Ulft, Netherlands

Schriftelijk protest regio tegen Noordtak

Zeven Achterhoekse gemeenten willen de noordelijke aftakking van de Betuweroute, de zogenaamde Noordtak, niet door de Achterhoek. Dat hebben ze maandag schriftelijk aan de Tweede Kamerfracties en de kabinetsleden laten weten.
Domien Esselink | 11 maart 2022 12:07 | Aangepast op 11 maart 2022 12:07
De raadsfracties van Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk, verenigd in de Achterhoek Raad, sloten vorige week maandag al de rijen en spraken af één vuist te maken richting 'Den Haag'. Bovengenoemde brief is daarvan het gevolg. Volgens de gemeenten is er geen enkel draagvlak voor de goederenspoorlijn door de regio. Plannen voor de Noordtak zijn niet nieuw. Het is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw de vierde keer dat de noordelijke aftakking op tafel ligt. Bedrijven in de haven van Rotterdam willen graag een rechtstreekse treinverbinding naar Duitsland en Noordoost-Europa. In het najaar besloot de Tweede Kamer om opnieuw onderzoek te doen naar nut en noodzaak van zo'n verbinding.

Er liggen vijf opties voor een tracé en de Achterhoek stelt dat 'haar' Noordtak het landschap onaanvaardbaar doorsnijdt. Het eventuele goederenspoor noemen de gemeenten 'rampzalig voor onze kwaliteit van leven in de regio'. Een nieuwe discussie over de Noordtak zou ontwikkelingen op het gebied van onder meer huisvesting, economie en ziekenzorg onacceptabel lang stilleggen. Ook in het Overijsselse Twente is veel onrust. Gemeenten en actiegroepen daar zijn bezig om zich te verenigen. Ook hebben ze contact met actiegroepen en belangenverenigingen van kleine kernen in de Achterhoek.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Noordtak|Betuweroute|

Lees ook

Duitsland onderzoekt andere Betuweroute, nog geen zorgen bij ministerie

De Duitse overheid trekt vier ton uit voor een onderzoek naar een alternatieve route voor de Betuwer...

'Achterhoek is te vrolijk over de Noordtak'

Leendert Stutvoet, de voorzitter van belangenvereniging RONA, waarschuwt de Achterhoek niet te vroeg...

Achterhoek ziet geen basis voor de Noordtak

De Achterhoek Board blijft tegen de aanleg van de Noordtak, de beoogde goederenspoorlijn door de Ach...

EUREGIO wil inspraak rondom Noordtak

De EUREGIO wil dat de Nederlandse regering de Achterhoek en Twente gaat betrekken bij de realisatie ...

Staatssecretaris schrikt van onrust in regio

De onvrede van de Achterhoek over de eventuele aanleg van de Noordtak wordt meegenomen in het onderz...