Ulft, Netherlands

Realisatie van zonnepark bij Silvolde dichtbij

Ontwikkelaar LC Energy heeft in hoger beroep bij de Raad van State alsnog de verleende vergunning voor de aanleg van Zonnepark Havebos bij Silvolde toegekend gekregen. Eerder werd de vergunning bij de bestuursrechter ongeldig verklaard na een bezwaar van oudheidkundige vereniging Old Sillevold.
Tim Rondeel | 11 maart 2022 15:03 | Aangepast op 11 maart 2022 15:03
"Het is veel wachten geweest", laat Bram van der Beek van ontwikkelaar LC Energy weten. "Het is een prettig gevoel, want dat betekent dat wij en de gemeente in alles zorgvuldig hebben gehandeld. Fijn dat het wordt bevestigd." Eerder werd tegen het besluit van de gemeente om de vergunning te verlenen bezwaar gemaakt door oudheidkundige vereniging Old Sillevold bij de bestuursrechter. De rechter stelde de vereniging toen in het gelijk vanwege de vondst van een zogenaamde vluchtpijp van een dassenburcht. Hoewel de vereniging vooral bezwaar maakte tegen de wijze van participatie en vanwege mogelijke schade aan cultuurhistorische objecten door de aanleg, was de vondst van de dassenburcht doorslaggevend. LC Energy is op dit besluit in hoger beroep gegaan bij de Raad van State en hier woensdag in het gelijk gesteld.

Door het besluit van woensdag is de aanleg van zonnepark Havebos weer een stap dichterbij. "Voor ons is het belangrijk dat we weer kunnen gaan denken aan realiseren, dat is toch waar wat we het voor doen", aldus Van der Beek. "Zo kan er duurzame en groene energie voor Oude IJsselstreek komen op een manier waarmee de natuur er ook op vooruit gaat." De volgende stap in het proces, voordat het park kan worden ontwikkeld, is een ontheffing van de provincie. Volgens de ontwikkelaar ligt dit verzoek al enige tijd bij Gelderland en is de termijn inmiddels ook ruim verlopen.

Old Sillevold teleurgesteld

"We hadden vijftig procent kans", laat André Tangelder voorzitter van Old Sillevold weten. "We hoopten op de Wet Natuurbescherming, hier zijn de dassen beschermd en mogen niet verstoord worden. Zo’n rechter denkt er anders over en staat boven een gemaakte wet." Volgens de voorzitter is het vanuit de vereniging nu klaar: "We leggen ons erbij neer en sluiten het dossier. Er is geen hoop dat er nog iets gebeurt, we zijn al vanaf augustus 2019 aan het vechten om begrip voor de situatie. Als straks over circa twee jaar het park er staat zegt men: 'Oh wat erg!’ dan is het te laat."

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Zonnepark|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Mogelijke komst zonnepark in Barchem houdt gemoederen bezig

De mogelijke komst van het grote zonnepark Bekenschot in Barchem is al lange tijd een heet onderwerp...

Gemeente Lochem moedigt kleinschalige zonnevelden aan

De gemeente Lochem heeft de voorkeur aan het plaatsen van kleinschalige zonnevelden kleiner dan twee...

Seinen op groen voor zonnepark met schapen in Etten

Oude IJsselstreek geeft groen licht voor het realiseren van Zonneweide IJsselhunten, een zonnepark a...

Bouw van zonnepark bij Etten kan volgens Raad van State doorgaan

De bouw van een zonnepark van zes hectare op een voormalige vuilstort bij Etten kan doorgaan. De Sti...

Kritiek op plan om nieuwe zonneparken in Aalten voorlopig niet toe te staan

Meerdere organisaties hebben kritiek op het plan van de gemeente Aalten om voorlopig geen zonneparke...

Aalten zegt 'nee' tegen nieuwe zonneparken

Aalten staat in de toekomst geen nieuwe zonneparken meer toe. Uit een inventarisatie die de gemeente...