Ulft, Netherlands

Tienduizenden euro's schade na Nieuwjaar

In de Achterhoek is rond de jaarwisseling voor tienduizenden euro's schade aangericht aan onder meer straatmeubilair, speeltoestellen en een skatepark. Desondanks spreken de acht gemeenten over het algemeen van een rustige jaarwisseling.
Jasper Hazelaar | 7 januari 2022 09:52 | Aangepast op 7 januari 2022 09:52
De grootste schadepost in de regio heeft Doetinchem met ruim 56.000 euro, fors hoger dan de 32.000 euro schade van de vorige jaarwisseling. Met name de vernieling van het skatepark en een speeltoestel (21.000 euro) en het opblazen van vier ondergrondse afvalcontainers (11.000 euro) zorgen voor een flink kostenplaatje. Doetinchem is met het fors gestegen schadebedrag een uitzondering in de regio. In de overige Achterhoekse gemeenten wordt gesproken over een rustige jaarwisseling zonder opvallende stijgingen in de schadepost. Wel zou er, ondanks het landelijke verbod, meer vuurwerk zijn afgestoken dan vorig jaar. Dit gebeurde naast het carbidschieten dat op honderden plekken in de Achterhoek plaatsvond.

"Een smet op het geheel is wel de zinloze vernieling van een aantal verkeersborden en afval- en hondenpoepbakken", vindt burgemeester Annette Bronvsoort van Oost Gelre. "Als het lukt de daders te achterhalen, zal de schade worden verhaald." De schade in haar gemeente bedroeg ongeveer tienduizend euro, vergelijkbaar met andere jaren. In de rest van de Achterhoek wordt eenzelfde beeld geschetst van een stabiele schadepost. In Oude IJsselstreek werden in totaal dertien verkeersborden vernield, evenals vijf afvalbakken. Ook werd een boom afgebroken. Er is volgens de gemeente sprake van iets meer schade dan vorig jaar, inclusief het opnieuw plaatsen van de objecten ruim 4.500 euro.

'Rustig'
In Montferland verliep de jaarwisseling volgens boa's 'rustig, afgezet tegen jaren zonder vuurwerkverbod'. Hoeveel schade er exact is aangericht, is nog niet bekend. In Berkelland (maximaal vijfduizend euro) en Aalten (vijfduizend euro) is de schadepost vergelijkbaar met andere jaren. In zowel Bronckhorst als Winterswijk laten woordvoerders weten dat de schade erg meeviel. In Winterswijk sneuvelden enkele afvalbakken en particuliere objecten, terwijl in Bronckhorst in totaal zes schadegevallen aan verkeersborden en prullenbakken bekend zijn.

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Het Wapen van Ulft is omgetoverd tot Britse pub

Bart Sollman | 17 jun 2024 13:59

Lees ook

Geen enkel paasvuur in Oude IJsselstreek, Etten stapt over op vuurwerk

Het paasvuur in Etten gooit het over een andere boeg. Hoewel het jaarlijkse feest waar zo'n tweeduiz...

Niet ontploft vuurwerk gevonden in 's-Heerenberg, EOD sluit straat af

De Explosieven Opruimingsdienst is zondag uitgerukt naar 's-Heerenberg vanwege niet ontploft vuurwer...

Meer vuurwerkschade in Doetinchem, gemeenten zien geen trend

Doetinchem heeft een schadepost van meer dan 70.000 euro overgehouden aan vuurwerk dat rond de jaarw...

Twee vuurwerkslachtoffers tijdens jaarwisseling bij Slingeland Ziekenhuis

Met twee vuurwerkslachtoffers was het tijdens nieuwjaarsnacht een relatief rustige jaarwisseling voo...

Vuurwerkcontrole bij Duitse grens levert kilo's in beslag genomen vuurwerk op

Op de zaterdag voor Oud en Nieuw heeft de politie een grote vuurwerkcontrole gehouden bij de Duitse ...

De Graafschap niet akkoord met straf na afsteken vuurwerk

De Graafschap gaat niet akkoord met de zware straf die de KNVB de club heeft gegeven vanwege het afs...