Ulft, Netherlands

Voetballer Basar Önal schittert 'door Allah' tijdens de ramadan

Na bijna een maand zonder overdag eten en drinken staat het einde van de ramadan voor de deur. Basar Önal is een van de islamitische voetballers van De Graafschap die meedoet aan de vastenmaand. Minder presteren is bij hem niet aan de orde, hij schittert juist in de heilige maand voor moslims.
Jasper Hazelaar | Michiel Eberwijn | 19 april 2023 14:42 | Aangepast op 19 april 2023 14:42
“Het geeft mij veel kracht en scherpte op het veld, dat niet eten en drinken denk ik niet zoveel aan”, zegt de achttienjarige Önal, die de afgelopen twee wedstrijden, tegen TOP Oss en Heracles Almelo, een doelpunt maakte voor De Graafschap. Ook vorig jaar was de vleugelaanvaller trefzeker tijdens de ramadan, hij ziet het niet als toeval: “Het voelt deze maand alsof ik hulp krijg op het veld.” Ramadan betekent voor moslims veel meer dan alleen niet eten en drinken als de zon op is. Zo wordt er veel meer gebeden en komen gezinnen, families en vrienden vaker samen. “Ik praat ook met mijn broeders zoals Anis Yadir en Hamza Bouihrouchane (ook De Graafschap-spelers, red.)”, zegt Önal. “Ik haal er geestelijk en lichamelijk zo veel kracht uit met het bidden en het dichter bij God komen.”

In de Doetinchemse moskee merken ze ook dat de ramadan bezig is. Dagelijks zijn er ongeveer tweehonderd mensen aan het bidden, meer dan in andere maanden. Op vrijdagen, de heilige dag voor moslims, is het helemaal spitsuur in de gebedsruimte. “Het betekent inderdaad veel meer dan niet eten”, zegt imam Muhammed Canel, die sinds zeven maanden actief is in Doetinchem. “Het is een heilige maand voor de moslims waarin de Koran gezonden is. Het is de maand van vasten, waarin berouw en dankbaarheid worden getoond. De maand waarin de mens de waarde weet van de gunst die ze hebben gekregen.”

Feesten na vasten
Een kleine maand na de start is donderdag is de laatste dag van het vasten, waarna vrijdag het Suikerfeest van start gaat, het ramadanfeest. “Wanneer de zonsopgang is hebben wij hier een gebed, dat noemen we ook wel het feestgebed”, legt imam Canel uit. “De moslims komen hier en luisteren naar mijn preek. Daarna probeert iedereen elkaar te omhelzen. Aan het einde van de maand verdienen ze ook het feest. Dat is ook een beloning die we hebben gekregen van Allah.”

Bidden, hattrick en baklava
Voor de moslims is het daarna drie dagen feest, maar Önal moet vrijdagavond nog met De Graafschap voetballen tegen ADO Den Haag. 's Ochtends vroeg is hij in ieder geval in de moskee voor het gebed, waar de imam tweeduizend mensen verwacht. “Dat gebed ga ik verrichten en daarna kom ik met familie bij elkaar”, vertelt de Doetinchemse aanvaller Önal. “Ik kan niet te veel baklava eten, want dan heb ik ’s avonds die wedstrijd nog. Daarna gaat het feest door tot zondag.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

De Graafschap wil zich tegen MVV warmspelen voor nacompetitie

De Graafschap ontvangt vrijdagavond op een goed gevulde Vijverberg de nummer negen van de competitie...

De Graafschap pakt punt op bezoek bij hoogvlieger Roda JC

De Graafschap heeft vrijdag gelijk gespeeld tegen een van de kandidaten voor een directe promotieple...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...

Borussia Mönchengladbach vervangt Bayer Leverkusen in Terborg

De kersverse Duitse kampioen Bayer Leverkusen komt niet meer naar het Terborg Toernooi voor jeugdplo...