen ‘shipwreck hunten’ en kwam in contact met de Amerikaanse Steve Radovan. Hij was in 2014 op de plek op Lake Michigan geweest waar de Phoenix verging en had destijds al iets op zijn radar gezien. “Toen ik de beelden bekeek, dacht ik dat het een boomstam was. Acht jaar lang heb ik dat gedacht, totdat Joske contact met mij opnam. Toen begon ik te denken: misschien is het niet een boomstam, maar is het de schoorsteen van de Phoenix die er destijds is afgevallen."
Het officiële duikteam van de staat Wisconsin, Wisconsin Historical Society, werd vervolgens ingeschakeld om mee te werken aan het onderzoek. Na een 40 minuten durende duik kwam duiker Tamara Thomsen boven water met het verlossende antwoord: “It’s a smokestack!”

Kers op de taart
Volgens het Maritiem Museum van Wisconsin is de vondst zeer bijzonder. "Deze vondst is letterlijk een naald in een hooiberg. De locatie, de afmetingen en de constructie van deze schoorsteen kloppen allemaal met de gegevens die bekend zijn van de Phoenix, dat is afgebrand bij Sheyboygan op 21 november 1847", zegt Kevin Cullen van het museum. De plek waar de schoorsteen is gevonden blijft voorlopig geheim en is beschermd door de staat Wisconsin. Voor Meerdink is het een kers op de taart. "Ik kan het nog steeds niet goed bevatten dat alle puzzelstukjes op het juiste moment in elkaar vallen toen wij voor opnames in Amerika waren. Doordat er nu echt iets tastbaars is gevonden van het schip, komt het verhaal nóg meer tot leven. Tijdens het maken van de podcast kwam ik erachter dat er ook familieleden van mij op het schip hebben gezeten en dat maakt de vondst voor mij persoonlijk ook heel bijzonder."

De Vergeten Titanic van de Achterhoek
Over de zoektocht naar de Phoenix en de verhalen achter de Winterswijkse opvarenden maakte Joske Meerdink de vijfdelige podcastserie De Ramp met de Phoenix. De podcast is vanaf nu te beluisteren via gld.nl/podcasts, Spotify, Google podcasts en Apple podcasts. Iedere week verschijnt op maandag een nieuwe aflevering, met deze week de eerste aflevering: De Vergeten Titanic van de Achterhoek:
Filmmaker Diny van Hoften maakte een gelijknamige documentaire, waarin te zien is dat de ramp nog steeds grote indruk maakt op de nabestaanden van overlevenden van de ramp. Samen met shipwreck hunter Steve Radovan wordt er gezocht naar de schoorsteen en wordt duidelijk welke Nederlandse invloeden er tot op de dag van vandaag te vinden zijn in Wisconsin. De documentaire is op dinsdag 22 en 29 november om 17.15 uur te zien bij Omroep Gelderland en via Uitzending Gemist.
Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Winterswijk|Phoenix|

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Schaatsen kan op ijsbaan in Winterswijk

De eerste dag van de astronomische winter is een feit en precies op deze dag kan er al geschaatst wo...

Bijna helft omwonenden wil dat azc inkrimpt

Het azc in Winterswijk herbergt tot eind oktober honderd extra asielzoekers, dus vijfhonderd in plaa...

Onrust in Winterswijk speelt rol in beslissing over asielzoekers

Het college van B en W in Winterswijk beslist dinsdag hoeveel vluchtelingen in het azc worden onderg...

Onrust op Winterswijkse school door regenboogtrap

Op het Gerrit Komrij College in Winterswijk is deze week flinke onrust ontstaan, nadat er na de herf...

Eerste Achterhoekse Pride Maand in 2022

De klankbordgroep Regenbooggemeentes Oost Gelre en Winterswijk wil de maand juni volgend jaar met ee...

Automobiliste overlijdt na ongeval bij Vragender

Een 59-jarige automobiliste uit Lichtenvoorde is zondagochtend om het leven gekomen bij een ongeval ...