Ulft, Netherlands

Twee ‘autobaanpartijen’ botsen na vijf jaar over ‘hun’ N18 in Achterhoek Raad

Walter Leemreize (CDA) en Kees Porskamp (VVD) zijn gebotst over de opwaardering van ‘hun’ N18. Na vijf jaar samen optrekken, zolang als de Achterhoek Raad bestaat, stonden ze maandagavond opeens tegenover elkaar. Er was geen discussie over het feit dat een twee maal tweebaans N18 met maximaal 80 kilometer per uur de stip aan de horizon wordt richting 2040, maar wél het feit dat de omwonenden niet zijn meegenomen in dat plan.
Domien Esselink | 12 december 2023 10:54 | Aangepast op 12 december 2023 10:54
Ze waren politieke bloedbroeders als het om de N18 ging, de ‘verkeersaorta’ van Varsseveld naar Groenlo. Nou, vooruit, naar Enschede dan. Maar beide raadsleden, met hun partijen CDA en VVD de coalitie in Oost Gelre, richten zich nu vooral op het eerste gedeelte van het tracé. Ze hebben vanaf het allereerste begin van de Achterhoek Raad direct en met grote regelmaat geijverd voor de opwaardering van de weg.

Snelweg uit beeld
Ze gingen aanvankelijk elk jaar voor een A18, maar een snelweg is inmiddels uit beeld. Dat gold ook voor een 2 maal tweebaans weg met 100 kilometer per uur, te kostbaar, en dus kwam Bart Porskamp uit op maximaal 8o kilometer per uur. De VVD-wethouder van Oost Gelre en lid van de Achterhoek Board verklaarde dat er voor een 80 kilometerweg de minste, verkeerskundige aanpassingen hoeven te worden gedaan, dus financieel behapbaar.

Maar Bart Porskamp zette de Achterhoek Raad maandagavond ook voor het blok: er móest een beslissing worden genomen, anders zou de beschikbare 7 miljoen euro in de subsidiepot verdampen. Aanleiding voor Kees Porskamp gas te geven en met gestrekt been tegen de motie van politiek kompaan Leemreize in te gaan. De laatste was namelijk verbolgen dat het CDA in Oost Gelre niet in de gelegenheid was geweest de omwonenden in te lichten. “We worden buitenspel gezet”, concludeerde Leemreize, die bij het indienen van de motie voor uitstel van het herinrichtingsplan steun kreeg van andere fracties in Oost Gelre.

Verbaal gevecht
Leemreize zou zijn aangesproken door boze grond- en woningeigenaren, maar Kees Porskamp ‘had andere geluiden gehoord’. Op die wijze ontspon zich een verbaal gevecht tussen twee politieke haantjes, die niet voor het eerst de Achterhoek Raad bestookten met de N18. Alleen nu niet schouder aan schouder, maar recht tegenover elkaar. Het onderlinge gekrakeel ontlokte een zuchtende Maarten op de Weegh (PvdA Doetinchem) tot de frustrerende reactie ‘dat het in de Achterhoek Raad veel te vaak over de N18 gaat’.

Han Boer
Hoe dan ook, Leemreize en medestanders wilden drie maanden uitstel van het besluit tot maart, de 7 miljoen euro ten spijt. Dat ging Han Boer (D66 Berkelland) niet ver genoeg, met de verwijzing naar het tracé tussen Groenlo en Haaksbergen, dat niet in de opwaardering wordt meegenomen, Daardoor dreigt de twee maal éénbaansweg over Berkellands grondgebied een volgende flessenhals te worden. “De raad van Berkelland moet hier ook iets van vinden, voor een aanvaardbaar alternatief heb je meer tijd voor nodig dan drie maanden. Wij willen dat het héle tracé doorstroomt”, betoogde Boer.

Het Berkellandse raadslid kreeg echter niet zijn zin, zoals Leemreize het beoogde uitstel zag verdampen. Van de 155 leden van de Achterhoek Raad stemden er 130 voor het herinrichtingsvoorstel van Bart Porskamp. De nieuwe N18-stip aan de horizon van Varsseveld naar Groenlo wordt een twee maal tweebaansweg met maximaal 80 kilometer per uur.

Kees Porskamp kon tevreden naar de afsluitende borrel met bitterbal en Walter Leemreize uiteindelijk ook. Hij had voor zijn achterban zijn punt gemaakt en wist óók: vanaf maart trekken ze weer sámen op voor de opwaardering van ‘hun’ N18 dwars door Oost Gelre.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Achterhoek Raad|N18|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Automobilist raakt gewond bij aanrijding in Lichtenvoorde

Een automobilist is zondag aan het begin van de middag gewond geraakt bij een ongeval met twee voert...

Na veel gepuzzel is er toch plek voor Montferland in de Achterhoek

Negen raadsleden uit Montferland sluiten maandagavond voor het eerst aan bij de vergadering van de A...

Achterhoekse lokale partijen bundelen de krachten

Lokale partijen timmeren al jaren aan de weg in de Achterhoek, maar de onderlinge samenwerking van f...

Minister belooft overleg met regio Achterhoek over verkeersveiligheid N18

Demissionair minister Mark Harbers vindt dat de nieuwe plannen voor de N18, een vierbaansweg tussen ...

Geen gewonden na kop-staartbotsing bij Varsseveld

Op de N18 tussen Varsseveld en Heelweg is maandag een ongeval gebeurd met meerdere voertuigen. Er ra...

VVD'er Haverkort wil bouwen, bouwen, bouwen in de Achterhoek

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november krijgen Achterhoekse kandidaten bij REGIO...