Ulft, Netherlands

Treinen in Achterhoek blijven voorlopig zonder toiletten

Treinen in de Achterhoek blijven nog jaren zonder een toilet rijden. De Maag Lever Darm Stichting en een activiste van actiegroep Treinen Met Toiletten beschuldigen de provincie Gelderland ervan een landelijk akkoord te dwarsbomen.
Redactie REGIO8 | 11 november 2022 10:28 | Aangepast op 11 november 2022 10:28
Staatssecretaris Vivianne Heijnen zette maandag haar handtekening onder een bestuursakkoord dat openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk moet maken. Ze maakt daar volgens Omroep Gelderland tien miljoen euro voor vrij. Andere provinciebestuurders en vervoerders zetten hun krabbel ook onder het akkoord. De provincie Gelderland moest passen, 'omdat zij de inbouw in bestaande treinen niet denkt te kunnen realiseren', zo staat in het bestuursakkoord. In de Achterhoek werd door Treinen met Toiletten al meerdere malen actie gevoerd om wc’s geplaatst te krijgen.

Greetje van Amstel van de actiegroep Treinen Met Toiletten, die ook actie voerde in de Achterhoek, richtte een tweet aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: ‘Hoezo niet meedoen?’ De provincie verweest naar het bestuursakkoord toegankelijkheid ov, maar wil met Heijnen kijken of er een versnelling mogelijk is. "We gaan graag met de staatssecretaris om tafel", zegt woordvoerder Petra Borsboom van de provincie Gelderland. Een winstwaarschuwing geeft ze ook. "Het is niet eens denken dat we het niet kunnen realiseren, we weten het zeker."

Financieel en praktisch onhaalbaar
Het inbouwen van de wc's in de treinen is voor de provincie financieel en praktisch onhaalbaar. Zo is een leverancier van treinen failliet. Borsboom: "Een nieuwe leverancier waagt zich er niet aan. Treinen ombouwen kost ruim tien miljoen euro. We hebben op alle stations toiletten. De meeste reizigers in de treinen zijn ongeveer vijftien minuten onderweg. Gelderland heeft het drukste spoorwegennet van Nederland. Op de trajecten rijden heel veel treinen. Niet alles is met geld op te lossen. We hebben werkplaatsen nodig, materieel en de mensen om de wc's in te bouwen en te exploiteren."

'Anderhalf jaar gepraat en gepraat'
De activiste van Treinen Met Toiletten kan er met haar verstand niet bij. “We hebben anderhalf jaar gepraat en gepraat”, zegt Van Amstel. “De provincie ontloopt haar verantwoordelijkheid om de mensen in Gelderland toegankelijk vervoer te bieden. Nu kunnen wij als enige provincie in het land niet met de trein reizen.” De Doesburgse voert al jaren actie voor wc's in treinen. Ze haalde in 2017 het landelijke nieuws door in een trein tussen Arnhem en Winterswijk op een emmer te gaan zitten en te plassen. “Onbegrijpelijk”, noemt Van Amstel de opstelling van de provincie.

Spijsverteringsziekten
Met ‘wij’ doelt de actievoerster op hen met spijsverteringsziekten en -klachten. Uit eerder onderzoek komt naar voren dat een op de vier Nederlanders problemen met de spijsvertering heeft. “Dan moet je op heel onverwachte momenten naar het toilet. Als er geen toilet is in de trein, dan durf je daarmee niet te reizen.“

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Treinen in de Achterhoek blijven ook stil uit protest tegen geweld

Vervoerder Arriva sluit zich aan bij het protest van NS tegen het geweld in het openbaar vervoer waa...

Provincie moet keuze voor dieseltreinen op RegioExpres traject verbeteren

De provincie Gelderland moet beter uitleggen waarom ze kiezen voor dieseltreinen in plaats van elekt...

Geen treinen tussen Lochem en Zutphen door werkzaamheden

Treinreizigers tussen Zutphen en Lochem zullen zaterdag 16 maart en zondag 17 maart met de bus moete...

Nieuwe vervoerder moet zorgen voor wc's in treinen én Regio Expres

De nieuwe vervoerder in de Achterhoek moet zorgen voor toiletten in alle treinen, én de sneltrein tu...

Station Lochem krijgt laagste cijfer in Achterhoek, Winterswijk-West scoort best

De treinstations in de Achterhoek behoren niet tot de besten van Nederland. Dat blijkt uit de jaarli...

Bewoners Dorpsstraat in Laag-Keppel willen actie na proef: ‘Het is genoeg geweest’

Meer dan twintig bewoners van de Dorpsstraat in Laag-Keppel roepen de politiek in een open brief op ...