Ulft, Netherlands

Uitvaartconflict ten einde: deuren crematoria moeten weer open voor DELA

De eigenaar van de crematoria in Aalten en Etten moet DELA per direct weer toelaten tot haar faciliteiten voor het verzorgen van uitvaarten. Dat oordeelt de kortgedingrechter maandag.
Davie Klein Gunnewiek | 5 juni 2023 18:44 | Aangepast op 5 juni 2023 18:44
Het plotseling, eenzijdig, opzeggen van de samenwerking door GUV, de eigenaar van de twee Achterhoekse crematoria, is volgens de rechter niet toegestaan. Ook al hebben de partijen op papier geen afspraken vastgelegd, doordat uitvaartverzorgers van DELA al jaren in Aalten en Etten over de vloer komen is er toch een overeenkomst. Sinds februari was de Eindhovense uitvaartcoöperatie niet meer welkom bij de twee Achterhoekse locaties omdat er klachten zouden zijn over de kwaliteit van de uitvaartverzorging.

DELA spande een kort geding aan. "Heel blij dat we per direct weer terecht kunnen op deze locaties. Het was voor ons compleet onacceptabel dat nabestaanden van onze leden een andere uitvaarverzorger in de arm moesten nemen om terecht te kunnen in Aalten en Etten. En heel fijn dat de rechter zegt dat nergens uit blijkt dat onze dienstverlening ondermaats zou zijn", aldus DELA-woordvoerder Ria Luichies tegen Omroep Gelderland.

De directeur van het Achterhoekse uitvaartbedrijf GUV Uitvaartzorg reageert verbaasd. "Wij hebben geen enkele overeenkomst met DELA, geen contract, niets", zegt Bert van Asselt. 'Vreemd', noemt hij de uitspraak van de rechter over dat er toch sprake is van een (duur)overeenkomst.

Dienstverlening
GUV liet DELA niet meer toe in Aalten en Etten omdat zij vindt dat de uitvaartverzorging ondermaats is. "Wij hebben vijf a4'tjes aangeleverd met ervaringen van onze eigen collega's die diverse klachten omschreven hebben over dingen die mis zijn gegaan. Dus dat er geen klachten zijn, dat snap ik niet."

Zijn personeel zou regelmatig aangekeken worden op de fouten van DELA-medewerkers. "Het gaat om klachten waarbij de familie tranen laat. Samen met de raad van toezicht en met ons stichtingsbestuur is toen gezegd: dit willen we niet langer, dit straalt negatief op ons af als crematorium."

De rechter ziet echter geen enkele reden om aan te nemen dat DELA-personeel haar werk niet goed doet. "Er is niets waaruit volgt dat de dienstverlening door DELA ondermaats was." De Achterhoekse uitvaartonderneming overweegt om in hoger beroep te gaan.

Dwangsom van 10.000 euro per dag
Dat er sprake is van een concurrentiestrijd en dat GUV de deuren dichtgooide om er zelf van te profiteren, zoals DELA in de rechtbank suggereerde, is volgens de rechter niet vast te stellen.

GUV laat weten de uitspraak van de rechter te accepteren, zij het met tegenzin. "Dat DELA moet worden toegelaten, betekent echter nog niet dat zij van harte welkom is en verandert ook niet onze mening over de kwaliteit van de uitvaartverzorging door DELA."
Als de deuren van de crematoria toch niet opengaan volgt er een boete. "Dan staat er een dwangsom van tienduizend euro per dag tegenover tot een maximum van 500 duizend euro is bereikt."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

crematorium|uitvaart|

Meest gelezen

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Achterhoeks uitvaartconflict loopt hoog op

Uitvaartverzorger Dela wil per direct weer toegang tot de Achterhoekse uitvaartlocaties en begon daa...

Rechter buigt zich over uitvaartconflict in de Achterhoek

Uitvaartverzorger DELA wil maandag bij de rechter afdwingen dat ze weer gebruik kan maken van de cre...

Uitvaart zonder uitlaat bij bedrijf in Doetinchem

De morbide humor ligt enigszins op de loer bij de nieuwe rouwauto van uitvaartbedrijf Monnereau uit ...

Crematorium in Etten is weer in bedrijf

Het crematorium in Etten verzorgt woensdag gewoon weer een dienst nadat dinsdag een crematie ruw wer...

Veel rook door verstoorde crematie in Etten

Een crematie die misging heeft dinsdagavond voor flinke rookontwikkeling gezorgd bij het nieuwe crem...