Ulft, Netherlands

Station Lochem krijgt laagste cijfer in Achterhoek, Winterswijk-West scoort best

Foto: REGIO8, station Winterswijk
De treinstations in de Achterhoek behoren niet tot de besten van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse stationsbelevingsmonitor die in opdracht van ProRail en de NS is uitgevoerd. Van alle stations in de regio kwam Lochem het slechtst uit de bus.
Jasper Hazelaar | 13 februari 2024 12:51 | Aangepast op 13 februari 2024 12:51
In totaal werden er 83.162 reizigers bevraagd in het onderzoek, dat elk jaar wordt uitgevoerd in opdracht van NS en ProRail. Het best geklasseerde station in de Achterhoek is Winterswijk-West, dat gemiddeld een 7,6 kreeg en op de 48e plek staat van alle 393 stations. Het slechtste rapportcijfer was voor het station in Lochem. Dit wordt beoordeeld met een 6,5 en staat daarmee op plek 383. Het cijfer is wel een stuk hoger dan de 6,1 die het station in 2022 nog kreeg. In de hele Achterhoek scoorden drie stations lager dan een 7. Naast Lochem waren dat Terborg (6,9) en Vorden (6,9).

Gemene deler tussen de drie, Vorden, Lochem en Terborg, is dat de stationsgebouwen op de locaties leegstaan. In Vorden waren er lang plannen om een chocolaterie te vestigen, maar uiteindelijk bleken de financiële risico’s door prijsstijgingen te groot voor de ondernemers. In Lochem is de gemeente in samenwerking met de provincie en ProRail op dit moment bezig met het aanpakken van het stationsgebied. Dat moet in 2025 zijn afgerond.

Wehl, Didam en Gaanderen
Naast Winterswijk-West, krijgen ook een aantal andere stations een ruime 7 van de deelnemers aan het onderzoek. Het station in Varsseveld scoort een 7,5 als rapportcijfer, fors hoger dan de 7 die het in 2022 nog haalde. Ook de treinstations in Wehl (7,5), Didam (7,4), Gaanderen (7,4), Ruurlo (7,3), Doetinchem Centraal (7,3) en Lichtenvoorde-Groenlo (7,3) krijgen relatief hoge beoordelingen.

‘Werk aan de winkel’
ProRail vindt zelf dat er op basis van de uitgedeelde rapportcijfers op veel stations nog ‘werk aan de winkel is’. “Wij willen dat reizigers zich op die stations prettiger voelen”, meldt directeur Karen te Boome van de organisatie. “Denk aan een fijne beschutting, comfortabele wachtruimte en voldoende winkelaanbod.”

Lees ook

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Treinen in de Achterhoek blijven ook stil uit protest tegen geweld

Vervoerder Arriva sluit zich aan bij het protest van NS tegen het geweld in het openbaar vervoer waa...

Hevige brand in zonnestudio op de Markt in Lochem

In een zonnestudio op de Markt in Lochem is een hevige brand ontstaan. Volgens omstanders heeft de b...

Provincie moet keuze voor dieseltreinen op RegioExpres traject verbeteren

De provincie Gelderland moet beter uitleggen waarom ze kiezen voor dieseltreinen in plaats van elekt...

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...