Ulft, Netherlands

Tabakstoerisme trekt Achterhoekers naar Duitsland

Foto: REGIO8
De nieuwe accijnsverhoging in Nederland zorgt voor steeds meer ‘sigarettentoerisme’ over de grens. Dat zegt Pim Groot Obbink, regiomanager van de tankstations van Kuster Energy in Duitsland. Een pakje shag van vijftig gram verschilt wel 15 euro vergeleken met het buurland.
Anton Adelaar | 3 april 2024 14:43 | Aangepast op 3 april 2024 14:43
Shag en sigaretten zijn sinds Tweede Paasdag opnieuw duurder geworden in Nederland door de accijnsverhoging. Zo kost een pakje van twintig sigaretten door die verhoging gemiddeld 11,10 euro. Eerder was dat nog zo'n negen euro. Voor een pakje shag van vijftig gram betaal je zo'n 24,62 euro en geen 17 euro meer. In Duitsland kost dit een tientje. Het is overigens niet zo dat de nieuwe prijzen van tabak meteen overal ingaan. Winkels mogen eerst nog hun oude voorraden verkopen voor de oude prijzen.

"Voor Duitsland is het natuurlijk hartstikke positief, omdat we merken dat we veel sigarettentoeristen hebben", zegt Groot Obbink. Bij de tankstations van Kuster Energy in Duitsland is het nu zelfs zó druk, dat ze maatregelen hebben genomen om al die sigarettentoeristen aan te kunnen. "Zo hebben we ons magazijn moeten aanpassen en vergroten”, legt de regiomanager uit. “En bij een ander tankstation hebben we zelf een extra kassa moeten bouwen, om die doorloop maar te krijgen."

Kritiek
Henny, eigenaresse van Dimmedaal Sigarenmagazijn bij het station in Doetinchem, is minder te spreken over de accijnsverhoging op tabak. "Ik ben al van twee schappen shag naar één schap gegaan. Dus er gaan nu al een hoop mensen naar Duitsland." Ze snapt niet dat men spreekt over één Europa: "De regels zijn niet overal hetzelfde. Dat vind ik het grootste probleem, want dan horen we ook overal dezelfde accijnzen te hebben."

Doel
Op 1 april 2023 ging ook al de accijns op tabak in Nederland omhoog. De overheid hoopt op die manier dat steeds minder mensen (gaan) roken en er in 2040 zelfs een rookvrije generatie is. Vanaf dat jaar zou geen enkel kind meer moeten roken of ooit nog gaan roken. Onder volwassenen zou het aandeel rokers dan niet meer boven de vijf procent mogen liggen. Henny heeft haar twijfels bij dit streven: "Ik geloof daar nog niet helemaal in. Nieuw-Zeeland wilde ook een rookvrij land zijn. Die hebben het toch teruggedraaid, want ze konden de accijnzen van de tabak niet missen."

Meest gelezen

Meer dan tachtig Achterhoekers krijgen lintje, feest bij Huis Bergh

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | Bart Sollman | 26 apr 2024 17:30

Een persoon zwaargewond bij aanrijding in Halle

Redactie REGIO8 | 26 apr 2024 12:17

Lees ook

Kersverse landskampioen Orion heeft drie aanwinsten binnen

Active Living Orion heeft drie nieuwe spelers voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Onder andere vo...

De Graafschap wil het 'oude logo' definitief opnieuw invoeren

De Graafschap heeft een verzoek gedaan aan de leden van de vereniging om het ‘oude logo’ definitief ...

Afgeleide automobilist raakt boom bij eenzijdig ongeval in Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeval in Doetinchem zijn dinsdagavond geen gewonden gevallen. Wel raakten het vo...

Isabelle Bisseling nieuwe directeur Stadsmuseum Doetinchem

Het Stadsmuseum Doetinchem heeft de opvolger van de vertrokken directeur Esther Ruesen binnen. Vanaf...

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...