'Zoetwater-orka gespot in de Oude IJssel', 'Wollige chaos in de Dr. Schaepmanstraat' en 'Aldi Ulft betrapt bij illegaal dumpen van water' zijn koppen die je tegenkomt op de Facebookpagina. Scherpe en actuele satirische nieuwsberichten over wat er speelt in de Ulftse gemeenschap. "Veel groepen op Facebook zitten vol nepaccounts tegenwoordig. Ze maken grappige opmerkingen en proberen een beetje leven in de brouwerij te brengen", zegt Drijfhout.
Bijl vult aan: "Wij wilden ook zoiets doen, maar het dan wat serieuzer aanpakken. We zijn beiden groot fan van De Speld. Met een paar biertjes op kwamen we op het idee om er een lokale variant van te maken." Het Ulfts Parool was geboren. En hoe. De verhalen die geplaatst worden, zien er professioneel uit en zijn vaak raak.
Drijfhout en Bijl zijn de enige twee redacteuren, maar ze werken vrijwel langs elkaar heen. Drijfhout: "We schrijven per persoon ongeveer twee verhalen per week. Dat kan over alles gaan. Het komt een beetje met vlagen. Soms ga ik met de hond wandelen en zie ik iets opvallends, dan verzin ik daar een verhaal bij." De verhalen plaatsen ze los van elkaar, zonder eindredactie. "Ik zie pas als het online staat wat Teun heeft geschreven", zegt Bijl.
Zelfde verhaal?
Soms zijn ze ook bezig met een verhaal over hetzelfde onderwerp. "Dat hadden we bijvoorbeeld bij Huntenpop. Toen de opbouw in volle gang was, schreven we beiden iets over het festival. Achteraf paste dat perfect na elkaar qua verhalen", aldus Bijl. "Maar soms speelt er gewoon iets in Ulft, bijvoorbeeld de kermis of Huntenpop, daar komen dan natuurlijk meerdere verhalen over", zegt Drijfhout.
Grenzen
"Het is echt heerlijk om verhalen te kunnen schrijven terwijl niemand weet dat jij het schrijft", zegt Drijfhout. Toch zijn er ook grenzen. "We vinden het leuk om tegen heilige huisjes aan te schoppen, maar we spelen het nooit op de man. We willen niemand beledigen", aldus Bijl. Toch genieten ze er wel van als de verhalen serieus worden genomen. Bijl: "We willen niet spammen of stoken, maar als een verhaal flink gedeeld wordt en het erover gaat in het dorp, zijn we wel trots."
Familie weet van niets
De verhalen worden steeds meer gedeeld. Het Ulfts Parool is ook onderwerp van gesprek in de kroegen van het dorp, althans in de kroegen die nog open zijn. "Laatst deelde iemand van mijn familie een verhaal van me in de WhatsApp-groep. Het mooie is dat ze niet weten dat het mijn verhaal is. Het is leuk dat onze verhalen nu ook in onze eigen kring worden gedeeld. Ik houd mijn mond, haha", zegt Drijfhout. Bijl: "Het is ook echt grappig als mensen er serieus op ingaan. Toen we een verhaal schreven over de waterafvoer van de Aldi, reageerde een dakdekker heel serieus waarom het niet waar kon zijn wat we schreven."
Geblokkeerd
Wat de heren wel tegen de borst stuit, is het feit dat ze geblokkeerd zijn door de Facebookgroep 'Je bent een Ulftenaar als'. Drijfhout: "Dat is natuurlijk een platform waar we onze verhalen perfect kunnen delen. We doen niemand kwaad en het is allemaal goed bedoeld. De beheerder van deze groep denkt daar echter anders over. Dat is heel jammer." Nu proberen ze op andere manieren de pagina onder de aandacht te brengen. "Maar we willen gewoon weer in die groep, niet zo flauw doen. We roepen de beheerder echt op om ons weer toe te laten. Het lijkt wel of het in dat soort groepen alleen nog maar gaat over vermiste parkieten of poezen", zegt Bijl.
Ook zonder de Facebookgroepen weten de lezers het Ulfts Parool te vinden. "We groeien nog steeds, maar we willen graag nog meer mensen laten lachen. Dat is ook echt ons doel, het is een hobby en heel leuk om te doen", zegt Drijfhout. "Dus wees niet te serieus, laat ons lekker ons ding doen en omarm het."
In dit verhaal worden de namen Teun Drijfhout en Richard Bijl gebruikt omdat de heren achter het Ulfts Parool hun identiteit niet prijs willen geven.