Ulft, Netherlands

Ruurlose alpaca's zoeken verkoeling onder de sproeier

Nu het kwik tot boven de 25 graden stijgt is het voor de vijf alpaca's van Anita Claassens in Ruurlo afzien. De dieren hebben nog tot donderdag hun wintervacht, daarom trekt de eigenaar alles uit de kast om het voor haar dieren aangenaam te maken.
Serena Speet | Nick Hermsen | 6 juni 2023 16:41 | Aangepast op 6 juni 2023 16:41
"We hebben een badje en een sproeier. Het is heel warm dus meestal vinden ze het wel lekker om verkoeling te hebben op zo'n warme dag", aldus de eigenaar. "Sowieso vinden ze het wel lekker om met hun pootjes of met hun buikje in het water te liggen als het warm is. Maar zeker omdat ze nu wegens omstandigheden nog niet zijn geschoren, is hun vacht gewoon heel dik en hebben ze het echt heel erg warm." De alpaca's zijn normaal rond deze tijd van het jaar al wel van hun wol af. Maar een van de dieren is gecastreerd en direct daarna scheren zou voor te veel stress zorgen, daarom besloot Anita de afspraak te verzetten.

Dat haar dieren het warm hebben merkt ze aan alles. "Ze hebben wel echt behoefte aan verkoeling en water is natuurlijk heerlijk om mee te spelen, dat vinden ze leuk." In april verruilde Anita met haar gezin en haar dieren Noord-Brabant voor de Achterhoek. Hoewel de eigenaar oorspronkelijk niets met alpaca's had, kocht ze er in 2018 twee, inmiddels heeft ze er vijf. "Ik heb een dochter en die heeft me in alles wat alpaca was getagd, jarenlang, dus op een gegeven moment dacht ik: ja dan moeten we er maar aan geloven."

Wandelen met de alpaca's
Bezoekers kunnen in Ruurlo terecht voor een wandeling met de alpaca's. Ook tijdens deze wandelingen wordt rekening gehouden met de dieren, zo vertrekken ze vanwege de hitte al om half tien 's ochtends. "Veel mensen vinden dat lastig, want ze moeten vroeg hun bed uit, maar als je kijkt naar de dieren, die hebben het echt warm", legt Anita uit. "En ik vind het niet verantwoord om 's middags in de warmte te gaan wandelen, dus dat doen we niet."

'Laatste warme dagen met vacht'
De dieren zitten nog even met hun wintervacht, maar een oplossing is aanstaande. "De scheerder komt donderdag, dus het zijn voor hun ook de laatste warme dagen met vacht", aldus de eigenaar. "En daarna kunnen ze afkoelen en dan zijn ze ook wat actiever."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Alpaca|Ruurlo|hitte|Warmte|

Lees ook

6,5 miljoen euro voor nieuw centrum Ruurlo met Dorpsstraat als fietsstraat

De Dorpsstraat in Ruurlo moet groener en toegankelijker worden, met meer ruimte voor fietsers en voe...

College houdt vast aan De Meene als locatie voor sporthal

Het college van Berkelland houdt vast aan de keuze voor De Meene als locatie voor de nieuwe sporthal...

Automobilist overleden bij eenzijdig ongeval Ruurlo

Bij een ernstig ongeval op de Groenloseweg (N319) tussen Ruurlo en Groenlo is zaterdagochtend een be...

Automobilist raakt onwel en ramt vlonder in achtertuin bij Ruurlo

Een automobilist is donderdagochtend vroeg op een vlonder gebotst in de achtertuin van een woning bi...

Berkelland maakt haast, 95 huurwoningen voor starters en statushouders

Jonge inwoners van Berkelland die smachten naar een huurwoning kunnen mogelijk in 2025 in een nieuwe...

Oudste wielerkoers van Nederland keert terug in de Achterhoek

De Achterhoek speelt dit jaar een belangrijke rol in het slotweekend van Wielerkoers Olympia's Tour....