Ulft, Netherlands

Stikstofcrisis verdeelt politiek tijdens Achterhoeks Verkiezingsdebat

Peter Drenth, de Gelders gedeputeerde met landbouw in portefeuille, is voor een geleidelijke verandering van de landbouw. Dat zei de gedeputeerde tijdens het Achterhoeks Verkiezingsdebat in het Amphion in Doetinchem. De Doetinchemse CDA-politicus ziet dat als de enige manier om uit de stikstofcrisis te komen.
Domien Esselink | 7 maart 2023 11:27 | Aangepast op 7 maart 2023 11:27
Dat zei Drenth tijdens het Achterhoekse Provinciale Staten-debat in schouwburg Amphion in Doetinchem. Tijdens het door Achterhoek Ambassadeurs en streekomroep REGIO8 gehouden debat kwam onder meer de toekomst van de agrarische sector aan de orde.
Op de stelling ‘In het landelijk gebied moet herstel van biodiversiteit en het versterken van natuur voorop staan’ stelde Drenth dat veel boeren klemvast zitten. “Ik zie ontzettend veel agrariërs die stappen willen zetten, maar vastzitten in een economisch systeem dat op deze manier niet kan”, zei Drenth. “Dit moeten we niet willen voor ons landschap, niet voor de ondernemers, niet voor de buurtschappen en dorpen. Het moet anders, maar niet doorslaan naar de andere kant. De gulden middenweg.”

Onderdeel oplossing
Drenth had min of meer medestanders in Rik Loeters (BBB) en Arjan de Kok (BVNL). “De landbouw is onderdeel van de oplossing en niet van het probleem”, zei Loeters. “Waar halen wij over tien jaar ons voedsel vandaan? Ik ben bang dat over tien jaar mijn kinderen vragen wat ik daar zelf aan heb gedaan. Voor elke koe die Nederland verlaat, komen er anderhalf tot twee voor terug. Dat is niet goed voor het klimaat.”

Systeem
Daniëlle van de Weerd van de Partij voor de Dieren liet als enige een afwijkende mening horen. “De problemen in de landbouw zijn levensgroot omdat we ze al vijftig jaar negeren”, zei Van de Weerd. “Dat komt omdat de politiek steeds luistert naar bedrijven die er belang bij hebben dat het systeem in stand wordt gehouden. Dat zien we in Brussel, in Den Haag, maar ook in Gelderland.”

Reductie van de veestapel
Ze ziet als enige oplossing een flinke reductie van de veestapel. “Er worden mensen ziek van dierziekten omdat we ze bij elkaar houden in grote stallen. We gaan het alleen oplossen als we zaken aanpakken. Als de provincie duidelijk is en eerlijk zegt dat we alleen verder kunnen als we minder dieren houden.”

Foto: REGIO8

Lees ook

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Bewoners nieuwbouwwijk Detmerskazerne in Eefde klaar met natte voeten

Wat een prachtige woonwijk op het voormalige oefenterrein van Defensie in Eefde had moeten worden, l...

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...