Ulft, Netherlands

Scouts krijgen geliefde boerderij terug na verwoestende brand

Foto: REGIO8
Ruim zeven jaar na de verwoestende brand die de geliefde boerderij van Scouting Roothaangroep bij De Koekendaal in Doetinchem volledig in de as legde, is de eerste schop in de grond gegaan voor de herbouw. Daarmee komt een langgekoesterde wens uit, want de scouts wilden per se een boerderij terug.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 26 februari 2024 16:32 | Aangepast op 26 februari 2024 16:32
“Er zat natuurlijk heel veel emotie en historie in”, zegt Erik Groters, voorzitter van Scouting Roothaangroep. “We hebben een uitvaart van iemand hier gehad, we hebben heel veel activiteiten hier gehad. Dat is wel de reden dat we de boerderij terug wilden.” Mischa Wissing is sinds 2007 lid van de scoutinggroep: “De boerderij was echt dé plek waar het meeste gebeurde. Daar waren alle herinneringen die we in de loop der jaren hadden verzameld. Alles was weg, dus dat was wel pijnlijk.” Een oorzaak van de brand die in 2016 woedde is nooit officieel vastgesteld.

Voor de scoutinggroep was het enkele jaren behelpen, waarin ook werd uitgeweken. Inmiddels is 't Hanehuus al gerealiseerd, maar de nieuwe boerderij is geen overbodige luxe. De Roothaangroep heeft zelfs een ledenstop. “Toen ik als welp begon, waren er ongeveer twintig welpen met mij, nu zijn het er standaard veertig”, zegt Wissing. De nieuwe boerderij betekent dat er weer ruimte komt voor nieuwe aanmeldingen. “Dan kan er wel wat bij, want we worden ook wat flexibeler qua ruimtes”, geeft Groters aan.

Handjes uit de mouwen
Rond de zomer moet de boerderij worden opgeleverd, waarna de scouts, uiteraard, ook zelf de handjes uit de mouwen steken. “Wat er moet gebeuren is het hele sanitair”, schetst voorzitter Groters, die met een publieksactie hoopt toiletpotten en andere materialen te verkrijgen. “Daar gaan we ook wat sponsoracties voor doen. De keuken gaan we dan zelf doen. En de verdere afwerking, de verlichting, dus we gaan best nog wel veel doen.”

Máxima naar Doetinchem?
De opening volgt in september, waarbij de scouts een bijzondere gast naar Doetinchem willen halen. “Koningin Máxima is de beschermvrouwe van de scouting”, zegt Groters. “Dus we gaan wel proberen haar deze kant op te krijgen. Ze is regelmatig bij scouts aanwezig, dus misschien pas het in haar agenda. We gaan het in ieder geval proberen.”

Lees meer over:

Scouting|Doetinchem|

Lees ook

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...

Doetinchem vindt plek in Schöneveld voor gloednieuwe Basisschool Hogenkamp

Na jaren behelpen in een oud pand, is door de Gemeente Doetinchem een locatie gevonden voor een gloe...

Opvang in Doetinchem kostte in 2023 elke dag 187 euro per asielzoeker

De crisisnoodopvang (CNO) in Doetinchem kostte in 2023 omgerekend per asielzoeker 187 euro per dag, ...

Volkszanger Tinus Hoekstra heeft nu eigen kroeg in zijn Doetinchem

De Doetinchemse volkszanger Tinus Hoekstra heeft zaterdagmiddag zijn café aan de Grutstraat in Doeti...

Doetinchemse trainer Meijer één jaar langer bij NEC Nijmegen

Rogier Meijer is ook volgend seizoen trainer van eredivisionist NEC uit Nijmegen. De 42-jarige Doeti...

Na tien jaar is De Zumpe compleet, rondleidingen door bijzondere natuur

Tien jaar na de start van het project, is De Zumpe in Doetinchem uitgegroeid tot een gebied waar kwe...