Ulft, Netherlands

Russische ring (nog) niet welkom op nieuw monument in Oude IJsselstreek

Langs de Oude IJssel bij het DRU-terrein in Ulft is een nieuw kunstwerk geplaatst. De Ringpoort, zoals het object heet, is een herinnering aan de digitale jaarvergadering van de Ring van Europese IJzersteden uit 2021 en is een zogenaamd ‘groeimonument’. Alle leden kunnen een eigen ring plaatsen, maar het object van de Russische partnerstad is door de oorlog niet welkom.
Jasper Hazelaar | 19 oktober 2023 15:11 | Aangepast op 19 oktober 2023 15:11
Oude IJsselstreek is een van de zestien leden van het samenwerkingsverband dat als doel heeft om het oude ambacht van smeden te verbinden en te behouden. Elke stad of gemeente die lid is, heeft ook een eigen smid binnen het project. Tot begin dit jaar was er een Russische deelnemer, de stad Oeljanovsk. Vanwege de oorlog is dit lid echter geroyeerd, terwijl twee Oekraïense plaatsen nog wel deelnemen. “Ik vind het een ijskastverhaal”, zegt Paul Klaasen, als smid namens de Achterhoekse gemeente betrokken bij het project, over de Russische partner. “Het is een beslissing van het bestuur van de Ring geweest, niet van de smeden zelf. Net als in de sportwereld is er een besluit genomen.”

Er is op dit moment geen contact meer te krijgen met de collega-smid uit Rusland, die eerder met een delegatie frequent bezoeker was van jaarvergaderingen. “We hebben contact gezocht op meerdere manieren, ook via andere smeden die Russisch spreken, maar zonder succes”, vertelt Klaasen, die zich zorgen maakt over zijn collega. “Het is toch iemand die altijd de vergaderingen bezocht met een delegatie. Maar we weten ook niet of het iemand is die pro of contra de oorlog is. We kunnen altijd na het conflict weer contact opnemen en kijken hoe dat uitpakt.”

De Ringpoort
Andere lidstaten kunnen de komende tijd hun ringen op het groeimonument plaatsen. “Elke smid die in 2021 lid was van de Ring levert een schijf”, legt Klaasen uit. Inmiddels zijn er een negental ringen onderweg die dit jaar nog een plek moeten krijgen, onder meer uit Oostenrijk, Spanje en Italië. “Ik heb ze ook allemaal persoonlijk benaderd”, vervolgt de smid, die partnerstad Acireale op het Italiaanse eiland Sicilië zelfs bezocht. “Daar heb ik de mannen nog weer enthousiast gemaakt en ze hebben beloofd om ze zo snel mogelijk in te sturen.”

Steun voor Oekraïne
Waar het Russische lid geroyeerd is, heeft de Ring nog wel twee Oekraïense leden. Donetsk, dat ligt in gebied van Russische separatisten, en het relatief westerse Ivano-Frankivsk. “Die staan haaks op elkaar op dit moment. Dat is de realiteit, maar we weten niet hoe de oorlog afloopt, dus dan vind ik het niet kies om te zeggen dat we ze eruit gooien”, zegt Klaasen. Sterker nog, vanuit de Ring van Europese IJzersteden wordt geld ingezameld voor de leden uit Oekraïne. Inmiddels staat 4800 euro op een rekening, dat bedoeld is om de smeedwereld in het land weer te herstellen.

‘Smeden voor de Vrede’
Dat geld wordt wel pas na de oorlog beschikbaar gesteld. “Daar is heel bewust voor gekozen, want anders worden er misschien wel wapens van gekocht”, aldus Klaasen. Het kunstwerk, dat vlakbij de Baileybrug langs de Oude IJssel staat, wordt op zaterdagmiddag 4 november om 12.00 uur officieel onthuld. Op die dag wordt er ook een dag lang ijzer gesmeed om geld op te halen voor twee partnersteden in Oekraïne onder de naam: ‘Smeden voor de Vrede’.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Politie veegt groep criminele jongeren op in Oude IJsselstreek

Acht jongeren tussen de zestien en 23 jaar oud uit Aalten en Oude IJsselstreek zijn opgepakt, onder ...

Weerboer Gerrit voorspelt een warm en wisselvallig weekend

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Emmerik haalt als eerste Duitse stad zélf bevrijdingsvuur op

Emmerik heeft de primeur in de nacht van 4 op 5 mei, als eerste Duitse stad ooit halen ze het bevrij...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

Goed nieuws voor carnavalisten, weerboer voorspeelt droog weekend

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Balrijk stopt na veertig jaar, Balthazar van Puffelen neemt afscheid van show

Na meer dan negenduizend uitzendingen en bijna veertigduizend uur aan radio komt er binnenkort een e...