Ulft, Netherlands

Twijfel overheerst bij keuze voor nieuwe sporthal De Meene en verhuizing vv Ruurlo

De gemeenteraad van Berkelland beslist dinsdag 21 november over de eventuele komst van een nieuwe sporthal bij ‘De Meene’ in Ruurlo. De bouw wordt mogelijk gekoppeld aan de verhuizing van voetbalvereniging Ruurlo naar een nieuw aan te leggen complex bij het zwembad, de tennisvereniging en dus ook de nieuwe sporthal.
Domien Esselink | 9 november 2023 12:40 | Aangepast op 9 november 2023 12:40
De discussie heeft zich de laatste maanden toegespitst op de verhuizing van de voetbalclub. Is bij De Meene voldoende ruimte? Wil de voetbalclub wel verhuizen? Sommige partijen wijzen die verhuizing bij voorbaat af en andere hebben grote twijfels of er voldoende ruimte is. Coalitiepartij CDA wil het plan doordrukken omdat ‘het hoog tijd wordt dat Ruurlo een nieuwe sporthal krijgt’. Voor het inpassen van een nieuw voetbalcomplex heeft de gemeente nog tien jaar de tijd. Het CDA is afhankelijk van de coalitiepartners VVD, PvdA en D66.

De liberalen willen duidelijkheid of er voldoende ruimte is bij De Meene om het voetbalcomplex in te passen en de PvdA ‘neigt naar meegaan’. D66 wil eerst meer informatie alvorens te beslissen. De sleutel ligt bij het college. Er is ruimte voor 37.000 vierkante meter, vv Ruurlo denkt minimaal 42.000 vierkante meter nodig te hebben. Dat is de grootte van het huidige sportcomplex. Wethouder Arjen van Gijssel denkt dat er wat te winnen valt met de ‘tussenruimtes’ op het sportcomplex: “Het verschil is vijfduizend vierkante meter. In mijn overtuiging past het.”

‘De Meene niet aan de orde’
Daarmee overtuigde hij de VVD (nog) niet. “Als de postzegel te klein is… Een postzegel kun je niet groter maken”, stelt VVD-fractievoorzitter Marcellino Kropman. Volgens raadslid Meino Janszen (Gemeentebelangen) hoeft die afweging niet te worden gemaakt: “Voetbalvereniging Ruurlo gaat investeren op de huidige plek. Een overstap naar De Meene is niet aan de orde. De eerste tien jaar zeker niet, want er is meer tijd nodig om die investering terug te verdienen.”

‘Kei- en keihard tegen’
Jan Zappeij van de Burgerpartij is het meest uitgesproken. “Met kleedkamers erbij heeft vv Ruurlo bij De Meene vijftigduizend vierkante meter nodig. Dan moet je daar het halve bos kappen, dat kan niet”, zegt Zappeij. “Ik ben er kei- en keihard tegen. Bovendien moet het aantal zaaldelen in de nieuwe sporthal vier blijven en niet drie, zoals het uitgangspunt is bij De Meene. Daarbij is de kans groot dat Raad van State het plan afwijst, omdat de spelregels tijdens het proces zijn veranderd.”

OBL en BBB
OBL schaart zich wél achter het plan, BBB daarentegen juist weer niet. BBB pleit voor behoud van de sporthal, met vier zaaldelen, op de huidige locatie aan de Fürstenauerstraat. “Op de beoogde locatie bij De Meene komt geen synergie”, zegt BBB-raadslid William Geerdink, doelend op de onderlinge samenhang bij De Meene. De binnensportverenigingen opteren ook voor vier zaaldelen, bij voorkeur aan de Fürstenauerstraat. Ook voor GroenLinks is een nieuwe sporthal met voetbalcomplex bij De Meene nu te onzeker en financieel onverantwoord. Terug naar de tekentafel, bepleit raadslid Andra Weg: “Dit besluit is anders niet het juiste besluit. Er is te veel twijfel.”

Genoeg tijd
CDA-fractievoorzitter Theo Helmers vindt dat er de komende tien jaar genoeg tijd is om een oplossing te bedenken voor een voetbalcomplex bij De Meene en vindt dat sportend Ruurlo nu eindelijk wel eens een nieuwe sporthal verdient. Bij De Meene. “Voor 12,5 miljoen euro kun je leuke dingen doen.”

De verdeelde gemeenteraad moet op dinsdag 21 november een besluit nemen, ook al overheerst de twijfel. Jan Zappeij schudt bij voorbaat het hoofd: “Mijn vertrouwen is totaal verdwenen.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Fractievoorzitter verlaat CDA Montferland en gaat alleen verder

John Teunissen stopt per direct als fractievoorzitter van CDA Montferland en gaat zelfstandig verder...

Berkelland overlegt niet met provincie en moet bakken in Haarlo weghalen

Twaalf cortenstalen bloembakken in Haarlo die als doel hebben om het verkeer minder hard te laten ri...

Duitsland onderzoekt andere Betuweroute, nog geen zorgen bij ministerie

De Duitse overheid trekt vier ton uit voor een onderzoek naar een alternatieve route voor de Betuwer...

Montferlandse politiek samen op zoek naar nieuwe wethouder

Alle politieke partijen in Montferland gaan gezamenlijk op zoek naar een nieuwe wethouder. Dat is he...

Fractievoorzitters politieke vrijstaat Montferland moeten in spiegel kijken

COMMENTAAR | Politiek Montferland staat in brand. Of beter: staat wéér in brand. Nu is wethouder Hen...

Vier Achterhoekers lijken zeker van plek in nieuwe Tweede Kamer

Op basis van de uitslagen tot nu toe lijken vier geboren Achterhoekers zeker van een plekje in de ni...