Ulft, Netherlands

Tienduizenden euro's schade na Nieuwjaar

In de Achterhoek is rond de jaarwisseling voor tienduizenden euro's schade aangericht aan onder meer straatmeubilair, speeltoestellen en een skatepark. Desondanks spreken de acht gemeenten over het algemeen van een rustige jaarwisseling.
Jasper Hazelaar | 7 januari 2022 09:52 | Aangepast op 7 januari 2022 09:52
De grootste schadepost in de regio heeft Doetinchem met ruim 56.000 euro, fors hoger dan de 32.000 euro schade van de vorige jaarwisseling. Met name de vernieling van het skatepark en een speeltoestel (21.000 euro) en het opblazen van vier ondergrondse afvalcontainers (11.000 euro) zorgen voor een flink kostenplaatje. Doetinchem is met het fors gestegen schadebedrag een uitzondering in de regio. In de overige Achterhoekse gemeenten wordt gesproken over een rustige jaarwisseling zonder opvallende stijgingen in de schadepost. Wel zou er, ondanks het landelijke verbod, meer vuurwerk zijn afgestoken dan vorig jaar. Dit gebeurde naast het carbidschieten dat op honderden plekken in de Achterhoek plaatsvond.

"Een smet op het geheel is wel de zinloze vernieling van een aantal verkeersborden en afval- en hondenpoepbakken", vindt burgemeester Annette Bronvsoort van Oost Gelre. "Als het lukt de daders te achterhalen, zal de schade worden verhaald." De schade in haar gemeente bedroeg ongeveer tienduizend euro, vergelijkbaar met andere jaren. In de rest van de Achterhoek wordt eenzelfde beeld geschetst van een stabiele schadepost. In Oude IJsselstreek werden in totaal dertien verkeersborden vernield, evenals vijf afvalbakken. Ook werd een boom afgebroken. Er is volgens de gemeente sprake van iets meer schade dan vorig jaar, inclusief het opnieuw plaatsen van de objecten ruim 4.500 euro.

'Rustig'
In Montferland verliep de jaarwisseling volgens boa's 'rustig, afgezet tegen jaren zonder vuurwerkverbod'. Hoeveel schade er exact is aangericht, is nog niet bekend. In Berkelland (maximaal vijfduizend euro) en Aalten (vijfduizend euro) is de schadepost vergelijkbaar met andere jaren. In zowel Bronckhorst als Winterswijk laten woordvoerders weten dat de schade erg meeviel. In Winterswijk sneuvelden enkele afvalbakken en particuliere objecten, terwijl in Bronckhorst in totaal zes schadegevallen aan verkeersborden en prullenbakken bekend zijn.

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Honderden kilo's vuurwerk onderschept

Bij een grootschalige controle in het grensgebied van Nederland en Duitsland is zaterdag door de pol...

Honderden carbidschieters in de Achterhoek

Op honderden plekken in de Achterhoek wordt rond de jaarwisseling weer carbid geschoten, maar dat ge...

Oliebollencircus in Didam in startblokken

In de Markthal in Didam is het oliebollencircus van bakker Paul Berntsen weer opgebouwd voor de laat...

Run op categorie 1-vuurwerk bij Ros in Didam

De verkopers in de voormalige sportwinkel Ros Sport in Didam merken dat er door het ingestelde vuurw...

De Graafschap speelt tegen Heracles zonder uitsupporters

De Graafschap heeft van de KNVB een straf gekregen vanwege het afsteken van vuurwerk bij de uitwedst...