Ulft, Netherlands

Uitgestorven gewaande boomsoort duikt op in Winterswijk

Jarenlang werd gedacht dat de wilde inheemse taxus in ons land was uitgestorven. In een klein bos bij Winterswijk blijkt de boom toch nog voor te komen. Bioloog en cultuurhistoricus Bert Maes deed de ontdekking toen hij op verzoek van Natuurmonumenten in kaart bracht welke oude inheemse boomsoorten in dit natuurgebied te vinden zijn.
Redactie REGIO8 | 27 februari 2023 09:44 | Aangepast op 27 februari 2023 09:44
Maes is expert op het gebied van autochtone boomsoorten. Tijdens een inventarisatie in het Buskersbos bij Winterswijk kwam hij tot zijn grote verrassing de inheemse, wilde taxus tegen. "Wij dachten dat die was uitgestorven", vertelt Maes tegen Omroep Gelderland-verslaggever Laurens Tijink. Langs de beek de Slinge bij Winterswijk blijkt de oer-Hollandse taxus zelfs nog op meerdere plekken voor te komen. In de van oorsprong vaak natte bossen heeft de natuur altijd grotendeels haar eigen gang kunnen gaan.

Boswachter André Westendorp is opgetogen over de ontdekking. Hij noemt het Buskersbos een van de mooie pareltjes in Winterswijk. Centraal door het bosperceel slingert de Slinge. In het zogeheten beekbegeleidende bos zijn ook andere zeldzame bomen en struiken te vinden, zoals de fladderiep, mispel en eenstijlige meidoorn. Nog maar drie procent van de bossen in ons land heeft een soortgelijke oude boskern, schat Maes in. En dat aantal neemt af.

Schatkamer van bomen
In het bos worden bomen verwijderd die er niet thuis horen, legt Westendorp uit. Als voorbeeld noemt hij de Amerikaanse eik en de Noorse esdoorn. Zo krijgen juist de zeer zeldzame inheemse bomen meer licht en ruimte om te groeien. "Je vindt hier boomsoorten die hier soms al duizenden jaren voorkomen", legt Maes uit. Dat is bijzonder voor de bossen in ons land, die volgens Maes vaak volstaan met bomen die oorspronkelijk niet in ons land voorkomen. Hij noemt het Buskersbos een schatkamer die door het veranderende klimaat ook in de toekomst nog weleens van grote waarde zou kunnen zijn.

Voorbeeldbos
Het Buskersbos wordt door Maes gezien als voorbeeldbos. Terreineigenaar Natuurmonumenten gaat het gebied nu zo onderhouden dat de oude boskern profiteert, zodat het natuurerfgoed en het genetisch erfgoed bewaard blijven. Om de natuur te herstellen wordt de komende tijd op veel andere plaatsen in ons land nieuw bos aangeplant. Dat biedt volop kansen, concludeert de bioloog, maar het baart hem ook zorgen.

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Na tien jaar is De Zumpe compleet, rondleidingen door bijzondere natuur

Tien jaar na de start van het project, is De Zumpe in Doetinchem uitgegroeid tot een gebied waar kwe...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

Winterswijk vreest overlast van mogelijke aanvliegroute voor Schiphol over de Achterhoek

D66 Winterswijk maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe aanvliegroute voor Schiphol die deels bo...

Mysterieus bordje waarschuwt voor vossenschurft in grensdorpje

Hondeneigenaren die hun viervoeter uitlaten in het grensdorpje Praest, in de gemeente Emmerik, moete...