Ulft, Netherlands

 

Protestvlaggen verdwijnen uit straatbeeld in Achterhoek, maar niet overal

Na de gigantische verkiezingsoverwinning van BBB verdwijnen omgekeerde Nederlandse vlaggen en andere protestsymbolen langzaam uit het Achterhoekse straatbeeld. Boeren en andere critici op het overheidsbeleid reageren opgelucht op de uitslag, maar houden tegelijkertijd een slag om de arm.
Jasper Hazelaar | 17 maart 2023 16:24 | Aangepast op 17 maart 2023 16:24
Zowel Farmers Defence Force als de voorzitter van BBB riep na de verkiezingswinst op om de protestvlaggen recht te hangen. Weerboer Gerrit Vossers uit Silvolde, die ook op de kieslijst van BBB stond, gaf daar gelijk gehoor aan: “Want hij hing al veel te lang op de kop. Iedereen heeft er hoop op dat het voor boeren en voor iedereen nu beter wordt. De boeren in de Achterhoek zijn gematigd positief, merk ik, ze weten wel dat het hele moeilijke materie is. Als je gaat onderhandelen, kan je niet alles voor elkaar krijgen. De stikstof is wel de hoofdmoot en daar houden ze de poot wel in stijf bij de BBB. We hopen dat de vlag zo kan blijven hangen.”

“Het is fantastisch dat de BBB zo groots gewonnen heeft, maar er moeten wel resultaten komen”, zegt Giel Dieker van vleesboerderij Dieker aan Oude IJsselweg bij Terborg. Tekenend voor zijn mening is de gezichtsuitdrukking van het boerenpoppetje op hun weiland. De afgelopen jaren keek deze boos, nu is er gekozen voor een neutrale uitdrukking met een rechte streep. De Nederlandse vlag goed hangen gaat voor Dieker ook nog te ver: “De vlag staat niet alleen voor de problemen in de agrarische sector, maar voor problemen in héél Nederland. Dus om nu de vlag weer goed te hangen en te zeggen 'hiep hiep hoera' dat is nog te vroeg. Daarom haal ik hem weg.”

N18 en snelweg A18
Rutger van Lier uit Halle hing honderden vlaggen ondersteboven op langs wegen. Dat de BBB sinds vrijdag op zeventien zetels staat in de Eerste Kamer geeft hem een extra zetje om de protestvlaggen om te draaien. “Ze staan schaakmat in Den Haag, ze kunnen niet meer over links”, aldus Van Lier, die in twee appgroepen zit met bijna vijfhonderd boeren uit de Achterhoek. “Dus misschien stuur ik een berichtje in onze appgroepen of het niet een goed idee is om de vlaggen om te draaien. Als je een paar man bij elkaar hebt, hangen de vlaggen langs de N18 en A18 in een paar uur weer recht.”
Oonk een van eerste
De Vragenderse boer Henk Oonk was een van de eerste boeren die besloot de protestvlag om te draaien. Hij deed dat donderdag al. “Wij vroegen hem wel gelijk of hij niet te vroeg aan het juichen was”, aldus Van Lier. “Maar met de berichten van vandaag (vrijdag, red.), lijkt het helemaal goed te gaan. Het kabinet heeft over links geen meerderheid meer. De BBB is nu de grootste in álle provincies. Ze kunnen overal de leiding pakken in de formatie. Het signaal is zo overweldigend en massaal geweest vanuit de burger.”

'Hoop dat poppetje weer gaat lachen'
Hoeveel protestvlaggen er in de Achterhoek blijven hangen, weet weerboer Vossers niet. “Er zijn er wat die twijfelen. Dat zou ik ook kunnen doen, maar ik zit zelf bij de BBB dus wij steken het positief in.” De Silvoldse weerboer verwacht dat zo’n twintig tot dertig procent de vlag ondersteboven laat hangen: “Ik hoop dat de stikstofdiscussie nu zo positief uitpakt dat ze aan het einde van het jaar overal op de goede manier hangen. Én dat het poppetje bij Dieker binnenkort ook weer gaat lachen!”

Foto: REGIO8/Giel Dieker/Henk Oonk

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Grootste verkeersader van de Achterhoek gaat twee weken dicht

Charlotte van de Kant | Davie Klein Gunnewiek | 29 mrt 2023 15:20

Lees ook

Achterhoekers massaal naar boerenprotest

Uit alle hoeken van de Achterhoek zijn woensdagochtend boeren vertrokken voor het landelijke protest...

Winterswijk verwijdert omgekeerde vlaggen

De gemeente Winterswijk is woensdagmorgen begonnen met het verwijderen van de omgekeerde vlaggen aan...

Minister snapt frustratie boeren in het grensgebied

Stikstofminister Christianne van der Wal wil met de Duitse overheid in gesprek om de stikstofregels ...

Stonede Arnhemse na achtervolging opgepakt in Halle

Een 28-jarige vrouw uit Arnhem die reed onder invloed van cannabis is dinsdagavond aangehouden in Ha...

Vergunning voor varkenshouderij in Hengelo blijft staan

De vergunning die Bronckhorst in 2015 heeft uitgegeven voor de groei van een varkenshouderij in Heng...

Woningbrand in Silvolde nadat pijp van kachel losschiet

Bij een woning in het buitengebied van Silvolde is maandagochtend brand ontstaan. De brandweer was n...