Ulft, Netherlands

Twijfel overheerst bij keuze voor nieuwe sporthal De Meene en verhuizing vv Ruurlo

De gemeenteraad van Berkelland beslist dinsdag 21 november over de eventuele komst van een nieuwe sporthal bij ‘De Meene’ in Ruurlo. De bouw wordt mogelijk gekoppeld aan de verhuizing van voetbalvereniging Ruurlo naar een nieuw aan te leggen complex bij het zwembad, de tennisvereniging en dus ook de nieuwe sporthal.
Domien Esselink | 9 november 2023 12:40 | Aangepast op 9 november 2023 12:40
De discussie heeft zich de laatste maanden toegespitst op de verhuizing van de voetbalclub. Is bij De Meene voldoende ruimte? Wil de voetbalclub wel verhuizen? Sommige partijen wijzen die verhuizing bij voorbaat af en andere hebben grote twijfels of er voldoende ruimte is. Coalitiepartij CDA wil het plan doordrukken omdat ‘het hoog tijd wordt dat Ruurlo een nieuwe sporthal krijgt’. Voor het inpassen van een nieuw voetbalcomplex heeft de gemeente nog tien jaar de tijd. Het CDA is afhankelijk van de coalitiepartners VVD, PvdA en D66.

De liberalen willen duidelijkheid of er voldoende ruimte is bij De Meene om het voetbalcomplex in te passen en de PvdA ‘neigt naar meegaan’. D66 wil eerst meer informatie alvorens te beslissen. De sleutel ligt bij het college. Er is ruimte voor 37.000 vierkante meter, vv Ruurlo denkt minimaal 42.000 vierkante meter nodig te hebben. Dat is de grootte van het huidige sportcomplex. Wethouder Arjen van Gijssel denkt dat er wat te winnen valt met de ‘tussenruimtes’ op het sportcomplex: “Het verschil is vijfduizend vierkante meter. In mijn overtuiging past het.”

‘De Meene niet aan de orde’
Daarmee overtuigde hij de VVD (nog) niet. “Als de postzegel te klein is… Een postzegel kun je niet groter maken”, stelt VVD-fractievoorzitter Marcellino Kropman. Volgens raadslid Meino Janszen (Gemeentebelangen) hoeft die afweging niet te worden gemaakt: “Voetbalvereniging Ruurlo gaat investeren op de huidige plek. Een overstap naar De Meene is niet aan de orde. De eerste tien jaar zeker niet, want er is meer tijd nodig om die investering terug te verdienen.”

‘Kei- en keihard tegen’
Jan Zappeij van de Burgerpartij is het meest uitgesproken. “Met kleedkamers erbij heeft vv Ruurlo bij De Meene vijftigduizend vierkante meter nodig. Dan moet je daar het halve bos kappen, dat kan niet”, zegt Zappeij. “Ik ben er kei- en keihard tegen. Bovendien moet het aantal zaaldelen in de nieuwe sporthal vier blijven en niet drie, zoals het uitgangspunt is bij De Meene. Daarbij is de kans groot dat Raad van State het plan afwijst, omdat de spelregels tijdens het proces zijn veranderd.”

OBL en BBB
OBL schaart zich wél achter het plan, BBB daarentegen juist weer niet. BBB pleit voor behoud van de sporthal, met vier zaaldelen, op de huidige locatie aan de Fürstenauerstraat. “Op de beoogde locatie bij De Meene komt geen synergie”, zegt BBB-raadslid William Geerdink, doelend op de onderlinge samenhang bij De Meene. De binnensportverenigingen opteren ook voor vier zaaldelen, bij voorkeur aan de Fürstenauerstraat. Ook voor GroenLinks is een nieuwe sporthal met voetbalcomplex bij De Meene nu te onzeker en financieel onverantwoord. Terug naar de tekentafel, bepleit raadslid Andra Weg: “Dit besluit is anders niet het juiste besluit. Er is te veel twijfel.”

Genoeg tijd
CDA-fractievoorzitter Theo Helmers vindt dat er de komende tien jaar genoeg tijd is om een oplossing te bedenken voor een voetbalcomplex bij De Meene en vindt dat sportend Ruurlo nu eindelijk wel eens een nieuwe sporthal verdient. Bij De Meene. “Voor 12,5 miljoen euro kun je leuke dingen doen.”

De verdeelde gemeenteraad moet op dinsdag 21 november een besluit nemen, ook al overheerst de twijfel. Jan Zappeij schudt bij voorbaat het hoofd: “Mijn vertrouwen is totaal verdwenen.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

6,5 miljoen euro voor nieuw centrum Ruurlo met Dorpsstraat als fietsstraat

De Dorpsstraat in Ruurlo moet groener en toegankelijker worden, met meer ruimte voor fietsers en voe...

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Verenigingen in Berkelland gecompenseerd voor ophalen oud papier

De verenigingen die oud papier ophalen in Berkelland krijgen zo snel als mogelijk de eindafrekening ...