Ulft, Netherlands

Struikelstenen in Laag-Keppel gelegd

In Laag-Keppel zijn maandag struikelstenen gelegd om de ouders van Jozef Jacobs en Trudi Asscher te herdenken die in de Holocaust zijn omgebracht. De stenen zijn gelegd voor het huis waar de familie voor de oorlog altijd heeft gewoond.
Charlotte van de Kant | Nick Hermsen | 20 mei 2022 10:11 | Aangepast op 20 mei 2022 10:11
“Dit is heel bijzonder”, vertelt Jozef Jacobs. “Onze familie had altijd een hele sterke band met deze gemeente en vooral met dit dorp. In dit huis hebben twee generaties Jacobs gewoond, totdat de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond.” Trudi Asscher, de zus van Jozef, woont al 65 jaar in Israël, maar is speciaal voor dit moment naar Nederland gekomen. “De struikelstenen liggen iets hoger dan de andere stenen in de stoep”, laat Asscher weten. “Mensen buigen als ze naar de stenen kijken, dan is het eigenlijk een eerbetoon. Voor mij is het eigenlijk het begraven van mijn ouders, want wij hebben ze nooit kunnen begraven.”

De zoon van Jozef, Frank Jacobs, heeft ervoor gezorgd dat de struikelstenen binnen drie maanden na de aanvraag al gelegd zijn. Volgens de initiatiefnemer is de cirkel nu rond. "Deze plek krijgt door de stenen een hele bijzondere plaats, want je leest toch de naam van je vader, tante en grootouders", vertelt Jacobs. "Als je dat leest dan emotioneert dat enorm en dat geeft een gevoel dat het compleet is. Ze hebben hier gewoond en wonen hier nu weer een heel klein beetje in deze straat

Belang herdenken
Ook burgemeester Marianne Besselink benadrukt het belang van het blijven herdenken van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. “Ik denk zeker in de context van deze tijd, waarin we toch weer heel nabij te maken hebben met een vreselijke oorlog, dan is het in dat kader al ongelofelijk belangrijk", geeft Besselink aan. "Maar ook in ons eigen kader van 77 jaar na de oorlog. We moeten blijven herinneren wat er is gebeurt en blijven herdenken."

Emotioneel weerzien
Om na lange tijd weer terug te zijn in hun voormalige woning doet veel met de familie Jacobs. Ze zijn blij dat hun ouders vereeuwigd zijn op de straat in Laag-Keppel. “De familienaam Jacobs hoort ook wel echt bij dit dorp”, geeft Jozef aan. “In het huis rondlopen is heel emotioneel”, vertelt Asscher. “Ik ben hier geboren, ik heb hier de fijnste tijd van mijn leven gehad.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

struikelstenen|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Oude IJsselstreek herdenkt Joods verleden

Oude IJsselstreek gaat struikelstenen in Varsseveld en Westendorp leggen ter nagedachtenis aan Joods...