Ulft, Netherlands

 

Tienduizenden euro's schade na Nieuwjaar

In de Achterhoek is rond de jaarwisseling voor tienduizenden euro's schade aangericht aan onder meer straatmeubilair, speeltoestellen en een skatepark. Desondanks spreken de acht gemeenten over het algemeen van een rustige jaarwisseling.
Jasper Hazelaar | 7 januari 2022 09:52 | Aangepast op 7 januari 2022 09:52
De grootste schadepost in de regio heeft Doetinchem met ruim 56.000 euro, fors hoger dan de 32.000 euro schade van de vorige jaarwisseling. Met name de vernieling van het skatepark en een speeltoestel (21.000 euro) en het opblazen van vier ondergrondse afvalcontainers (11.000 euro) zorgen voor een flink kostenplaatje. Doetinchem is met het fors gestegen schadebedrag een uitzondering in de regio. In de overige Achterhoekse gemeenten wordt gesproken over een rustige jaarwisseling zonder opvallende stijgingen in de schadepost. Wel zou er, ondanks het landelijke verbod, meer vuurwerk zijn afgestoken dan vorig jaar. Dit gebeurde naast het carbidschieten dat op honderden plekken in de Achterhoek plaatsvond.

"Een smet op het geheel is wel de zinloze vernieling van een aantal verkeersborden en afval- en hondenpoepbakken", vindt burgemeester Annette Bronvsoort van Oost Gelre. "Als het lukt de daders te achterhalen, zal de schade worden verhaald." De schade in haar gemeente bedroeg ongeveer tienduizend euro, vergelijkbaar met andere jaren. In de rest van de Achterhoek wordt eenzelfde beeld geschetst van een stabiele schadepost. In Oude IJsselstreek werden in totaal dertien verkeersborden vernield, evenals vijf afvalbakken. Ook werd een boom afgebroken. Er is volgens de gemeente sprake van iets meer schade dan vorig jaar, inclusief het opnieuw plaatsen van de objecten ruim 4.500 euro.

'Rustig'
In Montferland verliep de jaarwisseling volgens boa's 'rustig, afgezet tegen jaren zonder vuurwerkverbod'. Hoeveel schade er exact is aangericht, is nog niet bekend. In Berkelland (maximaal vijfduizend euro) en Aalten (vijfduizend euro) is de schadepost vergelijkbaar met andere jaren. In zowel Bronckhorst als Winterswijk laten woordvoerders weten dat de schade erg meeviel. In Winterswijk sneuvelden enkele afvalbakken en particuliere objecten, terwijl in Bronckhorst in totaal zes schadegevallen aan verkeersborden en prullenbakken bekend zijn.

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Grootste verkeersader van de Achterhoek gaat twee weken dicht

Charlotte van de Kant | Davie Klein Gunnewiek | 29 mrt 2023 15:20

Lees ook

De Graafschap speelt tegen Heracles zonder uitsupporters

De Graafschap heeft van de KNVB een straf gekregen vanwege het afsteken van vuurwerk bij de uitwedst...

Eibergen wordt nog één keer verlicht door vuurwerkshow

Eibergen zal zaterdag voor de laatste keer op spectaculaire wijze verlicht worden door een Spaanse v...

EOD rukt uit voor geknutseld vuurwerk van Varssevelder (16)

De Explosieven Opruimingsdienst is afgelopen week uitgerukt naar een woning in Varsseveld voor zelfg...

Vuurwerkhandelaren in de Achterhoek in de startblokken

Voor het eerst in twee jaar staan vuurwerkhandelaren in de Achterhoek weer in de startblokken om vuu...

Vuurwerkbranche hoopt op een topjaar na coronastilte

Na twee nagenoeg vuurwerkloze jaarwisselingen in coronatijd maken handelaren zich op voor een knalle...

Verbod op klaphamer in Berkelland na drama in Haaksbergen

De gemeenteraad van Berkelland heeft gebruik van de klaphamer in de gemeente verboden, dit naar aanl...