Ulft, Netherlands

Tankstation Wenting kan alsnog verhuizen

Theo Wenting mag alsnog met zijn tankstation verhuizen van de Wijnbergseweg naar de Oostelijke Randweg. De Raad van State heeft een verzoek van omwonenden van de Oostelijke Randweg, die tegen de verhuisplannen van het tankstation zijn, afgewezen.
Davie Klein Gunnewiek | 15 april 2022 12:10 | Aangepast op 15 april 2022 12:10
"Allereerst willen we Theo Wenting feliciteren", vertelt Gerrit Jan van Ochten namens de buurtbewoners aan de Oostelijke Randweg. "Als ondernemer is het hem ook gegund." Wel vinden ze dat de gemeenteraad het bestemmingsplan voor de verhuizing van het tankstation naar de Oostelijke Randweg niet zorgvuldig heeft afgewogen. "Eerst geeft de politiek ons gelijk en na een jaar is er toch gekonkel", aldus Van Ochten. "De gemeente heeft hier echt wel wat laten liggen. Er hadden meer alternatieve locaties in het onderzoek moeten worden betrokken." Vorig jaar oordeelde Raad van State dat de gemeenteraad een nieuw besluit moest nemen, nadat een meerderheid van de gemeenteraad in maart 2020 tegen de verhuizing van het tankstation had gestemd. Afgelopen zomer kwam de kwestie opnieuw in de gemeenteraad van Doetinchem en toen bleek er wel een nipte meerderheid te zijn voor de verhuizing, omdat raadslid Sipke Hubers van mening was veranderd.

Ook vrezen de omwonenden dat het tankstation op de nieuwe locatie aan de Oostelijke Randweg slecht is voor de natuur in het gebied van De Zumpe. De Raad van State wees het bezwaar van de buurtbewoners van de hand. "Het doet mij zeer dat in dit gebied een tankstation komt", zegt Van Ochten. "Ik vind het jammer voor De Zumpe en voor veel Doetinchemmers." Van Ochten hoopt dat er met eigenaar Wenting alsnog gepraat kan worden over de landschappelijke inpassing van het tankstation. "Het blijft een verouderd standpunt om een nieuw tankstation in dit gebied te plaatsen met het oog op de toekomst. Over een aantal jaren rijden de meesten van ons niet eens meer op benzine."

'Eindelijk gerechtigheid'
Eigenaar Theo Wenting is blij met de beslissing van de Raad van State. “Eindelijk na negen jaar gerechtigheid", zegt Wenting. "Ik ben hier super blij mee, want ik heb er echt slapeloze nachten van gehad. Ik heb altijd geweten dat ik in mijn recht stond. Ik heb hier ook allemaal niet om gevraagd." Wenting is al vanaf 2013 met de gemeente Doetinchem bezig om de verhuizing van het tankstation voor te bereiden. Door gerechtelijke procedures en het besluit van de gemeenteraad ging er telkens een streep door de verhuisplannen. “Met de gemeente heb ik in al die jaren altijd super contact gehad", zegt Wenting. "Waar ik ook blij mee ben is dat de buurt rond de Wijnbergseweg nu eindelijk duidelijkheid heeft. Zij hebben er al die jaren rekening mee gehouden dat het LPG-tankstation zou verhuizen naar de rand van de stad."

Bezwaar maximumsnelheid vervalt
Eigenaar Wenting tekende bij Raad van State zelf nog bezwaar aan tegen de plannen om de maximumsnelheid op de Wijnbergseweg terug te brengen naar 30 km/u. Wenting is bang dat klanten het tankstation daarmee links laten liggen. Raad van State vindt dat het bestemmingsplan de aanpassing van de weg wel mogelijk maakt, maar niet regelt hoe hard er daarop gereden mag worden. Dat gebeurt via een verkeersbesluit. Omdat het tankstation nu zal worden verplaatst naar de Oostelijke Randweg heeft Wenting geen belang meer bij het bezwaar en komt deze te vervallen. Wanneer de schop voor het nieuwe tankstation de grond in gaat weet Wenting nog niet. "Ik ga na de Paasdagen daarover met de gemeente om tafel."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Tankstation|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Het Wapen van Ulft is omgetoverd tot Britse pub

Bart Sollman | 17 jun 2024 13:59

Lees ook

Opluchting bij pomphouder in Gendringen door eerlijke kansen in grensgebied

De afgelopen jaren werden tankstations in de Achterhoek nabij de grens, geconcurreerd door de goedko...

Tankdrukte blijft voortduren in Duitsland

De brandstofprijzen in Duitsland zijn sinds vrijdag gestegen tot rond de twee euro, maar toch staan ...

Gele kentekens keren terug bij Duitse pomp

Duitse tankstations kunnen zich opmaken voor een toeloop van auto’s met gele nummerborden uit Nederl...

Duitsers tanken goedkoop in de Achterhoek

Waar Nederlanders normaal gesproken naar de oosterburen rijden om goedkoper te tanken, sierden Duits...

Duits tankstation verwacht weer topdrukte

De Duitse regering besloot donderdag om de accijns op brandstof voor een periode van drie maanden te...

Lange rijen bij pompstations over grens

De rijen bij tankstations over de grens in Duitsland zijn de afgelopen dagen opgelopen en dat zorgt ...