Ulft, Netherlands

Renovatie Huis Landfort afgerond, nieuwe fase breekt aan

Na meer dan vijf jaar is de renovatie van Huis Landfort in Megchelen, dat stamt uit 1434, afgerond. Het Huis heeft een vernieuwd aanzicht gekregen, het Koetshuis is in ere hersteld en er is een moestuin aangelegd. Nu deze periode is afgerond breekt er een nieuw hoofdstuk aan voor de historische buitenplaats.
Tim Rondeel | Charlotte van de Kant | 16 juni 2023 14:38 | Aangepast op 16 juni 2023 14:38
"Wij streven ernaar om uit te groeien naar een soort nationaal centrum voor de Nederlandse buitenplaatscultuur", zegt directeur van stichting Erfgoed Landfort René Dessing. "We willen refereren naar allerlei andere mooie plekken in Nederland zoals Paleis Het Loo en Twickel." Tijdens de renovatiejaren is er bijna niets onaangeraakt gebleven op het terrein. Dessing kijkt ondanks de vele werkzaamheden terug op een soepel verlopen proces. Van het werven van fondsen tot de medewerking van overheden en de inzet van bedrijven. "Het is bijna probleemloos verlopen", aldus de directeur.

Stichting Erfgoed Landfort hoopt de komende jaren meer bezoekers te trekken. Daar moeten verschillende activiteiten aan bijdragen. Ondanks dat er geen horeca op het terrein is en het niet als evenementencentrum bekend wil staan, wil de stichting wel experimenteren. "In juli hebben wij hier waarschijnlijk het eerste concert", aldus Dessing. "Verder zullen er toneelstukken, lezingen en culturele programma's plaatsvinden."

Blik op Duitsland
Eerder gaf Dessing aan met het Huis een trekpleister te willen zijn voor de regio en hoopt daarmee ook meer Duitsers naar de Achterhoek te trekken. De Oosterburen weten Landfort nog niet in grote getalen te vinden, al verwacht de directeur van de Stichting dat daar op korte termijn verandering in komt: "Duitsers hebben veel sympathie voor dit soort erfgoed."

Toekomst
Huis Landfort bestaat bijna zeshonderd jaar en als het aan Dessing ligt kan de gerenoveerde buitenplaats nog een lange tijd mee. "Als wij Landfort vijftig of zestig jaar verder helpen, met deze grondige restauratie, dan wordt het misschien wel een plek van zevenhonderd jaar oud", aldus Dessing. “Maar dat is wel erg ver weg.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht v...

Kinderraad Oude IJsselstreek verzamelt zwerfafval voor de kinderafdeling

De kinderraad van de gemeente Oude IJsselstreek heeft een cheque overhandigd aan het Slingeland ziek...

‘No Hate’: een reizend kunstwerk tegen discriminatie in Oude IJsselstreek

Bewoners rondom Dru Industriepark in Ulft is het misschien al opgevallen. Sinds dinsdag staat er op ...

Weerboer Gerrit voorspelt een nat weekend met weinig zon

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Open Monumentendag kan 'moeilijk jonge mensen enthousiasmeren'

Het duurt nog even, maar de organisaties van Open Monumentendag in het grensgebied zijn al druk bezi...

Mazelen vastgesteld in regio, contactonderzoek gestart in Oude IJsselstreek

Bij een volwassen inwoner van de regio Noord- en Oost-Gelderland is de besmettelijke infectieziekte ...