Ulft, Netherlands

 

Treinen in Achterhoek blijven voorlopig zonder toiletten

Treinen in de Achterhoek blijven nog jaren zonder een toilet rijden. De Maag Lever Darm Stichting en een activiste van actiegroep Treinen Met Toiletten beschuldigen de provincie Gelderland ervan een landelijk akkoord te dwarsbomen.
Redactie REGIO8 | 11 november 2022 10:28 | Aangepast op 11 november 2022 10:28
Staatssecretaris Vivianne Heijnen zette maandag haar handtekening onder een bestuursakkoord dat openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk moet maken. Ze maakt daar volgens Omroep Gelderland tien miljoen euro voor vrij. Andere provinciebestuurders en vervoerders zetten hun krabbel ook onder het akkoord. De provincie Gelderland moest passen, 'omdat zij de inbouw in bestaande treinen niet denkt te kunnen realiseren', zo staat in het bestuursakkoord. In de Achterhoek werd door Treinen met Toiletten al meerdere malen actie gevoerd om wc’s geplaatst te krijgen.

Greetje van Amstel van de actiegroep Treinen Met Toiletten, die ook actie voerde in de Achterhoek, richtte een tweet aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: ‘Hoezo niet meedoen?’ De provincie verweest naar het bestuursakkoord toegankelijkheid ov, maar wil met Heijnen kijken of er een versnelling mogelijk is. "We gaan graag met de staatssecretaris om tafel", zegt woordvoerder Petra Borsboom van de provincie Gelderland. Een winstwaarschuwing geeft ze ook. "Het is niet eens denken dat we het niet kunnen realiseren, we weten het zeker."

Financieel en praktisch onhaalbaar
Het inbouwen van de wc's in de treinen is voor de provincie financieel en praktisch onhaalbaar. Zo is een leverancier van treinen failliet. Borsboom: "Een nieuwe leverancier waagt zich er niet aan. Treinen ombouwen kost ruim tien miljoen euro. We hebben op alle stations toiletten. De meeste reizigers in de treinen zijn ongeveer vijftien minuten onderweg. Gelderland heeft het drukste spoorwegennet van Nederland. Op de trajecten rijden heel veel treinen. Niet alles is met geld op te lossen. We hebben werkplaatsen nodig, materieel en de mensen om de wc's in te bouwen en te exploiteren."

'Anderhalf jaar gepraat en gepraat'
De activiste van Treinen Met Toiletten kan er met haar verstand niet bij. “We hebben anderhalf jaar gepraat en gepraat”, zegt Van Amstel. “De provincie ontloopt haar verantwoordelijkheid om de mensen in Gelderland toegankelijk vervoer te bieden. Nu kunnen wij als enige provincie in het land niet met de trein reizen.” De Doesburgse voert al jaren actie voor wc's in treinen. Ze haalde in 2017 het landelijke nieuws door in een trein tussen Arnhem en Winterswijk op een emmer te gaan zitten en te plassen. “Onbegrijpelijk”, noemt Van Amstel de opstelling van de provincie.

Spijsverteringsziekten
Met ‘wij’ doelt de actievoerster op hen met spijsverteringsziekten en -klachten. Uit eerder onderzoek komt naar voren dat een op de vier Nederlanders problemen met de spijsvertering heeft. “Dan moet je op heel onverwachte momenten naar het toilet. Als er geen toilet is in de trein, dan durf je daarmee niet te reizen.“

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Negen jaar cel geëist tegen vrouw die Ben doodreed

Davie Klein Gunnewiek | 14 mrt 2023 21:48

Lees ook

Extra treinen naar regio tijdens Koningsnacht

Arriva zet extra treinen in om feestvierders op Koningsnacht en Koningsdag naar de Achterhoek te ver...

Einde dreigt al voor nachttrein tussen Arnhem en Winterswijk

De pilot met de nachttrein van Arnhem naar Winterswijk dreigt een voortijdig einde te krijgen. Er we...

Oude IJsselstreek kan 'weesfietsen' weghalen bij stations

Oude IJsselstreek kan bromfietsen en fietsen die te lang geparkeerd staan bij stations en bushaltes ...

Treinverkeer in Achterhoek deels gestremd

Het treinverkeer in het oosten van de Achterhoek wordt eind mei aardig ontregeld. Eerst rijden er ee...

Berkelland volgt provincie in verwijderen vlaggen

Als de provincie Gelderland start met het verwijderen van de omgekeerde protestvlaggen, volgt de gem...

Streekvervoer blijft deze week rijden in de Achterhoek

Treinen en bussen blijven deze week gewoon rijden in de Achterhoek. De aangekondigde staking in het ...