Ulft, Netherlands

Tweehonderd miljoen jaar oude reptielresten gevonden

Miljoenen jaren geleden zwommen er bij Winterswijk plesiosaurussen: zeereptielen met flippers en een hele lange nek. Het bewijs voor het leven van deze dieren is afgelopen week gevonden in de steengroeve in de vorm van tanden, wervels en een bot.
Redactie REGIO8 | 11 augustus 2022 10:06 | Aangepast op 11 augustus 2022 10:06
Vooral de laatstgenoemde vondst is uniek: een bot van bijna 50 centimeter, waarvan de onderzoekers denken dat het een onderkaak is van een 200 miljoen jaar oude plesiosaurus. "Denk aan het monster van Loch Ness", zegt professor Jelle Reumer tegen Omroep Gelderland. "Resten van dit dier zijn in Nederland nog niet eerder gevonden. Wel in andere delen van de wereld, zoals China, Duitsland en Engeland." Onder de groep plesiosauria vallen talloze dieren. Eén keer eerder werd er in Nederland al wel een restant van een plesiosaurus gevonden, in Zuid-Limburg. Toen bleek het om een zwanenhalshagedis te gaan.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen van welk dier de onderkaak uit de steengroeve precies afkomstig is. "De kans is groot dat het in ieder geval om een plesiosaurus gaat, of om een ichthyosaurus." In het laatste geval moet je volgens Reumer denken aan een reptiel dat wat weg heeft van een dolfijn. Samen met collega's speurde Reumer elf dagen naar fossielen in de steengroeve. Normaliter wordt er kalksteen gewonnen, maar vanwege de vakantie kon de groep paleontologen hun gang gaan. Ze vonden duizenden piepkleine tandjes van beenvissen en haaien.

Eureka-momentje
"Iedereen stond te glunderen", vertel Reumer over het moment dat het bot opdoemde. "Dan zie je het eerste stukje en dan ga je verder kijken en langzaam het gesteente weghalen. Heel vaak vind je alleen splinters, maar het liep maar door en door. Dan krijg je door het iets heel bijzonders is." Een eureka-momentje, noemt de paleontoloog het. "Echt geweldig dat we dit hebben gevonden."

'Hele grote brok'
"De langwerpige onderkaak lag met de onderkant naar boven, dus de tanden zitten nog in het gesteente. We hebben het in een hele grote brok meegenomen", legt Reumer uit. De paleontologen hebben het gesteente in gips gewikkeld, zodat het niet kan beschadigen.

Onderzoek in LeidenAangezien een fototoestel 200 miljoen jaar geleden nog niet voorhanden was, wordt het bot van het prehistorische zeereptiel nu onderzocht aan de hand van restanten die in andere landen gevonden zijn. "Dan moet je naar Stuttgart, Londen of Parijs bijvoorbeeld", vertelt Reumer. "En er is gelukkig ook heel veel over gepubliceerd, met goede afbeeldingen, maten en beschrijvingen. Aan de hand daarvan kun je gaan vergelijken." Dat onderzoek wordt gedaan bij Naturalis, in Leiden. Hoe lang het gaat duren voordat we meer te horen krijgen over de bijzondere vondst? "Dat is geen kwestie van een paar uurtjes. Eerder een paar maanden."

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

Redactie REGIO8 | 28 mrt 2024 09:44

Lees ook

Reizigers kunnen in de toekomst een kop koffie halen op station Vorden

Als het aan Stichting VORST (Vorden Station) ligt krijgt het verpauperde stationsgebouw in Vorden, d...

Winterswijk vreest overlast van mogelijke aanvliegroute voor Schiphol over de Achterhoek

D66 Winterswijk maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe aanvliegroute voor Schiphol die deels bo...

Önal terug in basis De Graafschap na blessure, Hillen start op de bank

Met Basar Önal op de linkervleugel en verdediger Rio Hillen op de bank gaat De Graafschap vrijdagavo...

Kunstwandelroute Hummelo brengt kunst en natuur samen

Verstopt in de bossen bij Hummelo staan meer dan dertig bijzondere objecten. Landgoed Enghuizen is d...

Obligaties moeten dorpshuis De Huve in Eibergen uit handen van projectontwikkelaar houden

Er ligt een bom onder het sociale en het culturele leven in Eibergen. Dorpshuis De Huve sluit per 1 ...

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...