Ulft, Netherlands

Van Gaal nodigt Achterhoekers uit bij training in Qatar

Na een avontuur op het WK Voetbal in Qatar zijn Erna en Wouter Mecking uit Ulft deze week weer teruggevlogen naar de Achterhoek. De fanatieke Oranjefans waren aanwezig bij de groepswedstrijden van het Nederlands Elftal, waar ze bijzondere momenten beleefden, waaronder een ontmoeting met bondscoach Louis van Gaal langs het trainingsveld.
Remco Geurts | Rens van Schip | 8 december 2022 17:26 | Aangepast op 8 december 2022 17:26
“Het was natuurlijk weer een feestje”, vertelt Erna Mecking. De Ulftse is weer terug in de Achterhoek nadat ez samen met haar man Wouter Mecking aanwezig was bij alle groepswedstrijden van Oranje. “Wij gaan al ruim twintig jaar naar alle EK’s en WK’s. Nu was het wel heel speciaal, omdat we door Truus van Gaal (vrouw bondscoach, red.) werden uitgenodigd om bij een training aanwezig te zijn.” Dat ze daarbij konden zijn was volgens Erna een unieke belevenis: “Dat is natuurlijk heel erg bijzonder, wie maakt dat nou mee. We waren er als enigste supporters die toegang kregen, we hadden daarbij echt supergeluk dat Truus net uit het busje stapte en zei: ‘we gaan even wat voor jullie regelen’.”

Op het trainingscomplex zagen ze de selectie en de technische staf van het Nederlands elftal, waarvan sommigen, inclusief de bondscoach, tijd maakten voor een praatje. “Wij zeiden dat we uit de Achterhoek kwamen en dat vond hij al leuk”, vertelt Wouter, die naast de ouders en andere gezinsleden van de spelers stond. “Je merkte wel dat ze in familiesfeer zaten, maar ze namen toch de tijd voor ons. Om even een fotootje te maken en om even een handtekening te zetten op de Ulftse vlag, dat was wel heel erg fijn.”

Achterhoekse vlag
Naast de Ulftse vlag waarop Wouter de handtekeningen verzamelde, ging ook de Achterhoekse vlag mee naar alle wedstrijden die ze bezochten. Tijdens die wedstrijden waren er tot zijn blijdschap nog meer groene vlaggen in het publiek te zien. “Nog een groep uit Doetinchem, een groep uit Velswijk en wij dan uit Ulft", somt Wouter op. "Dan zoek je elkaar toch wel even op, wat dat betreft waren Ulft en de Achterhoek goed vertegenwoordigd.”

Commotie
Ondanks de commotie rond het WK in Qatar, onder meer over de arbeidsomstandigheden, hebben de twee niet getwijfeld of ze wel moesten gaan. “We hebben natuurlijk een hele aanloop gehad met de arbeiders die daar zitten. Daar moet je ook niet voor weggekijken, want dat is echt wel een probleem”, zegt Wouter. Volgens hem is de kwestie een grotere en wereldwijdere zaak: “Dat gebeurt overal in de wereld. Wij pleiten er ook echt voor dat het aangepakt wordt, maar dan wel met een bredere visie.”

Sfeer
Ook Erna beaamt dit, zij sprak zelf met de lokale bevolking over dit probleem. “De sfeer was gewoon heel goed. We hebben taxichauffeurs en de lokale bevolking gesproken, die zijn gewoon echt heel blij”, vertelt de Ulftse Oranjefan. “Ze hebben daar werk en hebben het meestal tien keer beter dan in hun eigen land, hun hele gezin is ook daar en ze verdienen eigenlijk best wel goed.”

Argentinië
Inmiddels hebben ze hun tassen uitgepakt en volgen ze de rest van het toernooi vanuit huis. Ondanks een lastige tegenstander, Argentinië, in de kwartfinale, hebben ze er alle vertrouwen in dat Oranje het ver gaat schoppen. “Dat heeft puur te maken met het feit dat ze op een bepaalde manier altijd wel een doel en een plan hebben”, vertelt Wouter over zijn verwachtingen. Erna vult aan: “Ik zeg altijd, je hebt het moment van de dag, het geluk van de dag en de vorm van de dag. Als die drie dingen kloppen, dan gaan ze gewoon winnen van Argentinië.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Oude IJsselstreek wil grond in Ulft laten volbouwen met woningen

Het deels braakliggende terrein nabij de supermarkten in het centrum van Ulft moet worden volgebouwd...

Jonge wielertalenten stralen tijdens Dikke Banden Race in Ulft

Het centrum van Ulft stond zaterdag in het teken van wielrennen. De straten werden afgezet voor de d...

Automobiliste rijdt boom en verkeersbord omver in Ulft

Een automobiliste heeft donderdagavond een boompje en een verkeersbord omver gereden op het bedrijve...

Inwoners van de Achterhoek moeten water blijven koken, waarschuwt Vitens

Inwoners van een deel van de Achterhoek moeten hun water nog altijd koken voor ze het drinken. De wa...

Automobilist slaat over de kop op bedrijventerrein in Ulft

Een automobilist is zondag aan het begin van de avond over de kop geslagen in Ulft. De man vloog uit...

Nog altijd zorgen over drinkwater in Achterhoek, kookadvies geldt tot woensdag

Ruim twintigduizend inwoners van de Achterhoek moeten in ieder geval tot woensdagavond hun kraanwate...