Ulft, Netherlands

Van Nijkerken maakt rentree in politiek

André van Nijkerken maakt zijn rentree in de politiek in Winterswijk. Niet bij 'zijn' Winterswijks Belang (WB) maar met Morgen, een nieuwe partij. 'Het WB van nu heeft niets te maken met het WB van toen', zegt Van Nijkerken.
Davie Klein Gunnewiek | 11 maart 2022 16:01 | Aangepast op 11 maart 2022 16:01
Hij verliet in 2018 afgestompt de lokale politiek, die hij twaalf jaar eerder glorieus betrad. Met nieuweling Winterswijks Belang (WB) werd mede-oprichter Van Nijkerken met acht zetels direct de grootste en hij ging als wethouder succesvol aan de slag. Zo slaagde hij erin twee nooit voor mogelijk gehouden fusies tussen de toen nog negen lokale voetbalverenigingen tot stand te brengen. Twee prachtige sportparken waren de worst die de voetballers kregen voorgehouden en het realisme won het van het sentiment; voormalige vijanden werden vrienden en voetballen nu in hetzelfde team, onder de vlag van FC Winterswijk of FC Trias. Een dergelijke aanpak heeft Van Nijkerken nu ook weer voor ogen, zij het met andere opgaves. 'We moeten bouwen, het klimaat, het tegengaan van verdroging, energie ruimtelijk inpassen', zegt Van Nijkerken. 'Maar we moeten veel meer in overleg doen, anders wordt het een chaos. Wat we nu zien is hapsnapbeleid, het schiet van links naar rechts. Daar maken we ons zorgen over.' Hij zegt geen lid meer te zijn van WB. 'Ik heb in 2014 al voorgesteld te stoppen met WB, want de klus was geklaard. Maar ik heb me laten overhalen nog vier jaar door te gaan. Ik zat er toen al in van: mwah... Ik dacht dat ik nooit meer de politiek in zou gaan, maar als je nu ziet wat er allemaal gebeurt in Winterswijk: het mot. Als WB, als lid van de coalitie, de betrokkenenparagraaf fatsoenlijk had ingevuld, dan waren we met Morgen misschien niet eens nodig geweest.'

Van Nijkerken doelt onder meer op het nieuwe, beoogde bedrijventerrein aan de Misterweg. 'Dat had nooit mogen gebeuren. De familie Klumper, de eigenaar van de weilanden die ze nodig heeft voor de bedrijfsvoering, moest het in de krant lezen. Hoe is zoiets mogelijk? De wethouder zegt: eerst keuzes maken en dan praten. Dat is de verkeerde volgorde: eerst praten en dan keuzes maken. Daarom geen rentree bij WB, maar een nieuw avontuur met Morgen. 'Ik ben professioneel al dertig jaar bezig met het functioneren van een overheid", zegt Van Nijkerken. 'Ik heb iets met politiek en maatschappelijke dingen, het bloed kruipt waar het niet gaan kan.' Waarom de naam Morgen? 'We vinden we dat er in de besluitvorming van vandaag meer rekening moet worden gehouden met morgen. We kijken dus naar de lange termijn; naar de natuur en de toekomstige generaties. Dus vandaag is morgen."

Distributiecentrum Obelink
De oud-wethouder bekritiseert niet alleen het beoogde industrieterrein aan de Misterweg, maar ook de bouw van het nieuwe distributiecentrum van Obelink bij het SKB. Het ziekenhuis valt in het niet bij de kolos van een blokkendoos ernaast. 'Dat giga-gebouw past daar niet', zegt Van Nijkerken. 'Dat hoort aan de A18 of op De Laarberg. Daar offeren ze een stuk Nationaal Landschap voor op. Er komen vrachtwagens om het gebouw vol te pakken en vrachtwagens of het gebouw leeg te halen. Waarom hier?' Werkgelegenheid is de reden van het fiat voor Obelink. Van Nijkerken: 'Natuurlijk is bedrijvigheid belangrijk, maar hoeveel Winterswijkers werken daar? Wij gunnen Obelink ook alles en zijn trots op dat bedrijf, maar we moeten veel zuiniger zijn op ons Nationaal Landschap.'

'Niet per se de grootste worden'
De tijd van campagne voeren is kort voor Morgen, maar dat ziet Van Nijkerken niet als een probleem. Hij is optimistisch gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen: 'We zetten in op drie zetels, laten we bescheiden blijven. We hoeven, en dat meen ik echt, niet per se de grootste te worden. We willen graag meepraten en een brug slaan tussen de ruziënde partijen, die alleen maar voor hun eigen belangen opkomen.' De oud-wethouder wijst op de realisatie van de sportparken. 'We moeten de belangen op tafel leggen en puzzelen hoe ver we kunnen komen met zijn allen. De sportaccommodaties laten zien dat het kan. Dat is ons ideaal en daar gaan we voor', aldus Van Nijkerken.

Foto: André van Nijkerken

Lees meer over:

Politiek|

Lees ook

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...

Vulcanus mag filters plaatsen, maar boetes blijven boven hoofd hangen

IJzergieterij Vulcanus krijgt van Doetinchem de ruimte om twee nieuwe schoorstenen te bouwen mét een...

Beveiliger op gemeentehuis van Berkelland vanwege 'agressief gedrag'

Sinds begin deze maand zet Berkelland een beveiliger in rondom raads- en commissievergaderingen in h...