Ulft, Netherlands

Theatergroep brengt ode aan Tante Rikie

De 72-jarige Tante Rikie zwaait deze week na 25 jaar af als festivaldirectrice van de Zwarte Cross. Nu het afscheid nadert, is het tijd voor een hommage aan de directrice in de vorm van een musical die door Theatergroep Hydra uit het Twentse Oldenzaal in elkaar is gezet.
Davie Klein Gunnewiek | 12 juli 2022 14:55 | Aangepast op 12 juli 2022 14:55
“Het idee voor een musical over Tante Rikie is eigenlijk drie jaar geleden al ontstaan, toen we zijn gestopt met de ‘Gospel Church’", zegt Aljan ten Broeke van Theatergroep Hydra. De afgelopen vier edities was de Twentse theatergroep te vinden in de kapel op de Zwarte Cross. Er werden verschillende ‘diensten’ gehouden die in het teken stonden van alles waar het Achterhoekse festival voor staat: feest, originaliteit, humor en verdraagzaamheid. “Onze laatste voorstelling was uiteindelijk in 2019”, vertelt Ten Broeke. “We zijn toen meteen met de organiserende Feestfabriek in gesprek gegaan en daar rolde het idee van een musical uit. Eigenlijk noemen we het de ‘Musikul’", grapt Ten Broeke.

In de 45 minuten durende voorstelling zien kijkers het leven van Tante Rikie. Over hoe het begon en het grote succes achter de Zwarte Cross. “Het wordt echt een vermakelijke voorstelling”, zegt Ten Broeke. “Mensen krijgen veel absurde humor te zien, livemuziek en vier Tante Rikies gedurende de hele musical." Chinook Berends mag de jongste Tante Rikie spelen aan het begin van haar leven. “Het is een eer om haar te mogen spelen”, zegt Berends. “Het blijft natuurlijk een icoon van de Zwarte Cross. Het is echt een leuke rol, want Tante Rikie heeft natuurlijk haar eigen karakter, en dat is leuk om na te spelen.”

'Dit is de kans van mijn leven'
In het laatste gedeelte van de musical wordt afscheid genomen van Tante Rikie als festivaldirectrice, gespeeld door Brigitte Schepers. “Dit is de kans van mijn leven”, aldus Schepers. Ook zij kijkt vol verwachting uit om in de huid te kruipen van Tante Rikie. “Ze staat onbevangen op het podium en wordt rondgedragen door sterke mannen over het festival. Maar ze geniet altijd en het overkomt haar allemaal. Dat kenmerkt haar”, aldus Schepers.

'Anekdotes boven water proberen te krijgen'
De theatergroep heeft zich verdiept in de festivaldirectrice. “We hebben veel informatie gezocht op internet en video’s van Tante Rikie bekeken”, zegt Ten Broeke. “Daarnaast hebben we een interview gehad met Gijs Jolink van Jovink en de Voederbietels om wat anekdotes boven water te krijgen.” Theatergroep Hydra zal op donderdag de camping openen met de brommerprocessie. Daarna is Tante Rikie de Musikul op alle festivaldagen drie keer te zien in de Universitent op de theaterweide.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Zwarte Cross organiseert eigen lintjesregen

Zwarte Crossers maken tijdens het festival in Lichtenvoorde kans op een onderscheiding. Daarmee gaat...

Weerboer voorspelt prima Zwarte Cross-weer

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Tante Rikie in tranen tijdens afscheid

Tante Rikie in tranen tijdens haar laatste dag als festivaldirectrice van de Zwarte Cross. De 72-jar...

Veel telefoons gevonden na Zwarte Cross

Terwijl het festivalterrein van de Zwarte Cross langzaam wordt afgebouwd zijn dinsdag op het gemeent...

Zwarte Cross opnieuw helemaal uitverkocht

De Zwarte Cross is dinsdagochtend binnen dertig minuten opnieuw uitverkocht geraakt. Enkele duizende...

Volg de Zwarte Cross via radiozender REGIO8

Radiozender REGIO8 besteedt de komende dagen aandacht aan de Zwarte Cross. Zowel op vrijdag-, zaterd...